Uppdaterad: 2012-12-29

Kommentera

Fler vuxna får behandling mot adhd

Fakta om Concerta

Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara...

3.761905
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (42 röster)

Fakta om Ritalin / Medikinet

Används för att behandla adhd, add och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande om det tas i höga doser, dock inte i...

4.25
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (8 röster)

Fakta om Circadin

Innehåller melatonin, ett kroppseget hormon som ger signal när det är dags att sova.

Varning för: Kombinera inte med alkohol....

3.210525
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (19 röster)

Allt fler får diagnosen adhd och fler får hjälp. På ett år har förskrivningen för vuxna ökat med 25 procent av den vanligaste adhd-medicinen. Socialstyrelsen tror att ännu fler behöver behandling.

Socialstyrelsen har kommit med en rapport om läget för människor med adhd, hur många som behandlas och vilken behandling som ger effekt.

Allt fler får hjälp, konstateras det, men landstingen i landet resonerar olika. Inom vissa landsting får patienterna sin medicin i flera år utan annan uppföljning.  Andra med diagnosen med adhd får ingen behandling alls. I Göteborg ges inte medicin. Båda anses lika illa av tillsynsmyndigheten.

I dag är det nära 60 000 människor som får metylfenidat, ett centralstimulerande ämne som finns i läkemedel som till exempel Concerta och Ritalin / Ritalina.

Läs mer om hur adhd behandlas.

Rapporten sammanställer studier som visar på positiv effekt med medicinerna, men samtidigt är de öppna med att långtidsstudier bland vuxna än så länge saknas och att man faktiskt inte vet exakt hur behandlingen bör se ut efter ett par år.

Ur rapporten:

"Socialstyrelsen framhäver vikten av att
behandla personer med adhd då gruppen har betydande svårigheter att
fungera socialt och i skola och arbete med en påtaglig risk för
försämrad livskvalitet som följd. Myndigheten kan för närvarande inte
säga något om hur omfattande behandlingen med centralstimulerande
läkemedel bör vara efter diagnostiserad adhd."

Många som har diagnosen adhd har också andra psykiatriska diagnoser som behandlas med mediciner. Schizofreni, bipolära tillstånd och personlighetsstörningar är inte ovanliga. Bland vuxna är också missbruk, ångest och depression vanligt. Att många av de vuxna som behandlas med metylfenidat också har andra narkotikaklassade läkemedel tycker Socialstyrelsen är "alarmerande".

Att många barn med adhd har svårt att sova är känt och många av dem visade det sig behandlas med sömnhormonet melatonin (som bland annat finns i Cirkadin). Det har i andra studier visats vara en framgångsrik behandling utan biverkningar.

Denna rapport var ett försök att kartlägga hur läkare behandlar adhd i dag. Nu jobbar Socialstyrelsen vidare med att ta fram riktlinjer för hur behandlingen bör se ut.

Artikel skriven av redaktionen 2012-11-26
redaktionens bild

Kategorier:

Psykiatri ADHD

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons