Uppdaterad: 2009-12-10

Kommentera

Djur dör av xylitol

Bild

En stor hund kan lätt sno åt sig ett piller från diskbänken, även om det inte var mattes eller husses avsikt. Just den här Hunden heter Boomer och ägs av Caryn Weber. Foto: Dave Wallis, Scanpix

Fakta om Alvedon

Mot värk och feber. Kan användas av människor med magsår.

Varning för: Använd inte om du dricker mycket alkohol eller har dålig...

3.05
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (20 röster)

Vanligt tuggummi med xylitol är livsfarligt för en hund, liksom många andra av våra receptfria preparat, berättar veterinär Susanne Åhman på Läkemedelskongressen.

De flesta av oss skulle aldrig få för oss att ge en receptbelagd medicin till våra djur, men viktigt att veta är att även de "ofarliga" receptfria kan vara mycket farliga för djur. En katt äter inte gärna frivilligt en medicin, men om den blir tvättad med ett shampo som innehåller den starka tee treee-oljan, kommer den helt säkert att tvätta den av sig och få i sig det mesta.

- Hundar är lite oförsiktigare och många äter gärna ett avlagt nikotinplåster eller sätter i sig ett helt tuggummipaket om de får chansen, det blir då en väldigt allvarlig toxisk reaktion som de måste till veterinär för att klara, säger Susanne Åhman.

Fler ämnen som inte är bra för hudsjuret:

  • Xylitol - finns bland annat i tuggummi och halstabletter och används för att rena tänderna. Kan orsaka lågt blodsocker så att hunden svimmar av och leverskadorna kan bli dödliga.
  • Tee tree - finns bland annat i shampoo och krämer.
  • Paracetamol - som finns i Alvedon och Panodil, ska aldrig ansvändas på djur, en vanlig tablett med 500 mg kan allvarligt förgifta katter och hundar.
  • Magnecyl och aspirin - kan ges men i mycket små doser. Högst en tiondels tablett. Större doser kan orsaka allvarliga inre blödningar.
  • Nikotinplåster - innehåller fortfarande nikotin även om det är använt och förgiftar snabbt en hund.

 

Värktabletter är särskilt farligt eftersom många får för sig att det går att ge samma smärtlindrande till djur som för människor. Ur Fass för djur: "Både katter och hundar är känsliga för paracetamol. Den vanligaste
styrkan på paracetamoltabletter är 500 mg. En enda sådan tablett kan ge
en mycket allvarlig intoxikation hos katt. Paracetamol finns även som oral lösning. Även en sådan lösning kan ge allvarliga förgiftningar hos framför allt katter.
Paracetamol
har ingen veterinärmedicinsk användning. Hos katt kan emellertid
förgiftningar inträffa om en djurägare försöker använda preparatet som
smärtstillande medel. Hos hundar kan förgiftningar inträffa om de genom
olyckshändelse äter ägarens medicin. Vid förgiftning ses främst
leverskada och methemoglobinemi."

  • Dina mediciner på läkemedelskongressen oktober 2009.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-10-19
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Djur Djurmedicin hund

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons