Uppdaterad: 2010-12-06

Kommentera

Få blir smala av bantarpiller

Bild

Fakta om Xenical

Xenical används för att behandla fetma. Kan vara bra för den som äter mycket fett och är kraftigt överviktig.

Varning för: Personer som har brist på näringsämnen bör rådgöra med...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (3 röster)

Fakta om Reductil

Reductil säljs inte längre i Sverige, men det användes tidigare på kraftigt överviktiga personer som gjort upprepade försök att gå ner.

Varning för: Anses allt för farligt och kan ge upphov till hjärtinfarkt. Om...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (9 röster)

Liten effekt på vågen, många slutar att ta sina piller i förtid och flera av de som fått medlen utskrivna har andra sjukdomar som gör att de inte borde fått bantningsmediciner överhuvudtaget, visar studie som presenteras i Läkartidningen.

Sammanlagt kostade rabatten för bantningsmedlen i hela Sverige
154
miljoner kronor under 2006. Ofta är det bortkastade pengar, enligt författarna av en ny studie.

- De här preparaten skrivs allt för ofta ut på måfå, det är absolut ingen ide´att skriva ut läkemedel om de inte kommer tillsammans med betydande livsstils-förändringar, säger Paul Hjemdahl, professor i klinisk farmakologi på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och en av författarna till studien.

Studien gick ut på att undersöka hur bantningspreparaten används och effekten av rabatten, på uppdrag av Stockholms läns landsting.  Sammanlagt 300 patienters journaler valdes ut slumpmässigt, varav nästan 80 procent kvinnor eftersom det är fler kvinnor än män som tar bantningspreparat.
Patienterna hade fått något av de tre bantningspreparaten rimonabant,
sibutramin och orlistat. Under studiens gång har sibutramin, som finns i Reductil, och rimonabant, som finns i Acomplia, dragits in, men Xenicals orlistat finns kvar och fler är på väg.

Nu riktas kritik mot läkarna och vårdcentralernas rutiner för utskrivningen av bantningspreparaten.

- Vår genomgång tyder på att bantningsläkemedel har en osäker klinisk nytta på det sätt som de används i stora delar av primärvården, skriver författarna.

Kritiken går ut på följande:

  •  Bristande dokumentering. Flera patienter vägs inte i början och slutet av behandlingen och uppgifter om vikt och BMI saknas i journalerna.
  •  Deprimerade ska inte använda rimonabant, som finns i Acomplia,  eller sibutramin, som finns i Reductil, ändå hade nästan var fjärde patient medicin och behandling mot depression samtidigt.
  •  Patienter med högt blodtryck ska inte ta Reductil, ändå hade nästan var tredje patient det.
  •  Initiativet till preparaten kommer ofta från patienten själv och experterna varnar för att detta kommer att öka, vilket leder till ökat krav på kunskap hos den förskrivande läkaren.
  •  Dålig följsamhet. Många, en tredjedel av de som fått Reductil, slutade att ta sina mediciner innan behandlingen ansågs avslutad.
  •  Få gick ner. Endast 28 procent hade gått ner i vikt, ett år efter påbörjad behandling.

 

 

När en patient får ett läkemedel mot övervikt är det ett antal faktorer som är viktiga för att det ska ge resultat:

  •  En nära kontakt med sjukvården och uppföljande möten med läkaren. Vägning både före, under och i slutet av en behandling.
  •  Livsstilsförändringar.
  •  Patienten får inte ha "kontraindikationer" som det kallas på läkarspråk, det vill säga ha andra sjukdomar som kan bli sämre av preparaten.
  •  Ska preparatet subventioneras av landstingen ska övervikten dessutom vara betydande. Ett BMI på över 28 krävs.

 

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-04-13
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons