Uppdaterad: 2010-10-21

5 kommentarer

Concerta förändrade Martins liv: "Jag är lite tråkigare!"

Bild

Från buse till framgångsrik säljare. I dag kan Martin fokusera och rikta sin energi mot kunderna. Foto: Changerbild från Scanpix av Fredrik Persson.

Fakta om Concerta

Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara...

3.761905
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (42 röster)

Martin brukade slåss för att det var spännande, småstölder och skadegörelse lockade av samma orsak. När han 16 år gammal får hjälp med sin ADHD.  I dag jobbar Martin som framgångsrik säljare. - Mina kompisar tyckte jag var tråkig, det blev jag ju också!  

2006 placerades Martin på det isolerade behandlingshemmet Hassela på Gotland. Han var 16 år gammal och hade knappt hört talas om ADHD.Som barn var han väldigt aktiv men det var inte förrens i 11-års åldern, när famljen flyttade från Göteborg till Stockholm, som han på allvar
hamnade snett. Han blev mer och mer rastlös och ville göra spännande saker oavbrutet.

- Det var tufft att ryckas upp från barndomskompisarna i Göteborg och börja om i en ny stad. Jag började slåss, dels för att jag var frustrerad och rädd men också för att imponera och skaffa nya vänner, säger Martin.

Men vännerna uteblev och Martin bytte skola. På den nya skolan, en bit utanför Stockholm fick han snabbt kompisar, som ännu idag står honom nära. Men rastlösheten och riskbeteendet pyrde fortfarande i hans oroliga själ. Han började klottra.

För att finansiera färgburkar och image, det vill säga kläder och schyssta prylar, var han tvungen att stjäla.

- Det gick inte att lura mamma, hon förstod hela tiden vad som hände. När jag vände morsan ryggen, börjande hon samarbeta med polien. Det gjorde inte vår relation bättre. Hon och polisen blev mina fiender och jag hamnade allt djupare i kriminaliteten. Tillslut tog jag avstånd från min mor, trots att hon egentligen var den som betydde mest för mig.

Situationen eskalerar och Martins föräldrar fråntas vårdnaden. Återigen tvingas Martin lämna allt. Socialen placerar honom på behandlingshemmet Hassela som ligger på Gotland. Men han fick ett val.

- Det var Hassela eller fängelse. Jag fick ta uppehåll från skolan och säga hej då till mina vänner i Stockholm. Det var en oerhört jobbig period, samtidigt som det var där jag äntligen fick min diagnos. Sen lärde jag givetvis känna en massa folk på Hassela också, men jag längtade ständigt hem, säger han.

På Hassela fick Martin genomgå en ADHD-utredning. Först fyllde han i enkäter och sen genomgick han en neuropsykiatrisk
undersökning. Båda testerna visade att Martin hade ADHD och han ställdes inför valet att få medicin eller inte. 

- Jag fick en naturlig förklaring till mitt missanpassade beteende. Samtidigt kan jag inte skylla allt på en diagnos men nu kunde jag få hjälp. Det är ju oerhört frustrerade när man verkligen vill något men ens motivation och fokus hela tiden åker berg- och dalbana. Hur gärna jag än ville klara skolan, var jag ständigt rastlös. Tackvare medicinen orkade jag äntligen genomföra planer och göra vettiga saker, säger han.

I dag tar Martin Concerta regelbundet, han dos har provats ut till 54 mg/dag. Men det finns en baksida med behandlingen.

- Kompisarna tyckte att jag blev tråkig, jag blev ju det. Helt lugn och på sätt och vis tråkig om man jämför med innan. Ett tag slutade jag ta medicinen, jag blev lite roligare så, men nu är det annorlunda. Jag vill kunna jobba och jag har kul med mina kompisar ändå.

 

Fotnot: Martin heter egentligen något annat, men vill inte riskera att någon dömer honom för den han varit.

 

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-06-03
Sofie Ingvarsdotters bild

Kategorier:

Psykiatri ADHD

Kommentera artikeln

Kommentar av Kindros

Skrivet 26/12

Scientolog med anekdoter?

Kindross bild

Jag misstänker att det är den fanatiska scientologen Janne Larsson som samlat på sig anekdoter, dvs de har noll bevisvärde. Om missbrukare tar Concerta så är det en helt annan sak än om medicinen inte missbrukas utan tas enligt läkares ordination. Morfin kan också missbrukas men är till stor hjälp inom vården som smärtstillande. Ska morfin också förbjudas? Nej bara "psykdroger" enligt sciosarna.

Kommentar av anonym

Skrivet 20/12

idiot

anonyms bild

Janne.

skaffa dig lite kunskap om vad adhd är och att det finns olika varianter av den.jag har erfarenhet av nära och kära som har den och vet att det är en JÄVLA skillnad med eller utan medicinering.
givetvis skall det vara med andra åtgärder som stöd från skola och sånt från början men till sist så hjälper faktiskt medicinen .vare sig du vill eller inte.inse fakta.

Kommentar av Mattias

Skrivet 25/9

janne är från en sekt lyssna inte på han

Mattiass bild

concerta har gjort att många människor fått ett nytt fungerande liv. Folk med ADHD behöver hjälp.

Kommentar av Jonte

Skrivet 15/9

Din jävla scientolog ni

Jontes bild

Din jävla scientolog ni förföljer oss!!! Är det guds straff att man blir sjuk också??

Kommentar av Janne

Skrivet 26/8

Visst känner väl reportern till det eländiga missbruket

Jannes bild

Ännu en av dessa marknadsföringsartiklar. Här får vi i "faktarutan" veta "Beroendeframkallande i mycket höga doser, dock inte i de som används för att behandla ADHD". Det är vackert och ett direkt bidrag till att sätta ungdomar fast i ett svårt missbruk. Man berättar helt enkelt att den legala narkotika som ges av psykiatriker och läkemedelsbolag är något annat än den som man köper på gatan. Och visst är det så - den är mycket renare. Och snacket om de "låga doserna" vet säkert reportern att det är en lögn. Läs vad "brukarna" av Concerta och Ritalina säger på dessa 103 sidor: http://jannel.se/concrit.Apr2010.pdf

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.

Annons