Uppdaterad: 2009-10-28

Kommentera

Cimzia, smidigare hjälp mot reumatism

Bild

Reumatisk smärta kommer och går. De små lederna i händer och fingrar drabbas oftast, men även nacke och större leder kan drabbas. Nu kommer Cimzia, en medicin som är enklare att ta än föregångarna.

Fakta om Remicade

Behandling vid Chrons sjukdom, reumatism, ulcerös kolit, psoriasis med mera.

Varning för: Kan vara farligt att använda om du har hjärtsvikt, tbc eller...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (6 röster)

Fakta om Enbrel

Minskar inflammation som uppstår vid bland annat artrit, proriasis och chrons sjukdom.

Varning för: Prata med din doktor om du har en infektion eller en...

4.2
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (5 röster)

Fakta om Cimzia

Cimzia är en så kallad TNF-hämmare som minskar inflammationen vid reumatoid artrit.

Varning för: En del sjukdomar och vissa läkemedel är inte lämpliga att...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (12 röster)

Fakta om Humira

Mot artrit, psoriasis, crohns sjukdom med mera.

Varning för: Prata med din läkare om du får en infektion i kroppen, om du mår...

4.35294
Ditt betyg: Inget Medel: 4.4 (17 röster)

Slipp sprutan på vårdcentralen. Nya Cimzia mot reumatism kan du ta själv hemma.

Flera sjukdomar uppstår när kroppens immunförsvar angiper den egna kroppen, som om den var ett hot, det är vad som händer i när man får till exempel reumatoid artrit, eller ledgångsreumatism som det kallas, eller magsjukdomen Chrons. Cimzia verkar genom att hämma immunförsvaret och inflammationen dämpas.

- Rent allmänt är vi positiva till nya läkemedel, det behövs mer forskning eftersom det finns fortfarande saknas bot mot reumatism och alla inte blir hjälpta idag. Ofta hjälper medicinen ett par år, men sedan klingar effekten av, säger Jan-Olov Söderberg, generalsekreterare på Reumatikerförbundet.

Risken med Cimzia är att den även sänker immunförsvaret gentemot infektioner och andra sjukdomar. Därför måste fördelarna vägas mot riskerna, precis som de andra läkemedlen med liknande verkning.

 

Ny europeisk undersökning visar att Cimiza i kombination med metotrexat ger mindre symptom vid ledgångsreumatism och det är betydligt enklare att ta det. Istället för att gå iväg till syster och få en spruta kan du ta den hemma i köket.

Efter ett par försök har nu Cimzia blivit godkänt av EU-kommissionen. Orsaken till att de först fick nej var att nyttan bedömdes som begränsad. Cimzia är inte betydligt bättre än föregångarna Enbrel, Remicade eller Humira, utan mest enklare att hantera.


Går det att få cimzia nu?

- Det ska gå, men det kan vara så att företaget inte marknadsfört det ännu och då kan det ta lite tid att få det. Men när det är godkänt i EU blir det automatiskt godkänt här, säger Gunilla Sjölin-Forsberg vid Läkemedelsverket.

Godkännandet avser behandling i kombination med metotrexat av vuxna med måttlig till svår reumatoid artrit när andra antireumatiska läkemedel inte haft tillräcklig effekt.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-10-07
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons