moderkaka

Barnlöshet, förlossningsdepression och bristsjukdomar är några av de tillstånd moderkakan skulle kunna bota enligt förespråkarna. Men studier saknas.

- Mentalt skrek jag inombords, men jag tänkte att jag måste våga smaka, säger barnmorskan Cayenne Ekhjord i tidningen Fokus.

Vad som är naturligt, och om det ens är något bra, går förstås att diskutera, men förespråkarna för moderkaks-middag efter förlossning menar att det är just naturligt.

Att äta moderkaka var en trend även på 70-talet och nu ser det ut att vara dags igen.

I tidningen Fokus har de intervjuat Cayenne Ekhjord, barnmorska för hemmaförlossningar, som säger att hon numer alltid erbjuder sina patienter att förtära sin efterbörd. Artikelförfattaren konstaterar också att de flesta däggdjur äter upp moderkakan efter förlossningen, även till exempel kor som är annars är vegetarianer.

Moderkakan innehåller bland annat järn, mineraler, vitaminer och hormonerna prostaglandin och oxytocin. Prostaglandin ingår bland annat i läkemedel som ges för att underlätta förlossning och för att framkalla abort genom att bland annat påverka slemhinnorna och musklerna.

Redan på 80-talet publicerades forskning som visade på att moderkakan ger liknande effekt som opium, det vill säga starkt smärtstillande, som de kallade Placental Opiod-Enhancing Factor, POEF. En annan studie som beskrivs i boken Regenerative Medicine Using Pregnancy-Specific Biological Substances av läkarna och forskarna Niranjan Bhattacharya och Phillip Stubblefield visar att efterbörden kan hjälpa mot amningsproblem där mamman visar brist på mjölk.

Mer forskning behövs innan nyttan kan anses utredd, men studier ser ut att vara på väg. På flera håll inom forskningsvärlden är moderkakan ett attraktivt studieobjekt, bland annat för de stamceller som den är proppad med och som är en viktig del av många nya medicinska behandlingsmetoder.

En av de amerikanska egen erfarenhets-förespråkarna är Jodi Selander som menar att hon själv slapp förlossningsdepression efter att hon intagit moderkakan. Hon har idag kurser och säljer redskapen för att tillverka kapslar av sin egen moderkaka.

Läs mer: Recept på moderkaka finns i tidningen Allt för föräldrar.

 

Av Hanna Brodda
13 januari, 2012

1 kommentarer

  • Av Sylvia 13 januari, 2012

    Moderkakan innehåller mycket
    Moderkakan innehåller mycket progesteron som har en lugnande effekt och därför hjälper mot förlossningsdepression. Det finns studier i ämnet. Visst är vi också däggdjur men det finns enklare sätt att få i sig progesteron än att gnaga i sig moderkakan…

Comments are closed.