ellinordaniels2

"Finnarna är inget litet problem för mig. Jag valde kläder efter finnarna, jag anpassade mitt liv och jag kunde inte le för att de gjorde så ont."

Här berättar Ellinor Daniels om hur hon blev bra.

Roaccutan används mot svår akne som riskerar att ge bestående ärrbildning. Skrivs ut på licens av vissa läkare, annars är det inte tillåtet i Sverige på grund av fosterskadande effekt. Läkemedelsverket vill därför inte godkänna Roaccutan allmänt, men de är medvetna om att det är den enda metoden som fungerar för vissa individer. Några nya rekommendationer har inte kommit från Läkemedelsverket sedan 1996.
Av Ellinor Daniels
24 augusti, 2010

11 kommentarer

 • Min son har finnar
  Min son har samma problem med finnar som Ellinor, hur ska man få remiss till hudläkare? Vi bor på landet i Västergötland ska jag tillägga.
  Läkaren på vårdcentralen säger bara att vi ska vänta och att det går över.

 • Av anonym 26 december, 2010

  Vi får ingen hjälp heller.
  Vi får ingen hjälp heller. Både jag och min bror har samma problem och skulle kanske bli hjälpta av roccutan. Ska man vända sig till en privat klinik i stockholm tror ni? Några tips på vilken?

 • Av Anonym, 19 år. 31 oktober, 2011

  Roaccutan!
  Jag äter Roaccutan just nu. Det har gått tre veckor sedan jag började och för fem dagar sedan fick jag en rejäl uppblossning, som väntat. Men aknen är inte som förut. Något har hänt! Normalt yttrar den sig som enorma ”osynliga” varbölder under huden men nu kom det svidande kvisslor i hela ansiktet, säkert 70st. Nu har de börjat torka och blekna och resultat börjar synas. Några värkande knölar har jag inte längre!

  Biverkningar? Lite torra läppar och torr hud (torr hud känns bara trevligt, tidigare var mitt ansikte som en spegel). Mina p-piller, som jag måste ta pga. risk för fosterskador, har långt fler biverkningar än Roaccutan! Visst är det lite besvärligt med blodproverna för mig som är nålrädd, men varför varnar alla hemsidor för den här medicinen? Reklam för andra preparat kanske? Jag förstår inte…

  Jag tror verkligen på Roaccutan, den är den enda som har påverkat min hud på något sätt hittills (om än med uppblossning). Vitamin b5 (en enda stor och dyr bluff), tetracyklin och alla krämer (Dalacin, stioxyl, differin) har varit värdelösa, min akne har varit lika svårrubbad som en betongvägg. Men nu händer något! Jag är så lycklig att jag fått den här möjligheten.

 • Av anonym 14 november, 2011

  skindoc
  googla skindoc. Det är en klinik som ligger i danderyd, rekommenderas starkt.

 • Av Emik 13 maj, 2012

  STÅ PÅ ER!
  Hej, jag har nyss börjat käka Roaccutan, är inne på min tredje dag nu, och jag säger bara till alla er där ute, STÅ PÅ ER när läkaren säger att ni inte behöver, och skaffa er mycket information om läkemedlet och acne innan ni går till läkaren för då vet du vad som stämmer och du kan säga emot det läkaren säger. Min läkare blev imponerad itav mig pågrund av att jag kunde så mycket om Acne, och alla möjliga mediciner och så mycket om Roaccutanet och derad biverkningar, och det verkade som att det hjälpte mig lite extra att få Roaccutan, för hon visste att jag skulle sköta mig, sen handlar det självklart också om hur din hud ser ut och vilka sorts problem du har.
  Jag själv är kille, och har haft acne och finnar sedan jag var 12 år, nu är jag 20 och om ett halvår hoppas jag att jag äntligen kan slippa acnen och min dåliga hud.
  Lycka till och glöm inte att stå på er när läkaren säger nej!
  Mvh

 • Av En som tagit Roaccutan 25 juli, 2012

  Jag har avslutat min
  Jag har avslutat min Roaccutankur. Jag hade väldigt djup, ärrbildande acne i flera år. Nu är ALLT borta. För mig känns det nästan för bra för att vara sant, jag som lidit i flera år och provat alla acnemedel under solen. Det enda som hjälpt är Roaccutan och det håller i sig.

  Jag har upplevt lite biverkningar. Huden är snustorr och tunn och känslig för solljus, men vad är det? Acnen är ju borta. Att bära linser och makeup var inga problem under kuren.

  Jag väntade i flera år med att gå till hudläkare och provade allt möjligt från apoteket och vårdcentralen. Jag lade om kosten och började med antibiotika i tablett- och krämform, peroxider… jag höll på alldeles för länge. Hade jag sökt hjälp tidigare hade kanske ärrbildningen kunnat förhindras. Jag vill också varna för vitamin b5 som inte alls är vad reklamsajterna hävdar. Det står mycket lögner om Roaccutan på de sajterna, och vitamin b5 har, mot vad de påstår, ingen bevisad effekt. En icke verifierad inkomplett studie är inte bevis, jag ångrar att jag gick på det för jag förlorade massor med pengar. Gå till LÄKARE omgående och sluta självmedicinera! Det är mitt råd!

 • Av anonym 2 juli, 2013

  Guds underverk
  Jag är nu inne på min 3e låda, har alltså tagit Roaccutanet i snart 3 månader. Jag har kämpat med detta problem länge, finnar och bölder var min vardag. När den ena finnen höll på försvinna så kom 1 ny. Mitt problem är lite på axlarna och i ansiktet runt kinderna. I pannan har jag ”vita pormaskar”. De är hudfärgade och stör mig inte mer än att de syns då det inte är jämnt med huden. Jag bokstavligen krigade med min läkare för att få börja med Roaccutanet, och lycklig blev jag när hon gick med på det. Min hud är torr, flagnar lite i ansiktet och är röd? Men en bra fet dagkräm och mandelolja på kvällen efter rengöring funkar alldeles utmärkt. Det jobbiga är kanske att när Foundation ska på, så är det ju torrt på vissa stället. Men äsch, ja slipper ju detta snart.
  Mina läppar är torra och gör nästan ont(?!). Jag har alltså blivit bästa vän med läppbalsamet. Använd inget med vatten eller mineraloljer. Resultatet är hemskt.

  Jag får fortfarande lite finnar då och då, men det är ju sånt som har legat och väntat på att få komma upp på ytan. Roaccutanet gör ju så att allt kommer ut på en gång. Håll modet uppe, du är fin och kommer bli finare, du kommer känna dig som alla andra ”finn-fri” människor. Humöret svänger ju upp och ner, men mådde ju betydligt sämre innan jag började med medicinen. Roaccutanet har gett mig hopp och förväntan. Längtar tills jag är klar med kuren så man kan börja leva.. På riktigt!

 • Av anonym 27 juli, 2013

  hjärtsvikt
  en 14-åring tjej fick hjärtsvikt av Roaccutan, väntar på hjärtbyte. Ingen trevlig biverkan. Medicinen är ej ofarlig.

 • Av anonym 10 november, 2013

  Min läkare ville inte skriva
  Min läkare ville inte skriva en remiss till mig iheller utan jag fick antibiotika och olika hudkrämer och la själv tusentals kronor på olika hudbehandling och natur hokus pokus. Ett år senare ringde jag honom och var svin förbannad och sa nu har jag provat allt nu får du förfan skriva en remiss och det gjorde han hellre än att ta en konflikt. Om det inte funkar att säga till ordentligt så får ni gå till en annan läkare. Min läkare skrev ut anti depressiva till mig eftersom jag blev deppig istället för att skriva en remiss till hudkliniken.

 • Av anonym 10 november, 2013

  Hjälp din son
  Min läkare ville inte skriva en remiss till mig iheller utan jag fick antibiotika och olika hudkrämer och la själv tusentals kronor på olika hudbehandling och natur hokus pokus. Ett år senare ringde jag honom och var svin förbannad och sa nu har jag provat allt nu får du förfan skriva en remiss och det gjorde han hellre än att ta en konflikt. Om det inte funkar att säga till ordentligt så får ni gå till en annan läkare. Min läkare skrev ut anti depressiva till mig eftersom jag blev deppig istället för att skriva en remiss till hudkliniken.

 • Av anonym 9 februari, 2014

  Information är guld
  Jag lästa jättemycket om roaccutan innan jag började min kur. Här är en bra sida där det står en del.. http://www.allt-om-acne.se/roaccutan/

Comments are closed.