d-vitamin250
Det finns två sätt för människan att få i sig d-vitamin. Dels genom maten och dels genom solens strålar. Men för solmetoden är loppet kört för i år – solen når nu inte tillräckligt högt på himlen.

D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Kroppen kan få D-vitamin via maten eller genom kosttillskott. Det bildas också i huden när vi är ute i solen.

Under sommarhalvåret är solbestrålning den viktigaste källan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret. 45 grader över horisonten krävs det att solen ska lyckas ta sig för att dess ultravioletta strålar av typ B ska kunna tränga sig igenom ozon-lagret och nå fram till jorden. Det är UVB-strålar som, när de träffar huden, sätter igång tillverkningen av D-vitamin i kroppen.

I Sverige, mitt på dagen och under sommaren, så räcker det att en ljushyad person får sol på armar och ansikte i drygt en kvart för att täcka dagsbehovet. Närmare ekvatorn, där UV-strålningen är starkare, räcker ännu kortare tid. Mer sol ger inte mer D-vitamin, eftersom huden stänger av när behovet fyllts. Mörkhyade personer behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin. Detta beror på att mörk hud filtrerar bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör.

Men i mitten av augusti inträffar sista dagen som solen lyckas ta sig upp högre än 45 grader över horisonten i Sverige. Nu dröjer det ända tills i mitten av april nästa år innan solen återigen når så högt och vi återigen kan bilda d-vitamin med hjälp av solens strålar.

Under perioden november till februari måste man resa söder om 35:e breddgraden för att hitta tillräckligt högt stående sol för att D-vitaminsyntes ska kunna ske. 35:e breddgraden motsvarar Medelhavet.

D-vitamin i mat finns framför allt i:

 

  • Fisk, speciellt fet fisk som lax, sill och makrill. 
  • Mini-, lätt- och mellanmjölk, eftersom de alltid berikas med D-vitamin. Ofta berikas också osötad lättfil och lättyoghurt. 
  • Margarin, eftersom de alltid berikas med D-vitamin. 
  • Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin. 
Om man äter fisk regelbundet, särskilt fet fisk (lax, sill, makrill) och D-vitaminberikade produkter, som mager mjölk och margarin, får de flesta i sig tillräckligt med D-vitamin även under vintern. De som riskerar att få i sig för lite är de som inte äter denna typ av mat.

 

Läs alla rekommendationer på Livsmedelsverkets hemsida.

D-vitamin finns även som kosttillskott och läkemedel. Ofta i kombination med Kalcium.

Av Lisa von Garrelts
26 augusti, 2014

1 kommentarer

  • Av Anonym 12 september, 2014

    Solarium för vitaminer
    Nån som vet om det hjälper att sola solarium. Kan kroppen gör dvitamin av dem strålarna?

Comments are closed.