Uppdaterad: 2011-12-12

Kommentera

Förbjudet Roaccutan fungerar - men inte på nätet

Bild

Inte bara på ytan. Man vet att många som lider av acne får svåra psykiska besvär.

Fakta om Roaccutan

Används mot svår akne. Skrivs ut i vissa specialfall, annars är det inte tillåtet i Sverige på grund av fosterskadande effekt.

Varning för: Sola inte under behandlingen och ett halvår efter avslutad...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (7 röster)

Fakta om Tetracyklin Meda

Ett antibiotika som hämmar bakterier, bland annat i huden. Används därför mot acne.

Varning för: Solen i kombination med Tetracyklin kan ge utslag, undvik den. ...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (2 röster)

"Svår acne är jag ödmjuk inför", säger Gunilla Sjölin-Forsberg på Läkemedelsverket, ändå varnar hon för den mest verksamma substansen. Den är för farlig att hantera själv.

Har du svår acne och provat allt? Då kan mycket väl Roaccutan eller Accutan, som det ibland kallas, vara rätt för dig.

- Ja, det finns egentligen inget annat preparat som läker ut en acneangripen hud, jag skriver ofta ut Roaccutan när de andra behandlingarna inte visat sig fungera för den patienten, säger hudläkare Margareta Frohm Nilsson, som jobbar vid Karolinska sjuhuset och Akademikliniken.

Roaccutan är ett sorts a-vitamin-preparat, men det är mycket starkt. Foster blir missbildade, levern tar skada, blodfetterna försämras och du själv kan få självmordstankar.
De allvarliga biverkningarna gjorde att Läkemedelsverket avslog ansökan om att få sälja preparatet i Sverige.
Nu går preparatet att köpa överallt. På internet.

– Det är väldigt olyckligt och vi är oroliga för den utvecklingen, det är därför vi nu går ut med en varning.

Men vad ska man göra istället?
– Gå till en hudläkare eller till din vårdscentral, i första hand ska läkaren förskriva antibiotika mot svår acne, men Roaccutan kan bli akuellt om inget annat fungerar, säger Gunilla Sjölin-Forsberg, vid Läkemedelsverket.

Vid vissa svåra fall kan alltså läkaren skriva ut Roaccutan på licens och du kan hämta ut det på Apoteket.

Varför säljs då Roaccutan mycket på nätet?
– Det är ett väldigt potent läkemedel, det är väl därför. Men det är inget att prova utan en läkares insyn, fortsätter Gunilla Sjölin Forsberg.

Kan det vara pinsamt att gå till doktorn med sina finnar?
– Nej, det har jag väldigt svårt att tänka mig, inte idag.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-10-07
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hud finnar näthandel acne

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons