Uppdaterad: 2010-10-21

5 kommentarer

Concerta förändrade Martins liv: "Jag är lite tråkigare!"

Bild

Från buse till framgångsrik säljare. I dag kan Martin fokusera och rikta sin energi mot kunderna. Foto: Changerbild från Scanpix av Fredrik Persson.

Fakta om Concerta

Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara...

3.78261
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (46 röster)

Martin brukade slåss för att det var spännande, småstölder och skadegörelse lockade av samma orsak. När han 16 år gammal får hjälp med sin ADHD.  I dag jobbar Martin som framgångsrik säljare. - Mina kompisar tyckte jag var tråkig, det blev jag ju också!  

2006 placerades Martin på det isolerade behandlingshemmet Hassela på Gotland. Han var 16 år gammal och hade knappt hört talas om ADHD.Som barn var han väldigt aktiv men det var inte förrens i 11-års åldern, när famljen flyttade från Göteborg till Stockholm, som han på allvar
hamnade snett. Han blev mer och mer rastlös och ville göra spännande saker oavbrutet.

- Det var tufft att ryckas upp från barndomskompisarna i Göteborg och börja om i en ny stad. Jag började slåss, dels för att jag var frustrerad och rädd men också för att imponera och skaffa nya vänner, säger Martin.

Men vännerna uteblev och Martin bytte skola. På den nya skolan, en bit utanför Stockholm fick han snabbt kompisar, som ännu idag står honom nära. Men rastlösheten och riskbeteendet pyrde fortfarande i hans oroliga själ. Han började klottra.

För att finansiera färgburkar och image, det vill säga kläder och schyssta prylar, var han tvungen att stjäla.

- Det gick inte att lura mamma, hon förstod hela tiden vad som hände. När jag vände morsan ryggen, börjande hon samarbeta med polien. Det gjorde inte vår relation bättre. Hon och polisen blev mina fiender och jag hamnade allt djupare i kriminaliteten. Tillslut tog jag avstånd från min mor, trots att hon egentligen var den som betydde mest för mig.

Situationen eskalerar och Martins föräldrar fråntas vårdnaden. Återigen tvingas Martin lämna allt. Socialen placerar honom på behandlingshemmet Hassela som ligger på Gotland. Men han fick ett val.

- Det var Hassela eller fängelse. Jag fick ta uppehåll från skolan och säga hej då till mina vänner i Stockholm. Det var en oerhört jobbig period, samtidigt som det var där jag äntligen fick min diagnos. Sen lärde jag givetvis känna en massa folk på Hassela också, men jag längtade ständigt hem, säger han.

På Hassela fick Martin genomgå en ADHD-utredning. Först fyllde han i enkäter och sen genomgick han en neuropsykiatrisk
undersökning. Båda testerna visade att Martin hade ADHD och han ställdes inför valet att få medicin eller inte. 

- Jag fick en naturlig förklaring till mitt missanpassade beteende. Samtidigt kan jag inte skylla allt på en diagnos men nu kunde jag få hjälp. Det är ju oerhört frustrerade när man verkligen vill något men ens motivation och fokus hela tiden åker berg- och dalbana. Hur gärna jag än ville klara skolan, var jag ständigt rastlös. Tackvare medicinen orkade jag äntligen genomföra planer och göra vettiga saker, säger han.

I dag tar Martin Concerta regelbundet, han dos har provats ut till 54 mg/dag. Men det finns en baksida med behandlingen.

- Kompisarna tyckte att jag blev tråkig, jag blev ju det. Helt lugn och på sätt och vis tråkig om man jämför med innan. Ett tag slutade jag ta medicinen, jag blev lite roligare så, men nu är det annorlunda. Jag vill kunna jobba och jag har kul med mina kompisar ändå.

 

Fotnot: Martin heter egentligen något annat, men vill inte riskera att någon dömer honom för den han varit.

 

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-06-03
Sofie Ingvarsdotters bild

Kategorier:

Psykiatri ADHD

Kommentera artikeln

Kommentar av Kindros

Skrivet 26/12

Scientolog med anekdoter?

Kindross bild

Jag misstänker att det är den fanatiska scientologen Janne Larsson som samlat på sig anekdoter, dvs de har noll bevisvärde. Om missbrukare tar Concerta så är det en helt annan sak än om medicinen inte missbrukas utan tas enligt läkares ordination. Morfin kan också missbrukas men är till stor hjälp inom vården som smärtstillande. Ska morfin också förbjudas? Nej bara "psykdroger" enligt sciosarna.

Kommentar av anonym

Skrivet 20/12

idiot

anonyms bild

Janne.

skaffa dig lite kunskap om vad adhd är och att det finns olika varianter av den.jag har erfarenhet av nära och kära som har den och vet att det är en JÄVLA skillnad med eller utan medicinering.
givetvis skall det vara med andra åtgärder som stöd från skola och sånt från början men till sist så hjälper faktiskt medicinen .vare sig du vill eller inte.inse fakta.

Kommentar av Mattias

Skrivet 25/9

janne är från en sekt lyssna inte på han

Mattiass bild

concerta har gjort att många människor fått ett nytt fungerande liv. Folk med ADHD behöver hjälp.

Kommentar av Jonte

Skrivet 15/9

Din jävla scientolog ni

Jontes bild

Din jävla scientolog ni förföljer oss!!! Är det guds straff att man blir sjuk också??

Kommentar av Janne

Skrivet 26/8

Visst känner väl reportern till det eländiga missbruket

Jannes bild

Ännu en av dessa marknadsföringsartiklar. Här får vi i "faktarutan" veta "Beroendeframkallande i mycket höga doser, dock inte i de som används för att behandla ADHD". Det är vackert och ett direkt bidrag till att sätta ungdomar fast i ett svårt missbruk. Man berättar helt enkelt att den legala narkotika som ges av psykiatriker och läkemedelsbolag är något annat än den som man köper på gatan. Och visst är det så - den är mycket renare. Och snacket om de "låga doserna" vet säkert reportern att det är en lögn. Läs vad "brukarna" av Concerta och Ritalina säger på dessa 103 sidor: http://jannel.se/concrit.Apr2010.pdf

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons