Uppdaterad: 2010-01-28

1 kommentar

För få testas för benskörhet

Bild

När benen är sköra bryts de lättare. Minsta ansträngning eller oförberedd rörelse kan orsaka benbrott. Många med osteoporos får först oförklarad smärta.

Fakta om Aclasta

Aclasta är ett läkemedel som ges för att behandla bland annat benskörhet. Aclasta ges som en injektion en gång per år.

Varning för: Aclasta ska inte till ges någon under 18 år, då användning av...

3.357145
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (14 röster)

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (10 röster)

Tänk dig att inte ens kunna resa dig upp från sängen eller lyfta en resväska utan att bryta ett ben. Många svenskar, främst äldre kvinnor, lider av benskörhet. Sjukdomen i sig är ofarlig - det är konsekvenserna som ger problem och smärta. Men många får ingen diagnos och går därför obehandlade.

Läs mer: Behandla och förebygg din benskörhet

 

Benskörhet är ett stort folkhälsoproblem. Sverige och Skandinavien är hårdast drabbat. Uppgifter ur den öppna jämförelsen av hälso- och sjukvårdens kvalitet visar att bara en av tio svenska kvinnor över 55 år som brutit ett ben får behandling mot benskörhet.

Benskörhet eller osteoporos, drabbar främst äldre kvinnor och är en sjukdom som påverkar skelettet. Benen i kroppen blir sköra och bryts lätt. Sjukdomen förkortar både livslängden och livskvaliteten för den drabbade. Men hjälp finns att få. Tabletter och injektioner mot benskörhet halverar, till exempel, risken för höftfrakturer. Men många går utan diagnos och får därmed ingen behandling.

För att fastställa om du lider av benskörhet mäter läkaren benets täthet och mineralhalt. Detta kallas för bentäthetsmätning. Ett blodprov tas också. Det är ett relativt enkelt test som tar cirka 15 minuter att göra men Bodil Lernfelt, docent och överläkare vid Geriatriska kliniken, Sahlgrenska universitetet, menar att många sjukhus inte har möjlighet att utföra testerna.

– Man utreder inte alltid benskörhet adekvat. Ortopeder kan slarva med utredning i anslutning till frakturer, säger Bodil Lernfelt.

Det finns två typer av benskörhet; primär och sekundär. Primär benskörhet beror på minskade halter av det kvinnliga könshormonet, östrogen. Efter klimakteriet minskar östrogenet, vilket gör att äldre kvinnor oftare drabbas. Sekundär benskörhet beror på andra sjukdomar, till exempel kol, eller användning av vissa typer av läkemedel, till exempel kortison. Bodil Lernfelt menar att sjukvården ofta är mycket uppmärksamma på riskgrupper för sekundär benskörhet och att dessa oftare får en diagnos.

– Men kompetensen ökar hela tiden, säger hon.

Tabletter kombinerat med kalcium och D-vitamin är rekommendationerna för behandling och också vanligast. Dessa läkemedel kallas bisfonater och motverkar att benen bryts ned. Men de kan vara krångligt att inta tabletterna, på grund av sömn- och matrestriktioner i anslutning samt att många får magbesvär. Därför finns det också injicering, Aclasta, som ges en gång om året istället för vecko- eller månadstabletter. Bisfosfonater för benskörhet har, enligt Bodil Lernfelt, använts i cirka 20 år och är en beprövad behandlingsmetod.

Hormonbehandling med östrogen stärker benen, men det är ingen etablerad behandling mot benskörhet. Detta främst på grund av biverkningarna med exempelvis ökad risk för bröstcancer.

Det finns mycket man kan göra själv. Bodil Lernfelt betonar vikten av motion, särskilt sådant som belastar skelettet. Simning gills alltså inte. Att inte röka och få i sig nyttig mat som innehåller kalcium och D-vitamin.

Artikel skriven av Jenny Östlund 2010-01-11
Jenny Östlunds bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Benskörhet

Skrivet 20/12

Ny billigare mätmetod

Benskörhets bild

Citat från artikeln ovan:

"många går utan diagnos och får därmed ingen behandling" Är det bara att acceptera då?

Läkare som bortser från diagnos-misstanke och/eller har budgetrestriktioner bör uppdateras om följande.

Enligt en ny studie från Karolinska Institutet kan höftfrakturer förebyggas med en mätmetod för bentäthet i handen.

Citat (från pressmeddelande 12-11-19):

"Metoden är fullt jämförbar med andra, dyrare metoder, och kan enligt forskarna användas i förebyggande syfte för att hitta personer i riskgruppen för benskörhet - en sjukdom som drabbar mer än varannan svensk kvinna."

Mätmetoden (DXR) avser en vanlig handröntgenbild där tjockleken av mellanhandens ben och deras textur analyseras, d v s små variationer i tätheten.

Källa: http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?a=153744&d=2637&l=sv&newsdep=2637

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons