emdr_ogonrorelser250

Efter en svår händelse eller olycka drabbas vissa av något som kallas posttraumatiskt syndrom.

Ögonrörelser har visats hjälpa människor att glömma sitt plågsamma minne.

Uppfinnaren av ögonrörelsetekniken Francine Shapiro var själv ute och promenerade när hon kom tanken på spåret. Hon var ledsen efter en smärtsam upplevelse och märkte hur hon rörde ögonen fram och tillbaka.

Det blev senare en metod hon kom att kalla eye movement desensitization and reprocessing, EMDR.

Metoden diskuterades länge och först årtionden senare blev den accepterad. Frågan var och är fortfarande exakt hur den verkar.

- Vi vet att EMDR fungerar bra som behandling vid posttraumatisk stress, sa docent Hans-Peter Söndergaard vid Institutionen för folkhälsovetenskap i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet 2007.

Forskare på KI hade studerat metoden och de kom fram till att EMDR-behandling sannolikt fungerade genom att aktivera mekanismer som liknar REM-sömn, de perioder under sömnen då vi drömmer. Även det parasympatiska nervsystemet aktiverades och det menade forskarna kundebidra till tillfrisknandet.

- Det är det parasympatiska nervsystemet som är igång under vår REM-sömn och som hjälper oss att bearbeta plågsamma minnen i normala situationer, sa Hans Peter Söndergaard.

Se inslag om hur EMDR botar Posttraumatiskt stressyndrom:

 

 

Av redaktionen
25 april, 2013