Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Medicinerna som påverkar din vikt

Bild

Många mediciner mot diabetes, depression och epilepsi kan påverka din vikt både upp och ner.

Fakta om Fontex / Fluoxetin

Fontex eller Fluoxetin används för att behandla, depression, tvångssyndrom och bulimi.

Varning för: Sitt inte ensam hemma om du känner att du vill skada dig själv,...

3.23077
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (13 röster)

Fakta om Victoza

Ny behandling som används för att sänka blodsockret hos patienter med diabetes typ 2.

Varning för: Rekommenderas för närvarande inte till patienter dålig...

3.916665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (48 röster)

Fakta om Byetta

Byetta är ett läkemedel som ska injiceras och används för att förbättra blodsockerkontrollen hos vuxna med typ 2-diabetes.

Varning för: Gå inte för länge med för lågt blodsocker. Se upp om du har en...

4.2
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (5 röster)

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.857145
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (14 röster)

Många mediciner kan påverka en persons vikt. I en systematisk översikt som nyligen publicerats sammanfattas information om bland annat flera läkemedel mot depression, diabetes och epilepsi.

Forskare har sammanfattat över 250 olika studier som handlar om hur bland annat läkemedel mot epilepsi, depression och diabetes påverkar vikten. Vissa läkemedel ger en påtaglig viktökning medan andra ger en tydlig viktnedgång.

Bland så kallad antiepileptika märks Gabapentin som gav en viktökning på 2,2 kg efter 1,5 månaders användning. Däremot påverkade Lamotrigin inte vikten märkbart. Zonisamid som är den aktiva substansen i Zonegran och Tomiramat gav istället en kraftig viktnedgång; 7,7 kg respektive 3,8 kg.

Bland neuroleptika, medicin mot psykoser till exempel schizofreni, gav flera en viktuppgång sett till en tremånaders användning:

 • Olanzapid 2,4 kg 
 • Quetiapin 1,1 kg
 • Risperidon 0,8 kg

 

De antidepressiva läkemedel som gav viktuppgång var:

 • Amitriptylin, 1,8 kg
 • Mirtazapin, 1,5 kg. 

Däremot gav både Fluoxetin och läkemedel som innehåller Bupropion viktnedgång med 1,3 kg.  Litium påverkade inte vikten alls enligt studien.

För de blodsockersänkande medicinerna gav följande viktuppgång:

 • Pioglitazon 2,6 kg
 • Glimepirid 2,1 kg
 • Mindiab 2,2 kg 

 

Följande blodsockersänkande läkemedel gav viktnedgång:

 • Victoza 1,7 kg
 • Bydureon och Byetta 1,2 kg
 • Metformin 1,1 kg. 

 

Det finns ytterligare läkemedel än dessa som har en känd påverkan på vikten, till exempel insulin, som inte finns med i studier då det inte fanns tillräckligt underlag om viktpåverkan i studierna som sammanställdes.

Att känna till om ett läkemedel påverkar vikten är viktigt för att läkaren ska kunna välja läkemedel utifrån detta, om flera likvärdiga mediciner finns. Att känna till om ett läkemedel påverkar vikten ger även möjlighet att redan vid insättandet av medicinen kunna ge kostråd.

Översikten publicerades nyligen i tidskriften the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism och du kan läsa studien här.

Har du själv upplevt att din medicin påverkat din vikt? Berätta i kommentarsfälten!

 

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2015-02-06
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Diabetes Psykiatri epilepsi vikt

Kommentera artikeln

Kommentar av PinarC

Skrivet 11/7

Cipralex/Esitalopram

PinarCs bild

Jag har tagit cipralex och Esitalopram under nästan ett år och detta bidrog till att jag ökat i ca 20kg jag mår så dåligt av detta

Kommentar av Viktuppgång

Skrivet 14/6

Cipralex & citalopram

Viktuppgångs bild

Har under flera år ätit citalopram/cipralex och har stadigt ökat cirka 30kg i vikt trots noggrann kosthållning och motion.
Har flertalet ggr önskat att få trappa ner och sluta för att se om jag kan klara mig utan. Har inte fått någon som helst hjälp från läkare.
Känner mig som en fånge under denna medicin. Vill sluta men vågar/vet inte hur man gör själv.

Kommentar av Annika

Skrivet 15/5

Fluoxetin

Annikas bild

Jag åt Fluoxetin. Först 20 mg och upplevde några kilos minskning. Sedan dubblade doktorn dosen. Det blev inledningen på mitt sjukaste år. Jag gick upp över 30 kg på tre månader utan att ändra kosten. Min ämnesomsättning sjönk som en sten. Jag fick diabetesvärden och leverinflammation. Efter att jag satt ut den blev värdena normala efter några månader. Vikten kämpar jag fortfarande med och sköldkörteln är fortfarande inte i ordning. Enligt endokrin mycket vanliga biverkningar. Ta inte Fluoxetin lättvindigt!

Kommentar av Ulle Ericsson

Skrivet 11/2

Kan du inte få motion på

Ulle Ericssons bild

Kan du inte få motion på recept eller vad det heter? Då ökar ju chanserna att du kommer i kontakt med rätt personer som kan hjälpa dig. När man får sånt recept ska den som skrivit ut det även följa upp hur det har gått och då är risken mindre för att du glöms bort och allt bara blir värre utan att nån reagerar. Fråga din läkare om det här, det skulle jag göra!

Kommentar av EDS-Zebran

Skrivet 11/2

Jag kan inte motionera. Mina

EDS-Zebrans bild

Jag kan inte motionera. Mina ben bär inte och jag använder rullstol 50 %. Utomhus har jag permobil. Jag har EDS och är tyvärr hårt slagen av det. Minsta anträgning gör mig helt sängliggande...

Ehlers-Danlos syndrom Klassisk Typ1
misstanke Vaskulär EDS under utredning
HMS
Whiplash
ADHD

Kommentar av Ulle Ericsson

Skrivet 11/2

Jag förstår, det låter som en

Ulle Ericssons bild

Jag förstår, det låter som en jobbig situation. Men jag tycker ändå att du ska tala med din läkare om detta. Du borde få träffa en sjukgymnast som kan ge dig tips på sittgympa eller nåt. Sjukgymnasterna är duktiga på att anpassa graden av aktivitet till vad man klarar av. Önskar dig lycka till! Och berätta gärna här hur det går för dig!

Kommentar av EDS-Zebran

Skrivet 10/2

Fluoxetin

EDS-Zebrans bild

Jag har ätit fluoxetin regelbundet nåt år nu och gått upp nästan 30 kg. Jag använder även morfinplåster (Norspan 40 mikrogram). Enligt läkarna går man inte upp av morfin så de tror fluoxetinet är orsaken. Fruktansvärt jobbigt! Inga kläder som passar, mer värk och för att inte tala om sämre självkänsla. Bmi ligger på 32 så viktenheten tar inte emot mig Förrän Bmi är 34. Använder mig av rullstol ca 50% och kan inte gå längre sträckor. Vet inte vad man ska göra för att jag ska kunna gå ner igen. Har inte ändrat något i kosten, endast läkemedlen.

Ehlers-Danlos syndrom Klassisk Typ1
misstanke Vaskulär EDS under utredning
HMS
Whiplash
ADHD

Kommentar av Ulle Ericsson

Skrivet 11/2

Skulle svara på din kommentar

Ulle Ericssons bild

Skulle svara på din kommentar men råkade skriva en helt ny, så se mitt svar till dig i egen kommentar här intill.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons