Uppdaterad: 2016-03-24

1 kommentar

Enkelt att flyga med hunden

Bild

En heltäckande guide för hur du flyger med ditt husdjur. Hlinka reste till Nice med sin familj. Så här gick det till.

Både att resa och ha husdjur förlänger livet. Men många med husdjur avstår från resan, för att slippa lämna familjemedlemmen hemma. Gör inte det, ta med djuret. 

Den här guiden tar dig stegvis med på en resa inom EU med ditt husdjur. Vi har följt hunden Hlinka, men det går lika bra att resa med katt.

1. Veterinärbesök senast 21 dagar före avresa. Djuret ska ha pass och en spruta mot rabies. Tidigare var ägaren tvungen att bekräfta att vaccinationen mot rabies hade gett ett fullgott skydd. Den regeln är nu borttagen.  Veterinären utfärdar passet.
I passet uppges chippet och när rabiessprutan gavs. Bild behövs inte.

Hlinka tyckte sprutan var obehaglig, men det var snabbt
över.

Kom ihåg: Säg till veterinären när du bokar tid att du vill ha ett pass till djuret, så kan den se till att ha det hemma när du kommer.
Diskutera om lugnande, som finns receptfritt, kan vara något för ditt djur.

Läs mer på på Jordbruksverkets hemsida om att resa med djur

 

2. Skaffa transportbur eller väska.

a/ Vissa flygbolag tillåter hund i mjuk väska i kabinen, tex SAS. Kolla med ditt flygbolag.

b/ Annars ska du ha en transportbur.

Transportburen ska vara: 

a. Godkänd enligt IATA. Se på respektive flygbolags hemsida.

b. Den ska
ha en bottenplatta som går upp en bit mot dörren, för att inte kisset ska rinna ut om din famijemedlem kissar på sig under resan.

c. Inte ha hjul, eller möjligen ha
avtagbara hjul. 

d. Vara bekväm. Gör buren mysig och trivsam, med möjlighet till bäddning.
Lägg förslagsvis en matta av typen heltäckningsmatta, som inte glider omkring.
Därtill kan ett litet djur ha en liten mjuk ”korg” med tak, för att gå in i om det blir kallt. Eller en filt eller liknande. Norwegian skriver att ägaren ska ”förbereda djuret för extrem värme och extrem kyla”, vilket naturligtvis är omöjligt, om man inte lärt hunden att sätta på sig ett termotäcke själv. Och ta av det samma.

Det
vanliga i dag är att bagageutrymmet har samma temperatur som övriga planet. Det är ju inte så att varorna blir till is under längre flygningar.

Tänk på: En transportbur kan kosta mellan ett par hundra upp till flera tusen kronor, utan märkbar skillnad. Googla runt på näthandlarna eller köp begagnad,
det tjänar du mycket på. Öva med buren hemma. Ex Bitiba har för ett par hundra.

3. Lagom mätt. Ge inte för mycket god mat kvällen innan.

4. Rasta din hund innan resan, på de flesta flygplatser
finns åtminstone ett träd eller en liten grästuva vid parkeringen.

5. Ge lugnande enligt instruktion, om ditt djur lätt stressar upp. Vår Hlinka är en mesig hund, men inte hysterisk. Hon fick inget och var ändå helt lugn vid ankomst. Inget slem eller spott i mungiporna, eller blöta tassar. Bara avslappnad och lite nyvaken. 

6.  På flygplatsen går du till incheckning och får en bagage-tag
till buren. Därefter går du till specialbagage-inlämning. Där ska buren röntgas innan djuret ska in.

7. Säg inte hej då. Bete dig som om du skulle gå på toaletten. Din hund eller katt blir inte hjälpt av att se dig slänga dig ner på marken, att du håller den hårt som om det vore ett sista adjö och sedan motvilligt trycka in den i buren. Möjligen kan du säga något uppmuntrande, om du brukar prata med djuret. Det här ska ju bli kul!

8. Därefter går du själv igenom säkerhetskontrollen och sitter möjligen hela flygresan och tänker på ditt djur i buren i bagageutrymmet.

9. Framme. Gå till bandet eller utlämningen för specialbagage när planet landat.

10. Bädda för nästa resa. Säg hej som om du kom hem från jobbet. Inte som om
hunden överlevt en resa till dödens rike och tillbaka. Det gör nästa resa ännu enklare.

Citera gärna, men använd länken till artikeln.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2015-11-15
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Djur Vaccin

Kommentera artikeln

Kommentar av hund

Skrivet 23/11

Resa med hund

hunds bild

Jag funderar på att resa med min hund Cleo. Han är en whippet och är ganska nervig Någon annan här som har erfarenhet av nervösa hundar?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons