Uppdaterad: 2010-02-09

11 kommentarer

Concerta mot kriminalitet

Fakta om Ritalin / Medikinet

Används för att behandla adhd, add och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande om det tas i höga doser, dock inte i...

4.22222
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (9 röster)

Fakta om Maprotilin

Antidepressiv medicin vid svår depression med eller utan melankoli.

Varning för: Var försiktig med bilkörning. Maprotilin kan påverka synen och...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Fakta om Concerta

Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara...

3.78261
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (46 röster)

Det låter för bra för att vara sant, men flera studier visar just osannolikt bra resultat av adhd-medicinen Concerta till intagna på landets anstalter, säger Ingvar Nilsson.

Nära en tredjedel av internerna har adhd. Medicinen, som inte är möjlig att skriva ut för de flesta läkare i Sverige, ger bättre effekt än någon tidigare provad metod för på återanpassningen i samhället.

- Det här är ett extremt framgångsrikt projekt rent ekonomiskt, då har vi inte ens pratat om de här killarna som säger att de får ett nytt liv, säger Ingvar Nilsson.

Det var stor uppslutning vid seminariet för adhd-utredningarna från våra svenska anstalter på Medicinska riksstämman i torsdags. Flera olika studier och forskare från olika fakulteter redovisade sina resultat och de var alla överens om dessa saker:

 • Adhd är vanligare bland både manliga och kvinnliga kriminella än i övriga samhället, 25-30 procent, mot bara 2-5
  procent utanför fängelserna.

 

 • Medicinering hjälper. Det har goda effekter för de som har diagnosen ADHD, inte hos alla, en de flesta.

 

 • Avdelningarna
  blir lugnare
  , internerna blir mindre aggressiva och har större chans
  att lyckas hålla sig brott- och narkotikafri efter fängelsetiden.

 

 • Det kostar - men att hålla en missbrukare narkotikafri ger enorma summor tillbaka.

Kostnaderna har nationalekonomen Ingvar Nilsson tittat på och i sin beräkning har han använt projektet som pågår vid Norrtäljeanstalten. Han visade att trettio narkomaner kostar samhället 58 miljoner kronor under ett år, i ekonmiska stödinsatser, läkare, socialtjänst, rättsapparat och så vidare. Om en av dessa trettio slutar att knarka, har hela kostnaden för medicineringen
lönat sig.

 

Än så länge är det svårt att säga siffror på hur det
verkligen gått. Studien har inte avslutats ännu, men personal, forskare, interner och läkare är
överens om att det har gett goda resultat. Internerna, eller klienterna som forskarna pratar om, säger att de mår bättre, många har
börjat plugga, planera för en framtid de tidigare inte trodde att de hade.

På Norrtäljeanstalten hade de prövat allt, har personalen uppgett, men inget har förbättrat stämningen på avdelningen som behandling med metylfenidat, som Concerta eller Ritalin. Förmågan till impulskontroll, aggressiva utbrott, koncentrationsförmågan va några av de punkter som förändrats radikalt.

- Det är förstås inte bara ekonomi, men vi måste gå den vägen för att visa de uppenbara vinsterna. Sedan är det anmärkningsvärt att höra
klienterna berättar om en nystart i livet, de får en möjlig framtid, säger Ingvar Nilsson. Även om många blir chockade till en början och
känner, var det så här enkelt att leva, varför blev jag inte hjälpt tidigare, frågar de sig.


Men riskerna då?

- Alla svarar inte på medicinering, så är det, det beror på hur hjärnan ser ut, men om man tittar på risken för beroende eller missbruk är den liten, säger Bo Söderpalm, professor i neurovetenskap. Eftersom preparaten kommer i så kallar slow-release-doser kan de inte ge en ruseffekt. Självklart finns det missbrukare eller människor med komplicerade dubbeldiagnoser som inte ska ha den här medicinen.

Andra möjliga risker såg han som:

 • Ökad risk för hjärninfarkt och hjärnblödning.
 • Blodtryck och puls kan öka.
 • Paranoida drag kan utvecklas eller förstärkas.
 • Aptiten går ner, för vissa väldigt mycket.

 • ADHD är en sjukdom som går att se i hjärnan, menar Bo Söderpalm. Han hade tittat på
  dopaminfrisättningen i hjärnan hos sina patienter och menade att den normala hjärnan släpper i väg mer dopamin. Dopamin är en signalsubstans som får oss att känna oss glada, kära, lyckliga och lugna, det som brukar kallas hjärnans belöningscentra. En adhd-patient har både lägre frisättning och sämre mottagare, så kallade receptorer, i hjärnan för dopaminet. De vanligaste läkemedlen vid adhd påverkar också
  noradrenalin och adrenalibalansen i hjärnan, det kan vara betydande för adhd-hjärnan.

  Förändringen i hjärnan kan vara orsaken till att adhd-medicin bara påverkar den med adhd. Andra blir inte piggare, eller mer uppmärksamma, som effekten är hos de med uttalade symptom.

- Det här kan ge de emotionella störningarna och
de förbättras betydlig vid behandling med centralstimulerande mediciner, förklarade han. Andra mediciner som Strattera påverkar inte
de känslomässiga bitarna lika mycket.

Han nämnde också i förbifarten de goda resultaten med Subutex och Metadon.

Är det så att all kriminalitet skulle utrotas med en cocktail, ihop eller i sär, av dessa tre läkemedel?
- Ja, så kan man kanske säga. Nej, förstås inte, det finns andra
personlighetsstörningar också, men så här kan jag säga. Samhället i stort skulle se enorma vinster om vi var mer frikostiga med dem.

Bo Söderpalm avslutade med att säga att han väntar med spänning på tester med andra typer av läkemedel. Mediciner som testas, eller borde testas, vid ADHD:

 • Omega 3 till vuxna ADHD-patienter, det finns bara studier på barn som visat positiv effekt.
 • Modafinil som finns i läkemedlet Modial som används mot narkolepsi.
 • Buprion som finns i rökavvänjningspillret Zyban.

Förutsättningarna för testet av medicin för kriminella har varit dessa:

 • Varje dagsdos i en påse, så kallad apo-dos.
 • Regelbundna träffar och psykosocialterapi med inriktning på ett fungerande liv.
 • Låga startdoser och sedan minsta möjliga dos. Tillexempel mellan 10-80 mg av Concerta.

Här kan du läsa mer om diagnos, behandling och symptom vid adhd.

Adhd-projekt pågår på anstalterna i Norrtälje, Håga, Storboda och Täby.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-11-26
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Psykiatri ADHD

Kommentera artikeln

Kommentar av Christopher Björkqvist

Skrivet 11/7

Det finns medecin som hjälper folk--

Christopher Björkqvists bild

Hej på er Magnus vill bara säga att jag håller med dig, fick oxå Metamina, och något som kallas ett liv, fast igentligen fler då mina barn numera har en pappa som orkar vara pappa, vill vara pappa, det finns inget bättre än att få vara förälder att fixa vara det,gött e det:-) allt för några piller, den som inte unnar någon det, behöver inte unna sig själv något i fortsättningen heller.. mvh Chrick!

Kommentar av Olof

Skrivet 2/3

Visst är väl denna "forskning" mest som ett väckelsemöte

Olofs bild

Visst vore det intressant om någon annan kunde svara på det jag skrev om Ingvar Nilssons forskning. Är det inte lite svårt att dra slutsatser att samhället tjänar 250 miljoner på 20 på det här, när ingen enda av de fångar det gäller har följts upp i frihet, och där mycket få blivit frisläppta. Lite sakliga argument om själva saken vore välkommet.

Kommentar av Magnus

Skrivet 6/10

ADHD kriget

Magnuss bild

Problemet är att regeringen vill att deras väljare är står starka mot kriminalitet.Så genom inbilla folk att de gör samhället en tjänst när de visar sina stora muskler genom att ta bort medicin som folk kan vara behov av och som är kontrollerat,för knarket i samhället rår de långt ifrån på.Det är löjligt,tar själv metamina och det har totalt ändrat mitt Liv i positiv mening.Sluta sila myggor och svälja kameler.

Kommentar av Robin

Skrivet 11/2

krig mot adhd forskarna

Robins bild

Det verkar som om det är krig mellan scientologerna och de som forskar på adhd behandlingar. Kolla här http://technicolorblog.blogspot.com/2008/09/scientologer-utnyttjar.html

Kommentar av Olof

Skrivet 4/2

Mer väckelsemöte än vetenskapspresentation

Olofs bild

Det här liknar mer en rapport från ett väckelsemöte än en vetenskaplig presentation - som också kommentatorer i Läkartidningen påpekat. Visst är det lite uselt ställt med den vetenskapliga grunden för slutsatserna: Man räknar vilken ekonomisk vinst man skulle göra på 20 år OM fångarna inlemmades i samhällsapparaten, avhöll sig från kriminalitet och missbruk, och blev producerande medborgare. Problemet är att ingen av fångarna har varit ute mer än några månader (och de flesta är fortfarande på anstalten). Så bedömningarna om framtiden är mer en spekulation, eller som det anstår ett väckelsemöte - en profetia.

Kommentar av Glad ateist

Skrivet 10/2

Olof, är du scientolog eller?

Glad ateists bild

Forskningen har kommit långt. Ändå ger inte ni scientologer upp.
Säg som det är, att gud ska få jobba ifred och att sjukdomar överhuvudtaget inte ska botas. Men se det håller inte alla med om.
Tack för övrigt för en intressant och viktig artikel.

Kommentar av Rakel

Skrivet 31/12

Vilka möjligheter återstår

Rakel s bild

Vilka möjligheter återstår egentligen för de som inte kunde koncentrera sig i skolan och redan mycket tidigt hamnade utanför?

http://adhd-npf.com/adhd-behandling-i-kriminalvarden-extremt-lonsam/
Kriminalvården har dock gång efter gång visat sig ha en tveksam inställning till att behandla ADHD utan att kunna motivera några vetenskapliga anledningar härtill, kanske är Kriminalvården rädd att förlora sina kunder?

Kommentar av Johan

Skrivet 27/11

Buprion som finns i

Johans bild

Buprion som finns i rökavvänjningspillret Zyban finns även i medicinen Voxra, vilket är en medicin (SNRI) mot depression.

I övrigt en bra artikel, kunde haft bättre meningsbyggnad på några ställen, men förvånansvärt bra journalistik om man jämför med etablerade medier där man sällan går in på det här djupet.

Jag själv har ätit såväl buproprion samt metylfenidat Concerta/Ritalin (både extended slow-release, slow release och de som ger effekt på en gång) då jag sökt för koncentrationssvårigheter & depression. Jag gillade aldrig buproprionen då jag tyckte den mest gav biverkningar.

Jag tycker det är ett svek mot befolkningen att man är såpass snål med förskrivningen av den här typen av preparat. Det ser väldigt annorlunda ut i Usa.

Kommentar av CHrick

Skrivet 30/9

Tummen upp!

CHricks bild

JA du har rätt i USA har dom kommit längre än de stakars läkare som måste skriva ut sådanan HEMSKA preparat här, Har själv ADHD en mycket svår variant av den, visst får jag Concerta; Ritalin, och Benzodiazepiner för att må....så som jag nu mår, jag läste en artikel från USA om en som har exakt likdana svårigheter som jag, men blivit av med dem helt tack vare rätt medecinering, han fick Metmaina och Cloanzepan, konstigt att dom 2 mjukaste "käslomässigt" fungernade preparaten faktiskt funka :-D all dessa preparat är ju klassade
Men varför skall vi må bra ibland bara , jag anser detta vara felmedecinering av den svenska läkar kåren, en stor skärpning kanske börja lyssna på kunden ööh förlåt patieneten!!
VI E SJUKA INTE MISSBRUKARE
Håll ut LIsa och att allt löser sig för dig!
//mvh Christopher Björkqvist

Kommentar av Hanna Brodda

Skrivet 27/11

johan, bli gärna medlem, vi

Hanna Broddas bild

johan, bli gärna medlem, vi har nytt forum! Fler vill höra om dina erfarenheter.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons