Uppdaterad: 2011-12-12

Kommentera

Förbjudet Roaccutan fungerar - men inte på nätet

Bild

Inte bara på ytan. Man vet att många som lider av acne får svåra psykiska besvär.

Fakta om Roaccutan

Används mot svår akne. Skrivs ut i vissa specialfall, annars är det inte tillåtet i Sverige på grund av fosterskadande effekt.

Varning för: Sola inte under behandlingen och ett halvår efter avslutad...

4.75
Ditt betyg: Inget Medel: 4.8 (8 röster)

Fakta om Tetracyklin Meda

Ett antibiotika som hämmar bakterier, bland annat i huden. Används därför mot acne.

Varning för: Solen i kombination med Tetracyklin kan ge utslag, undvik den. ...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (2 röster)

"Svår acne är jag ödmjuk inför", säger Gunilla Sjölin-Forsberg på Läkemedelsverket, ändå varnar hon för den mest verksamma substansen. Den är för farlig att hantera själv.

Har du svår acne och provat allt? Då kan mycket väl Roaccutan eller Accutan, som det ibland kallas, vara rätt för dig.

- Ja, det finns egentligen inget annat preparat som läker ut en acneangripen hud, jag skriver ofta ut Roaccutan när de andra behandlingarna inte visat sig fungera för den patienten, säger hudläkare Margareta Frohm Nilsson, som jobbar vid Karolinska sjuhuset och Akademikliniken.

Roaccutan är ett sorts a-vitamin-preparat, men det är mycket starkt. Foster blir missbildade, levern tar skada, blodfetterna försämras och du själv kan få självmordstankar.
De allvarliga biverkningarna gjorde att Läkemedelsverket avslog ansökan om att få sälja preparatet i Sverige.
Nu går preparatet att köpa överallt. På internet.

– Det är väldigt olyckligt och vi är oroliga för den utvecklingen, det är därför vi nu går ut med en varning.

Men vad ska man göra istället?
– Gå till en hudläkare eller till din vårdscentral, i första hand ska läkaren förskriva antibiotika mot svår acne, men Roaccutan kan bli akuellt om inget annat fungerar, säger Gunilla Sjölin-Forsberg, vid Läkemedelsverket.

Vid vissa svåra fall kan alltså läkaren skriva ut Roaccutan på licens och du kan hämta ut det på Apoteket.

Varför säljs då Roaccutan mycket på nätet?
– Det är ett väldigt potent läkemedel, det är väl därför. Men det är inget att prova utan en läkares insyn, fortsätter Gunilla Sjölin Forsberg.

Kan det vara pinsamt att gå till doktorn med sina finnar?
– Nej, det har jag väldigt svårt att tänka mig, inte idag.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-10-07
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hud finnar näthandel acne

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons