Uppdaterad: 2013-06-30

Kommentera

Cancermedicinen som räddar liv - nu sänks priset

Bild

Rea på cancerbehandling. Den nya sortens cancermediciner kostar miljarder att utveckla, läkemedelsbolaget Janssen valde ändå att sänka priset och nå fler kunder.

Fakta om Zytiga

Behandling mot prostatacancer.

Varning för: Ät ingenting två timmar innan och en timme efter intag av...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (22 röster)

Sänkt pris för att fler ska få medicinen. Överenskommelsen mellan läkemedelsbolaget och landstingen är unik.

Fler räddas. Läkemedlet Zytiga bedömdes som för dyrt i förhållande till sin effekt. Överlevnaden för de med behandlingen var i snitt bara knappt ett halvår längre än de utan. Men ett halvår i snitt anses vara en övertygande effekt.  För en del innebär det att medicinen inte ger någon effekt alls och för andra betyder det ett fler år längre liv.

- Den här överenskommelsen är först i sitt slag på nationell nivå och är ett nytt sätt att introducera nya läkemedel. Det är min starka förhoppning att landstingen genom denna uppgörelse kan erbjuda prostatacancer- patienter effektiv och värdefull behandling, säger Anders Hallberg, ordförande i gruppen för Nya läkemedelsterapier hos Sveriges kommuner och landsting, SKL i ett pressmeddelande från Janssen.

Det var ett år sedan TLV skapade rubriker när de avslog ansökan om att ge statlig subvention till Zytiga, ett läkemedel godkänt för att behandla långt gången prostatacancer. Konsekvensen blev att några landsting, några sjukhus ansåg att de hade råd att erbjuda behandlingen, medan patienter i andra landsting fick betala ur egen ficka om de ville ha del av den nya medicinen. Fruktansvärt orättvist ansåg många. Bland annat IKEA-chefen Anders Gyhlenius, som själv kämpar mot sin prostatacancer, gav sig in i debatten och tyckte att det var hemskt att han skulle få behandlingen, medan andra i Sverige skulle står utan.

Vid årskiftet sänktes priset. Nu rekommenderas behandling med Zytiga till alla med allvarlig prostatacancer. En cancerform som cirka 75000 män har och 10 000 män får diagnos om varje år.

- Vi är glada över att svenska män med långt framskriden prostatacancer
nu får tillgång till modern läkemedelsbehandling, säger Lars Johansson,
vd på Janssen, i samma pressmeddelande.

Enligt information från SKL har även Zelboraf från Roche fått ett lägre pris och ska nu erbjudas patienter med hudcancer, malignt melanom, som spritt sig till andra kroppsdelar och som inte kan opereras.

Gör så här: Har du konstaterad prostatacancer eller spridd melanom kan du prata med din läkare om någon av de nya behandlingarna skulle passa dig.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-03-05
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons