Charles450
Det var budskapet i dag i Kungsträdgården i Stockholm när 1, 6miljoners-klubbens ordförande Alexandra Charles, Bettina Kashefi, statssekreterare på Socialdepartementet och Karin Schenck Gustafsson, kvinnohjärtexperten, träffades för att tala om specialsydda behandlingar för kvinnorkroppar.

Torsdagen den 20 maj hölls en stor konferens för allmänheten om forskning och hälsa. Den var Karolinska Institutet med forskningsenhetern Karolinska Trial Alliance som bjöd in och många intressanta talare och debatter hålls under dagen.

Under rubriken Kvinnor och ohälsa debatterades kvinnors deltagande i forskningsstudier, framför allt kring nya läkemedel, men också kring sjukdomar och diagnoser och Hanna Brodda, chefredaktör på Dina mediciner, var moderator.

Både Karin Schenck Gustafsson och Alexandra Charles var överens om att det det blivit bättre, men det är fortfarande för få kvinnor i studierna.

Senaste statistiken visar att i 69 procent av de tidiga Fas 1 studierna för nya läkemedel är båda könen med, i 29 procent är det bara män och i två procent är det bara kvinnor, visar en rapport från Socialstyrelsen.

- Det här är är fortfarande ett jätteproblem, kvinnor är annorlunda på mer än ett sätt och det måste föras forskning på båda könen, sa Karin Schenck Gustafsson i debatten.

Bettina Kashefi, statssekreterare på Socialdepartementet, berättade att regeringen satsat 90 miljoner på kvinnors hälsa, varav 16 miljoner på att hjälpa långtidssjukskrivna kvinnor med rehabilitering.

Många kvinnor kämpar med sina diagnoser och möjligen för många får psykiatriska diagnoser, när det egentligen handlar om andra sjukdomar. För män är det lättare i vissa fall att få rätt diagnos och fler prover tas, till exempel när män klagar på ont i magen.

Slutsatsen blev att alla behövs i forskningen och att det bästa sättet att göra något som kvinna är att själv ansöka om att få vara med i en studie.

 

"Inte bara brandmän" - statistik från Läkemedelsverket.

 

Vad tycker du? Var med i debatten nedan!

 

 

 

Av Dina mediciner
19 maj, 2010

2 kommentarer

  • Av Erik Fredholm 21 maj, 2010

    Inte så illa
    De studier där det bara är män är framförallt Fas I-studier. Där testas det om läkemedlen är giftiga och då utesluter man ofta kvinnor eftersom deras reproduktionsförmåga kan skadas så mycket värre än männens.

    Läkemedelsverket redovisar statistik på sin hemsida om detta och om man istället bara tittar på Fas III i utvecklingen där man testar på ”riktiga” patienter så sker de flesta testerna på båda könen. Bland de tester som bara sker på ett kön är det faktiskt fler tester på kvinnor.

  • Av anonym 20 maj, 2010

    Jag anmälde mig i dag så jag
    Jag anmälde mig i dag så jag ska vara me i en prövning kanske.

Comments are closed.