Uppdaterad: 2016-03-24

10 kommentarer

Medicinerna som påverkar din vikt

Bild

Många mediciner mot diabetes, depression och epilepsi kan påverka din vikt både upp och ner.

Fakta om Fontex / Fluoxetin

Fontex eller Fluoxetin används för att behandla, depression, tvångssyndrom och bulimi.

Varning för: Sitt inte ensam hemma om du känner att du vill skada dig själv,...

3.285715
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (14 röster)

Fakta om Victoza

Ny behandling som används för att sänka blodsockret hos patienter med diabetes typ 2.

Varning för: Rekommenderas för närvarande inte till patienter dålig...

3.916665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (48 röster)

Fakta om Byetta

Byetta är ett läkemedel som ska injiceras och används för att förbättra blodsockerkontrollen hos vuxna med typ 2-diabetes.

Varning för: Gå inte för länge med för lågt blodsocker. Se upp om du har en...

4.2
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (5 röster)

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.933335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (15 röster)

Många mediciner kan påverka en persons vikt. I en systematisk översikt som nyligen publicerats sammanfattas information om bland annat flera läkemedel mot depression, diabetes och epilepsi.

Forskare har sammanfattat över 250 olika studier som handlar om hur bland annat läkemedel mot epilepsi, depression och diabetes påverkar vikten. Vissa läkemedel ger en påtaglig viktökning medan andra ger en tydlig viktnedgång.

Bland så kallad antiepileptika märks Gabapentin som gav en viktökning på 2,2 kg efter 1,5 månaders användning. Däremot påverkade Lamotrigin inte vikten märkbart. Zonisamid som är den aktiva substansen i Zonegran och Tomiramat gav istället en kraftig viktnedgång; 7,7 kg respektive 3,8 kg.

Bland neuroleptika, medicin mot psykoser till exempel schizofreni, gav flera en viktuppgång sett till en tremånaders användning:

 • Olanzapid 2,4 kg 
 • Quetiapin 1,1 kg
 • Risperidon 0,8 kg

 

De antidepressiva läkemedel som gav viktuppgång var:

 • Amitriptylin, 1,8 kg
 • Mirtazapin, 1,5 kg. 

Däremot gav både Fluoxetin och läkemedel som innehåller Bupropion viktnedgång med 1,3 kg.  Litium påverkade inte vikten alls enligt studien.

För de blodsockersänkande medicinerna gav följande viktuppgång:

 • Pioglitazon 2,6 kg
 • Glimepirid 2,1 kg
 • Mindiab 2,2 kg 

 

Följande blodsockersänkande läkemedel gav viktnedgång:

 • Victoza 1,7 kg
 • Bydureon och Byetta 1,2 kg
 • Metformin 1,1 kg. 

 

Det finns ytterligare läkemedel än dessa som har en känd påverkan på vikten, till exempel insulin, som inte finns med i studier då det inte fanns tillräckligt underlag om viktpåverkan i studierna som sammanställdes.

Att känna till om ett läkemedel påverkar vikten är viktigt för att läkaren ska kunna välja läkemedel utifrån detta, om flera likvärdiga mediciner finns. Att känna till om ett läkemedel påverkar vikten ger även möjlighet att redan vid insättandet av medicinen kunna ge kostråd.

Översikten publicerades nyligen i tidskriften the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism och du kan läsa studien här.

Har du själv upplevt att din medicin påverkat din vikt? Berätta i kommentarsfälten!

 

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2015-02-06
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Diabetes Psykiatri epilepsi vikt

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 14/2

SSRI

anonyms bild
Gick upp ca 18 kg på 4 månader med paroxetin för 8 år sedan. De kilona sitter som berget. Jag var inte ens 30 då och ämnesomsättningen borde inte vara så himla usel. Detta gör mig så ledsen och vården bryr sig inte mycket. Har dock äntligen träffat en psykiater som såg till helheten; sömn/mat/rörelse/stress och inte bara piller.

Kommentar av anonym

Skrivet 1/9

Voxra

anonyms bild

Hej, har nu ätit voxra i 4månader. Funkade klockrent på depressionen efter insättnings tiden. Det som jag undrar över är varför jag gått upp så mycket i vikt av den? 7 kilo och under 2månader trots att aptiten är sämre. Har inte ändrat kostvanor till mer onyttigt eller godis och sådant, tvärt om äter knappt sånt. Har ej heller ändrat andra vanor som motion och träning. Vore tacksam för svar. Är det en ovanlig biverkning? Fick och har rätt mycket biverkningar av voxra bla tillfällig bröstmjölk. Står ej med i fas men i USA reggade biverkning.

Kommentar av PinarC

Skrivet 11/7

Cipralex/Esitalopram

PinarCs bild

Jag har tagit cipralex och Esitalopram under nästan ett år och detta bidrog till att jag ökat i ca 20kg jag mår så dåligt av detta

Kommentar av Viktuppgång

Skrivet 14/6

Cipralex & citalopram

Viktuppgångs bild

Har under flera år ätit citalopram/cipralex och har stadigt ökat cirka 30kg i vikt trots noggrann kosthållning och motion.
Har flertalet ggr önskat att få trappa ner och sluta för att se om jag kan klara mig utan. Har inte fått någon som helst hjälp från läkare.
Känner mig som en fånge under denna medicin. Vill sluta men vågar/vet inte hur man gör själv.

Kommentar av Annika

Skrivet 15/5

Fluoxetin

Annikas bild

Jag åt Fluoxetin. Först 20 mg och upplevde några kilos minskning. Sedan dubblade doktorn dosen. Det blev inledningen på mitt sjukaste år. Jag gick upp över 30 kg på tre månader utan att ändra kosten. Min ämnesomsättning sjönk som en sten. Jag fick diabetesvärden och leverinflammation. Efter att jag satt ut den blev värdena normala efter några månader. Vikten kämpar jag fortfarande med och sköldkörteln är fortfarande inte i ordning. Enligt endokrin mycket vanliga biverkningar. Ta inte Fluoxetin lättvindigt!

Kommentar av Ulle Ericsson

Skrivet 11/2

Kan du inte få motion på

Ulle Ericssons bild

Kan du inte få motion på recept eller vad det heter? Då ökar ju chanserna att du kommer i kontakt med rätt personer som kan hjälpa dig. När man får sånt recept ska den som skrivit ut det även följa upp hur det har gått och då är risken mindre för att du glöms bort och allt bara blir värre utan att nån reagerar. Fråga din läkare om det här, det skulle jag göra!

Kommentar av EDS-Zebran

Skrivet 11/2

Jag kan inte motionera. Mina

EDS-Zebrans bild

Jag kan inte motionera. Mina ben bär inte och jag använder rullstol 50 %. Utomhus har jag permobil. Jag har EDS och är tyvärr hårt slagen av det. Minsta anträgning gör mig helt sängliggande...

Ehlers-Danlos syndrom Klassisk Typ1
misstanke Vaskulär EDS under utredning
HMS
Whiplash
ADHD

Kommentar av Ulle Ericsson

Skrivet 11/2

Jag förstår, det låter som en

Ulle Ericssons bild

Jag förstår, det låter som en jobbig situation. Men jag tycker ändå att du ska tala med din läkare om detta. Du borde få träffa en sjukgymnast som kan ge dig tips på sittgympa eller nåt. Sjukgymnasterna är duktiga på att anpassa graden av aktivitet till vad man klarar av. Önskar dig lycka till! Och berätta gärna här hur det går för dig!

Kommentar av EDS-Zebran

Skrivet 10/2

Fluoxetin

EDS-Zebrans bild

Jag har ätit fluoxetin regelbundet nåt år nu och gått upp nästan 30 kg. Jag använder även morfinplåster (Norspan 40 mikrogram). Enligt läkarna går man inte upp av morfin så de tror fluoxetinet är orsaken. Fruktansvärt jobbigt! Inga kläder som passar, mer värk och för att inte tala om sämre självkänsla. Bmi ligger på 32 så viktenheten tar inte emot mig Förrän Bmi är 34. Använder mig av rullstol ca 50% och kan inte gå längre sträckor. Vet inte vad man ska göra för att jag ska kunna gå ner igen. Har inte ändrat något i kosten, endast läkemedlen.

Ehlers-Danlos syndrom Klassisk Typ1
misstanke Vaskulär EDS under utredning
HMS
Whiplash
ADHD

Kommentar av Ulle Ericsson

Skrivet 11/2

Skulle svara på din kommentar

Ulle Ericssons bild

Skulle svara på din kommentar men råkade skriva en helt ny, så se mitt svar till dig i egen kommentar här intill.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons