Uppdaterad: 2016-03-24

1 kommentar

Enkelt att flyga med hunden

Bild

En heltäckande guide för hur du flyger med ditt husdjur. Hlinka reste till Nice med sin familj. Så här gick det till.

Både att resa och ha husdjur förlänger livet. Men många med husdjur avstår från resan, för att slippa lämna familjemedlemmen hemma. Gör inte det, ta med djuret. 

Den här guiden tar dig stegvis med på en resa inom EU med ditt husdjur. Vi har följt hunden Hlinka, men det går lika bra att resa med katt.

1. Veterinärbesök senast 21 dagar före avresa. Djuret ska ha pass och en spruta mot rabies. Tidigare var ägaren tvungen att bekräfta att vaccinationen mot rabies hade gett ett fullgott skydd. Den regeln är nu borttagen.  Veterinären utfärdar passet.
I passet uppges chippet och när rabiessprutan gavs. Bild behövs inte.

Hlinka tyckte sprutan var obehaglig, men det var snabbt
över.

Kom ihåg: Säg till veterinären när du bokar tid att du vill ha ett pass till djuret, så kan den se till att ha det hemma när du kommer.
Diskutera om lugnande, som finns receptfritt, kan vara något för ditt djur.

Läs mer på på Jordbruksverkets hemsida om att resa med djur

 

2. Skaffa transportbur eller väska.

a/ Vissa flygbolag tillåter hund i mjuk väska i kabinen, tex SAS. Kolla med ditt flygbolag.

b/ Annars ska du ha en transportbur.

Transportburen ska vara: 

a. Godkänd enligt IATA. Se på respektive flygbolags hemsida.

b. Den ska
ha en bottenplatta som går upp en bit mot dörren, för att inte kisset ska rinna ut om din famijemedlem kissar på sig under resan.

c. Inte ha hjul, eller möjligen ha
avtagbara hjul. 

d. Vara bekväm. Gör buren mysig och trivsam, med möjlighet till bäddning.
Lägg förslagsvis en matta av typen heltäckningsmatta, som inte glider omkring.
Därtill kan ett litet djur ha en liten mjuk ”korg” med tak, för att gå in i om det blir kallt. Eller en filt eller liknande. Norwegian skriver att ägaren ska ”förbereda djuret för extrem värme och extrem kyla”, vilket naturligtvis är omöjligt, om man inte lärt hunden att sätta på sig ett termotäcke själv. Och ta av det samma.

Det
vanliga i dag är att bagageutrymmet har samma temperatur som övriga planet. Det är ju inte så att varorna blir till is under längre flygningar.

Tänk på: En transportbur kan kosta mellan ett par hundra upp till flera tusen kronor, utan märkbar skillnad. Googla runt på näthandlarna eller köp begagnad,
det tjänar du mycket på. Öva med buren hemma. Ex Bitiba har för ett par hundra.

3. Lagom mätt. Ge inte för mycket god mat kvällen innan.

4. Rasta din hund innan resan, på de flesta flygplatser
finns åtminstone ett träd eller en liten grästuva vid parkeringen.

5. Ge lugnande enligt instruktion, om ditt djur lätt stressar upp. Vår Hlinka är en mesig hund, men inte hysterisk. Hon fick inget och var ändå helt lugn vid ankomst. Inget slem eller spott i mungiporna, eller blöta tassar. Bara avslappnad och lite nyvaken. 

6.  På flygplatsen går du till incheckning och får en bagage-tag
till buren. Därefter går du till specialbagage-inlämning. Där ska buren röntgas innan djuret ska in.

7. Säg inte hej då. Bete dig som om du skulle gå på toaletten. Din hund eller katt blir inte hjälpt av att se dig slänga dig ner på marken, att du håller den hårt som om det vore ett sista adjö och sedan motvilligt trycka in den i buren. Möjligen kan du säga något uppmuntrande, om du brukar prata med djuret. Det här ska ju bli kul!

8. Därefter går du själv igenom säkerhetskontrollen och sitter möjligen hela flygresan och tänker på ditt djur i buren i bagageutrymmet.

9. Framme. Gå till bandet eller utlämningen för specialbagage när planet landat.

10. Bädda för nästa resa. Säg hej som om du kom hem från jobbet. Inte som om
hunden överlevt en resa till dödens rike och tillbaka. Det gör nästa resa ännu enklare.

Citera gärna, men använd länken till artikeln.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2015-11-15
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Djur Vaccin

Kommentera artikeln

Kommentar av hund

Skrivet 23/11

Resa med hund

hunds bild

Jag funderar på att resa med min hund Cleo. Han är en whippet och är ganska nervig Någon annan här som har erfarenhet av nervösa hundar?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons