Uppdaterad: 2011-12-12

Kommentera

Förbjudet Roaccutan fungerar - men inte på nätet

Bild

Inte bara på ytan. Man vet att många som lider av acne får svåra psykiska besvär.

Fakta om Roaccutan

Används mot svår akne. Skrivs ut i vissa specialfall, annars är det inte tillåtet i Sverige på grund av fosterskadande effekt.

Varning för: Sola inte under behandlingen och ett halvår efter avslutad...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (7 röster)

Fakta om Tetracyklin Meda

Ett antibiotika som hämmar bakterier, bland annat i huden. Används därför mot acne.

Varning för: Solen i kombination med Tetracyklin kan ge utslag, undvik den. ...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (2 röster)

"Svår acne är jag ödmjuk inför", säger Gunilla Sjölin-Forsberg på Läkemedelsverket, ändå varnar hon för den mest verksamma substansen. Den är för farlig att hantera själv.

Har du svår acne och provat allt? Då kan mycket väl Roaccutan eller Accutan, som det ibland kallas, vara rätt för dig.

- Ja, det finns egentligen inget annat preparat som läker ut en acneangripen hud, jag skriver ofta ut Roaccutan när de andra behandlingarna inte visat sig fungera för den patienten, säger hudläkare Margareta Frohm Nilsson, som jobbar vid Karolinska sjuhuset och Akademikliniken.

Roaccutan är ett sorts a-vitamin-preparat, men det är mycket starkt. Foster blir missbildade, levern tar skada, blodfetterna försämras och du själv kan få självmordstankar.
De allvarliga biverkningarna gjorde att Läkemedelsverket avslog ansökan om att få sälja preparatet i Sverige.
Nu går preparatet att köpa överallt. På internet.

– Det är väldigt olyckligt och vi är oroliga för den utvecklingen, det är därför vi nu går ut med en varning.

Men vad ska man göra istället?
– Gå till en hudläkare eller till din vårdscentral, i första hand ska läkaren förskriva antibiotika mot svår acne, men Roaccutan kan bli akuellt om inget annat fungerar, säger Gunilla Sjölin-Forsberg, vid Läkemedelsverket.

Vid vissa svåra fall kan alltså läkaren skriva ut Roaccutan på licens och du kan hämta ut det på Apoteket.

Varför säljs då Roaccutan mycket på nätet?
– Det är ett väldigt potent läkemedel, det är väl därför. Men det är inget att prova utan en läkares insyn, fortsätter Gunilla Sjölin Forsberg.

Kan det vara pinsamt att gå till doktorn med sina finnar?
– Nej, det har jag väldigt svårt att tänka mig, inte idag.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-10-07
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hud finnar näthandel acne

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons