bli gravid balk

Uppdaterad: 2012-08-31

Kommentera

Enkelt prov bedömer värkar

Kraftiga värkar i vecka 36 gör många kvinnor oroliga. Ungefär en tredjedel av dem leder till att barnet föds för tidigt. Nu har forskare hittat en prov som kan visa vilka av kvinnorna som behöver snabba insatser.

Många kvinnor kommer tidigt i graviditeten in till förlossningen med värkar som inte är farliga. Bara var tredje kvinna har värkar som leder till att barnet föd för tidigt.

Nu har forskare hittat ett enkelt test som kan göras för att se vilka av kvinnorna som kommer att föda inom en vecka och vilka som inte gör det. Testet är säkert till 75-80 procent.

– För att hinna ge kvinnan kortison, vilket påskyndar fostrets lungmognad, är det praxis
att fördröja förlossningen ett par dagar med hjälp av värkhämmande behandling. Att kunna förutsäga om en kvinna som inkommer till
sjukhuset med tidiga värkar verkligen kommer att föda för tidigt, och om hon därmed behöver uppföljning och eventuell behandling, är därför
mycket viktigt, säger Panagiotis Tsiartas, forskare vid Sahlgrenska
akademin och specialistläkare vid Kvinnokliniken SU/Östra.

 

Metoden bygger på att ett nyutvecklat blodprov, som undersöker två specifika proteiner i
kvinnans blod, kombineras med en redan etablerad undersökning som med ultraljud mäter livmoderhalsens längd.

 

Fostret behöver normalt 37 fullgångna veckor, men barn kan i dag med rätt insatser räddas tidigare än så. Risken för sjukdomar och komplikationer är stor och det kan handla om dagar eller timmar för att vitala organ ska utvecklas och barnet ska må bra.

Under tio års tid har forskare studerat 142 gravida kvinnor sökte till Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra med tidiga värkar utan vattenavgång. Fler studier kommer att behövas innan metoden kan användas i stor skala. Resultaten är publicerade i British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

 

Artikel skriven av redaktionen 2012-07-24
redaktionens bild

Kategorier:

Bli gravid gravid missfall

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons