Det låter för bra för att vara sant, men flera studier visar just osannolikt bra resultat av adhd-medicinen Concerta till intagna på landets anstalter, säger Ingvar Nilsson.
Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning. Kan yttra sig som stora svårigheter att fokusera, sömnsvårigheter, enorm trötthet eller hyperaktivitet. Mediciner kan hjälpa när den typen av problem har pågått under många år, de hjälper inte vid tillfällig oro eller tristess. I Sverige användes det i första hand till barn, men det ges nu mer även till vuxna då forskningen visat att problemen kvarstår även i vuxen ålder. Finns under flera varumärken. Källa utöver fass: Läkemedelsverket(http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER---2005/Concerta-mety...)
Av Hanna Brodda
26 november, 2009

11 kommentarer

 • Av Claes Roth 27 november, 2009

  Väldigt intressant artikel,
  Väldigt intressant artikel, som vanligt.

 • Buprion som finns i
  Buprion som finns i rökavvänjningspillret Zyban finns även i medicinen Voxra, vilket är en medicin (SNRI) mot depression.

  I övrigt en bra artikel, kunde haft bättre meningsbyggnad på några ställen, men förvånansvärt bra journalistik om man jämför med etablerade medier där man sällan går in på det här djupet.

  Jag själv har ätit såväl buproprion samt metylfenidat Concerta/Ritalin (både extended slow-release, slow release och de som ger effekt på en gång) då jag sökt för koncentrationssvårigheter & depression. Jag gillade aldrig buproprionen då jag tyckte den mest gav biverkningar.

  Jag tycker det är ett svek mot befolkningen att man är såpass snål med förskrivningen av den här typen av preparat. Det ser väldigt annorlunda ut i Usa.

 • Av Hanna Brodda 27 november, 2009

  johan, bli gärna medlem, vi
  johan, bli gärna medlem, vi har nytt forum! Fler vill höra om dina erfarenheter.

 • Vilka möjligheter återstår
  Vilka möjligheter återstår egentligen för de som inte kunde koncentrera sig i skolan och redan mycket tidigt hamnade utanför?

  http://adhd-npf.com/adhd-behandling-i-kriminalvarden-extremt-lonsam/
  Kriminalvården har dock gång efter gång visat sig ha en tveksam inställning till att behandla ADHD utan att kunna motivera några vetenskapliga anledningar härtill, kanske är Kriminalvården rädd att förlora sina kunder?

 • Mer väckelsemöte än vetenskapspresentation
  Det här liknar mer en rapport från ett väckelsemöte än en vetenskaplig presentation – som också kommentatorer i Läkartidningen påpekat. Visst är det lite uselt ställt med den vetenskapliga grunden för slutsatserna: Man räknar vilken ekonomisk vinst man skulle göra på 20 år OM fångarna inlemmades i samhällsapparaten, avhöll sig från kriminalitet och missbruk, och blev producerande medborgare. Problemet är att ingen av fångarna har varit ute mer än några månader (och de flesta är fortfarande på anstalten). Så bedömningarna om framtiden är mer en spekulation, eller som det anstår ett väckelsemöte – en profetia.

 • Av Glad ateist 10 februari, 2010

  Olof, är du scientolog eller?
  Forskningen har kommit långt. Ändå ger inte ni scientologer upp.
  Säg som det är, att gud ska få jobba ifred och att sjukdomar överhuvudtaget inte ska botas. Men se det håller inte alla med om.
  Tack för övrigt för en intressant och viktig artikel.

 • krig mot adhd forskarna
  Det verkar som om det är krig mellan scientologerna och de som forskar på adhd behandlingar. Kolla här http://technicolorblog.blogspot.com/2008/09/scientologer-utnyttjar.html

 • Av Olof 2 mars, 2010

  Visst är väl denna ”forskning” mest som ett väckelsemöte
  Visst vore det intressant om någon annan kunde svara på det jag skrev om Ingvar Nilssons forskning. Är det inte lite svårt att dra slutsatser att samhället tjänar 250 miljoner på 20 på det här, när ingen enda av de fångar det gäller har följts upp i frihet, och där mycket få blivit frisläppta. Lite sakliga argument om själva saken vore välkommet.

 • Av CHrick 30 september, 2011

  Tummen upp!
  JA du har rätt i USA har dom kommit längre än de stakars läkare som måste skriva ut sådanan HEMSKA preparat här, Har själv ADHD en mycket svår variant av den, visst får jag Concerta; Ritalin, och Benzodiazepiner för att må….så som jag nu mår, jag läste en artikel från USA om en som har exakt likdana svårigheter som jag, men blivit av med dem helt tack vare rätt medecinering, han fick Metmaina och Cloanzepan, konstigt att dom 2 mjukaste ”käslomässigt” fungernade preparaten faktiskt funka 😀 all dessa preparat är ju klassade
  Men varför skall vi må bra ibland bara , jag anser detta vara felmedecinering av den svenska läkar kåren, en stor skärpning kanske börja lyssna på kunden ööh förlåt patieneten!!
  VI E SJUKA INTE MISSBRUKARE
  Håll ut LIsa och att allt löser sig för dig!
  //mvh Christopher Björkqvist

 • Av Magnus 6 oktober, 2013

  ADHD kriget
  Problemet är att regeringen vill att deras väljare är står starka mot kriminalitet.Så genom inbilla folk att de gör samhället en tjänst när de visar sina stora muskler genom att ta bort medicin som folk kan vara behov av och som är kontrollerat,för knarket i samhället rår de långt ifrån på.Det är löjligt,tar själv metamina och det har totalt ändrat mitt Liv i positiv mening.Sluta sila myggor och svälja kameler.

 • Av Christopher Björkqvist 11 juli, 2014

  Det finns medecin som hjälper folk–
  Hej på er Magnus vill bara säga att jag håller med dig, fick oxå Metamina, och något som kallas ett liv, fast igentligen fler då mina barn numera har en pappa som orkar vara pappa, vill vara pappa, det finns inget bättre än att få vara förälder att fixa vara det,gött e det:-) allt för några piller, den som inte unnar någon det, behöver inte unna sig själv något i fortsättningen heller.. mvh Chrick!

Comments are closed.