Uppdaterad: 2010-01-11

Kommentera

Dubbel dos cancermedicin bättre effekt

Bild

Det kan vara klokt att ta dubbel dos av Faslodex om du har bröstcancer, visar studie, men än är det inte godkänt av myndigheterna. Faslodex ska injiceras.

Fakta om Tamoxifen / Nolvadex

Behandlar bröstcancer genom att minska upptaget av östrogen i cancercellerna.

Varning för: Använd inte om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar....

2.6
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (5 röster)

För kvinnor med hormonrelaterad bröstcancer, cancer som behöver östrogen för att kunna växa, har studier visat god effekt för dubbel dos av Faslodex.

Faslodex är sedan tidigare en använd medicin för behandling av kvinnor som passerat klimakteriet och har cancer som bildat metastaser från bröstet. Studier visar nu att medicinen ger bättre effekt med dubbel dos, 500 mg istället för 250 mg, enligt pressmeddelande från Astrazeneca. Som med all cancerbehandling är biverkningarna tunga att leva med men i
det här fallet ger dubbel dos inte dubbelt svårare biverkningar.

Metastaserad cancer går idag inte att bota, men det går att skjuta upp sjukdomsförloppet och leva många år med sin sjukdom. Syftet med de nya medicinerna som utvecklas är att skjuta upp förloppet. 

Med den här dosen Faslodex, som består av Fulvestrant, var 34 procent av kvinnorna vid liv efter ett år, jämfört med 25 procent med den tidigare rekommendarade dosen.

- Fulvestrant är en intressant medicin och tidigare har flera studier av denna substans genomförts, men förvånande nog så har man inte tidigare visat att Fulvestrant är bättre än andra mediciner som används för bröstcancerbehandling, som anastrozol och tamoxifen. Nya data från Confirm-studien visar dock att dubbel dos av Fulvestrant ger en
något bättre effekt för kvinnor med metastaserad bröstcancer, och intressant nog så ökade inte biverkningarna med dubbel dos, säger Jonas Bergh, professor i onkologi vid institutionen för onkologi-patologi på Karolinska Institutet, Radiumhemmet i pressmeddelandet.

Bröstcancer drabbar var tionde kvinna någon gång i livet och prognosen att överleva har ökat. Överlevnaden i sjukdomen tio år efter diagnosen är idag omkring 80 procent, vilket är betydligt bättre än för fyrtio år sedan. Cirka 70 procent av all bröstcancer är hormonkänslig.

Confirm-studien av Fulvestrant är gjord av tillverkaren Astrazeneca.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-01-07
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Cancer Kvinna bröstcancer

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons