Uppdaterad: 2011-03-15

1 kommentar

Dulcofibre blev räddningen för Susannes hårda mage

Bild

Dulcofibre får igång Susannes mage. "Det är som att man vänjer sig vid att jobbig mage, jag kan glömma bort det ibland och sedan komma på att det var fyra fem dagar sedan jag var på toaletten. Nu försöker jag alltid ha påsarna hemma så att jag kan sätta igång direkt, gärna redan andra dagen det är stopp."

Fakta om Dulcofibre

Dulcofibre är ett kosttillskott mot förstoppning.

Varning för: Prata med läkare eller barnavårdcentral innan du ger Dulcofibre...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (4 röster)

Svullen mage som inte varit på toaletten på fem ibland sex dagar. Magvärk, gaser och illamående. Så var det för Susanne Kohlmann, 49, innan hon hittade rätt behandling för sin förstoppade mage. "Det är så skönt, inte minst nu under jul-och nyårshelgerna", säger hon lättad.

Återkommande eller långvarig förstoppning ska alltid kollas upp. Det kan i sällsynta fall vara tecken på en allvarlig sjukdom som kräver behandling.

Men inte bara därför.

Krånglande mage påverkar livskvaliteten och det är onödigt eftersom behandlingarna är många och ofta finns det någon som passar just dig.

Susanne Kohlmann har hittat det som fungerar för henne.

- Jag kunde gå i flera dagar, till slut kom illamåendet och huvudvärken, det är ju som att man blir förgiftad inifrån, säger hon själv.

Nu vill Susanne Kohlmann dela med sig av det som hjälpte henne. Susannes räddning var ett pulver som heter Dulcofibre. Ett pulver med fibrer som binder vätska och som inte  försämrar den egna funktionen som många laxermedel kan göra, om det används rätt.

- Det var min syster som kom med det här, jag är så lycklig. Hela mitt liv har ändrats, säger hon.

Dulcofibre består av två sorters fibrer. Tillsammans med vatten sväller de och gör innehållet i tarmen glatt och mer lättrörligt. Effekten blir som “massage” innifrån som stimulerar de nödvändiga tarmrörelserna. Pulvret innehåller också probiotisk bakterier som hjälper nedbrytningen av mat i tarmen.

Innan det hade Susanne försökt allt. Hon har alltid rört på sig, tränat på gym, dricker mycket vatten och äter fiberrik mat. Det trivs hon med, men inget av de vanliga råden hjälpte hennes hårda mage. Att äta massa linfrön, som drar till sig vatten och sväller innehållet i tarmen, och ÄNDÅ inte gå på toaletten, det var knäckande för Susanne.

Symptomen för förstoppning är när tarmtömningen sker tre eller färre gånger i veckan. Ofta gaser i magen, molande värk, smärta och en uppsvälld känsla. Det var som att magen förstörde vardagen för Susanne. Och festerna.

- Ja, men herregud, under julhelgerna som är riktiga svullarhelger, när man ska äta godis och unna sig massa mat. Då blir det oftast ännu värre. Tänk att ha kvar allt det där inom dig sedan i flera dagar, jag blev helt desperat, berättar hon.

Susanne är inte ensam om sina problem. Ungefär var femte person i Sverige har återkommande problem med förstoppning, enligt Internetmedicin, och för att ta ett exempel säljs 370 000 förpackningar av lavemanget Mikrolax, enligt siffror från Apotekens service. Då är inte lavemang ett rekommenderat alternativ till behandling av hård mage om det inte gått väldigt långt.

Alla söker inte läkarvård och oftast fastställs ingen direkt orsak till förstoppning, Några möjliga orsaker är IBS, det vill säga känslig magslemhinna, skriver läkaren Magnus Simrén, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, på Internetmedicin.

Nedsatt ämnesomsättning och underfunktion i sköldkörteln är en annan orsak, men även en känslomässiga orsaker är inte ovanliga. Stress förvärrade problemen för Susanne som för många andra. Det allvarligaste som förstoppning kan orsakas av är tarmcancer, men den är mycket, mycket ovanlig, särskilt bland unga.

Alla diagnoser hade Susannes läkare uteslutit, men någon hållbar lösning hade hon heller inte kunnat presentera.

Nu sedan ett och ett halvt år är problemen borta. Eller magen kan fortfarande krångla, men Susanne behöver inte känna oro för det eftersom hon hittat det som fungerar för henne. Hon tar en påse Dulcofibre, ibland bara en, och ibland morgon och kväll, och efter någon dag kommer magen igen.

För Susanne ser behandlingen sett ut så här:

Dulcofibre en eller två påsar om dagen i en vecka upp till tio dagar. Sedan fungerar magen nästan felfritt i upp till två-tre månader. Vid behov behandlar hon sig själv igen.

______________________________________________________

Namn: Susanne Kohlman Ålder: 49 Bor: Lägenhet i Rågsved i Stockholm. Jobb: Biträde inom vården. Familj: Barn och barnbarn “Det är så underbart, verkligen grädden på moset”, säger Susanne om sitt liv som mormor. Sämst för magen: Vitlök, godis och stress fungerar inte, säger Susanne.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-12-27
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Anonym

Skrivet 4/1

Hur behandlar jag hemorrojder?

Anonyms bild

Det värsta är hemorrojderna som följer på förstoppning. Hur ska man behandla dom? Jag har provat det mesta. Xyloproct är det som jag kommer på nu. Det fungerar ibland men inte alltid.
Finns det något nytt på marknaden som man borde prova?
För mig kommer problemen ungefär varannan månad eftersom jag äter mediciner som stoppar upp och jag har opererat mig för tarmbråck. Är det någon som har tips?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons