qlaira_med_glas__bayer
Preventivmedlen orsakar stor skada när det spolas ner i toaletten eller kissas ut av användaren. För en tid sedan lanserades ett miljövänligare alternativ och kvinnorna i Sverige har visat stort intresse.

Nyligen lanserades det första miljövänliga p-pillret på den svenska marknaden. Intresset för produkten var stor och under andra året ökade försäljningen med 78 procent.

- Ända sedan det första p-pillret lanserades på 60-talet så har man forskat för att få fram ett p-piller med naturligt östrogen, men tidigare har det varit problem med biverkningar i form av oregelbundna blödningar. Med Qlaira har detta åtgärdats. Pillret har tvärtom en mycket positiv effekt på oregelbunden och riklig mens, samtidigt som det även har visat sig kunna
ge signifikant lindring av huvudvärk för kvinnor som lider av PMS, säger Ingalill Hyltander, chef för avdelningen för kvinnohälsa på Bayer HealthCare.

Vanliga p-piller, p-plåster och p-ringar orsakar stor skada när de spolas ner i toaletten. En enda p-ring innehåller tillräckligt hormon för att förstöra 24 miljoner liter vatten och alla fiska som simmar förbi får i sig ämnen sp, räcker för att förstöra deras fortplantningsförmåga. Det har svenska forskare vid Göteborgs Universitet visat efter studier vid vattenreningsverk. Även Qlaira innehåller kvinnligt könshormon. Skillnaden är att östradiol, som finns i Qlaira, bildas naturligt i kroppen och tas därför lättare upp och den minskade mängd som når naturen bryts där också ner snabbare.

Av redaktionen
1 augusti, 2012