Uppdaterad: 2013-06-30

Kommentera

Cancermedicinen som räddar liv - nu sänks priset

Bild

Rea på cancerbehandling. Den nya sortens cancermediciner kostar miljarder att utveckla, läkemedelsbolaget Janssen valde ändå att sänka priset och nå fler kunder.

Fakta om Zytiga

Behandling mot prostatacancer.

Varning för: Ät ingenting två timmar innan och en timme efter intag av...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (5 röster)

Sänkt pris för att fler ska få medicinen. Överenskommelsen mellan läkemedelsbolaget och landstingen är unik.

Fler räddas. Läkemedlet Zytiga bedömdes som för dyrt i förhållande till sin effekt. Överlevnaden för de med behandlingen var i snitt bara knappt ett halvår längre än de utan. Men ett halvår i snitt anses vara en övertygande effekt.  För en del innebär det att medicinen inte ger någon effekt alls och för andra betyder det ett fler år längre liv.

- Den här överenskommelsen är först i sitt slag på nationell nivå och är ett nytt sätt att introducera nya läkemedel. Det är min starka förhoppning att landstingen genom denna uppgörelse kan erbjuda prostatacancer- patienter effektiv och värdefull behandling, säger Anders Hallberg, ordförande i gruppen för Nya läkemedelsterapier hos Sveriges kommuner och landsting, SKL i ett pressmeddelande från Janssen.

Det var ett år sedan TLV skapade rubriker när de avslog ansökan om att ge statlig subvention till Zytiga, ett läkemedel godkänt för att behandla långt gången prostatacancer. Konsekvensen blev att några landsting, några sjukhus ansåg att de hade råd att erbjuda behandlingen, medan patienter i andra landsting fick betala ur egen ficka om de ville ha del av den nya medicinen. Fruktansvärt orättvist ansåg många. Bland annat IKEA-chefen Anders Gyhlenius, som själv kämpar mot sin prostatacancer, gav sig in i debatten och tyckte att det var hemskt att han skulle få behandlingen, medan andra i Sverige skulle står utan.

Vid årskiftet sänktes priset. Nu rekommenderas behandling med Zytiga till alla med allvarlig prostatacancer. En cancerform som cirka 75000 män har och 10 000 män får diagnos om varje år.

- Vi är glada över att svenska män med långt framskriden prostatacancer
nu får tillgång till modern läkemedelsbehandling, säger Lars Johansson,
vd på Janssen, i samma pressmeddelande.

Enligt information från SKL har även Zelboraf från Roche fått ett lägre pris och ska nu erbjudas patienter med hudcancer, malignt melanom, som spritt sig till andra kroppsdelar och som inte kan opereras.

Gör så här: Har du konstaterad prostatacancer eller spridd melanom kan du prata med din läkare om någon av de nya behandlingarna skulle passa dig.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-03-05
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons