Uppdaterad: 2011-01-17

Kommentera

Cancermedicin botade svår svininfluensa

Bild

Kenneth Palmér, en av läkarna i gruppen som använde cellgift för att behandla en patient med svår svininfluensa. Mannen blev bättre inom några dagar. foto: Anders Britts, Scanpix

Fakta om Tamiflu

Begränsar spridningen av influensa i kroppen, samt mildrar eller tar bort symptomen helt och hållet. Går att ta även om du blivit vaccinerad mot influensa.

Varning för: Se upp om du har njurproblem....

4.5
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (6 röster)

Den 31-åriga mannen var nära att dö i sviterna efter svininfluensan. Då vågade läkarna testa allt, även det som kunde bidragit till hans död. De gav honom cellgift, det kan ha varit hans räddning.

Den 31-åriga mannen hade fått flera av de komplikationer som kan komma i samband med en infektion av svininfluensa. Svår lunginflammation, hög feber, påverkan på njurar, lever och både blodsystem och lungor slutade att fungera.

Då gav läkarna honom en cocktail av immunförsvarshämmande cellgifter, ett så kallat cytostatikum, och kortison.

- Det som vi förr inte vågade tänka, att ge cellgift till
svårt infekterade människor kanske nu kan bli tvärtom. Att det kan bli
det som räddar dessa patienter, säger professor Jan-Inge Henter, professor vid Karolinska Institutet och överläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, som var med vid beslutet för patienten, i en intervju med vetenskapsradion.

När patienten kom till Karolinska Universitetssjukhuset var hans tillstånd allvarligt. Läkarna gjorde allt. Han fick den starkaste formen av antibiotika, den som ska slå mot alla bakterier. han placerades i ECMO, en så kallad hjälplunga och en maskin skötte hjärtat. Utöver mekanisk hjälp och antibiotika fick han antiviral behandling med oseltamivir som finns i Tamiflu, en medicin mot svininfluensa. Patienten hade 40,3 i feber och trots intensiv vård blev inte lungfunktionen bättre och både blodvärden och levervärden försämrades.  Efter veckor i hjärt-lungmaskin tog läkarna ett ovanligt beslut.

-  Vi befarade att patienten inte skulle överleva och var
därför redo att pröva den okonventionella behandling som professor
Henter föreslagit. Tillsammans diskuterade vi noga behandlingen internt
och med anhöriga, och efter omsorgsfulla överväganden beslöt vi att göra
detta behandlingsförsök, berättar Kenneth Palmér, överläkare och chef
för ECMO-avdelningen, i pressmeddelandet från Karolinska Institutet.

Till grund för beslutet låg en ny hypotes om immunförsvaret, som Jan-Inge Henter lanserat. Man vet att immunförsvaret är viktigt, men ibland verkar det som att själva immunförsvaret tar död på vissa människor. Fagocyterna är en sorts städcell som har till uppgift att äta upp de främmande partiklarna i blodet, men ibland går de över styr, har forskarna kunnat visa, och städar bort även viktiga celler i blodet. Det menar forskarna, kan tyda på att immunförsvaret är överaktivt.

Därför, när de gjort allt annat, provade läkargruppen att ge patienten en behandling bestående av cellgift och kortison.

Efter några dagar såg de förbättring och patienten mår i dag bra. I dag har läkargruppen, som bestod utöver de två ovan nämnda även Bernhard Holzgraefe, biträdande överläkare på ECMO-avdelningen, delat med sig av sina erfarenheter i en artikel i den medicinska tidskriften Lancet. 

Det här kan förklara varför friska och unga med starkt immunförsvar var de som dog i sviterna efter tidigare epidemier som Spanska sjukan, förklarar Jan-Inge Henter.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-12-17
Dina mediciners bild

Kategorier:

Infektion svininfluensa

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons