Uppdaterad: 2011-01-17

Kommentera

Cancermedicin botade svår svininfluensa

Bild

Kenneth Palmér, en av läkarna i gruppen som använde cellgift för att behandla en patient med svår svininfluensa. Mannen blev bättre inom några dagar. foto: Anders Britts, Scanpix

Fakta om Tamiflu

Begränsar spridningen av influensa i kroppen, samt mildrar eller tar bort symptomen helt och hållet. Går att ta även om du blivit vaccinerad mot influensa.

Varning för: Se upp om du har njurproblem....

4.5
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (6 röster)

Den 31-åriga mannen var nära att dö i sviterna efter svininfluensan. Då vågade läkarna testa allt, även det som kunde bidragit till hans död. De gav honom cellgift, det kan ha varit hans räddning.

Den 31-åriga mannen hade fått flera av de komplikationer som kan komma i samband med en infektion av svininfluensa. Svår lunginflammation, hög feber, påverkan på njurar, lever och både blodsystem och lungor slutade att fungera.

Då gav läkarna honom en cocktail av immunförsvarshämmande cellgifter, ett så kallat cytostatikum, och kortison.

- Det som vi förr inte vågade tänka, att ge cellgift till
svårt infekterade människor kanske nu kan bli tvärtom. Att det kan bli
det som räddar dessa patienter, säger professor Jan-Inge Henter, professor vid Karolinska Institutet och överläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, som var med vid beslutet för patienten, i en intervju med vetenskapsradion.

När patienten kom till Karolinska Universitetssjukhuset var hans tillstånd allvarligt. Läkarna gjorde allt. Han fick den starkaste formen av antibiotika, den som ska slå mot alla bakterier. han placerades i ECMO, en så kallad hjälplunga och en maskin skötte hjärtat. Utöver mekanisk hjälp och antibiotika fick han antiviral behandling med oseltamivir som finns i Tamiflu, en medicin mot svininfluensa. Patienten hade 40,3 i feber och trots intensiv vård blev inte lungfunktionen bättre och både blodvärden och levervärden försämrades.  Efter veckor i hjärt-lungmaskin tog läkarna ett ovanligt beslut.

-  Vi befarade att patienten inte skulle överleva och var
därför redo att pröva den okonventionella behandling som professor
Henter föreslagit. Tillsammans diskuterade vi noga behandlingen internt
och med anhöriga, och efter omsorgsfulla överväganden beslöt vi att göra
detta behandlingsförsök, berättar Kenneth Palmér, överläkare och chef
för ECMO-avdelningen, i pressmeddelandet från Karolinska Institutet.

Till grund för beslutet låg en ny hypotes om immunförsvaret, som Jan-Inge Henter lanserat. Man vet att immunförsvaret är viktigt, men ibland verkar det som att själva immunförsvaret tar död på vissa människor. Fagocyterna är en sorts städcell som har till uppgift att äta upp de främmande partiklarna i blodet, men ibland går de över styr, har forskarna kunnat visa, och städar bort även viktiga celler i blodet. Det menar forskarna, kan tyda på att immunförsvaret är överaktivt.

Därför, när de gjort allt annat, provade läkargruppen att ge patienten en behandling bestående av cellgift och kortison.

Efter några dagar såg de förbättring och patienten mår i dag bra. I dag har läkargruppen, som bestod utöver de två ovan nämnda även Bernhard Holzgraefe, biträdande överläkare på ECMO-avdelningen, delat med sig av sina erfarenheter i en artikel i den medicinska tidskriften Lancet. 

Det här kan förklara varför friska och unga med starkt immunförsvar var de som dog i sviterna efter tidigare epidemier som Spanska sjukan, förklarar Jan-Inge Henter.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-12-17
Dina mediciners bild

Kategorier:

Infektion svininfluensa

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.

Annons