Uppdaterad: 2010-02-08

1 kommentar

Förebygg bröstcancer med Tamoxifen

Bild

Här har cancern spridit sig, men det är fortfarande fullt behandlingsbart. I Sverige räddas 80 procent av de som får diagnosen och det är bäst i Europa. Foto: Astrazeneca

Fakta om Tamoxifen / Nolvadex

Behandlar bröstcancer genom att minska upptaget av östrogen i cancercellerna.

Varning för: Använd inte om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar....

2.6
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (5 röster)

Bröstcancer är ärftligt och finns de farliga generna i familjen kan det vara klokt att vara extra försiktig. Men operation i förebyggande syfte ska inte behövas, nu går det att medicinera innan någon cancer upptäckts.

Allt fler testar sina gener för att se om ökad risk för bröstcancer  föreligger. Finns dessutom flera fall i familjen är det viktigt att ta resultatet på allvar. Vissa landsting gör förebyggande kirurgi, det vill säga opererar bort brösten om risken bedöms som mycket hög, men det kan vara onödigt, säger professor Jonas Bergh, både forskare och läkare, verksam på Karolinska Institutet och Radiumhemmet. Det finns mediciner som man har sett kunna förebygga bröstcancer, som Tamoxifen, med flera.  

Att behandla med Tamoxifen är, inte riskfritt, och många kvinnor väljer bort det. Medicinen sänker halten av östrogen och det i sin tur kan ge upphov till blodpropp och cancer i livmodern. Men för vissa är det ändå att föredra, menar Jonas Bergh. Tamoxifen eller liknande preparat.

- Det finns en hel del intressanta mediciner, men här är det viktig att veta vilka mediciner vi ska ge till vilka kvinnor. Vi måste lära oss mer om varje kvinnas individuella biologi

Det finns mycket vi kan göra själva för att undvika bröstcancer, till exempel låta blir att röka och inte behandla med östrogen, gulkroppshormon, under lång tid. Kort tid påverkar inte alls, noterar han tydligt. Sedan finns saker att göra som skulle kunna minska fallen till hälften, men de tror han inte mycket på.

- Jo, men det är till exempel att börja skaffa barn vid 15 år, få ett varje år, amma alla och sedan operera bort livmodern vid 25, men det tror inte ens vi forskare på som en möjlig metod, säger han och skrattar förlösande mitt i det allvarliga
samtalsämnet.  

Sverige är bland de bästa länderna, i världen på bröstcancervård, med tidig upptäckt och snabb vård. Socialstyrelsens nationella riktlinjer är att alla ska testas, varje eller vartannat år, från 40 år. Men oro har väckts för att mammografin i sig skulle kunna ge bröstcancer, eftersom bröstet trycks ihop.

- Det är fullkomligt vansinne ,att inte gå på mammografi, säger professor Bergh. Bröstcancer är lätt att behandla, om det upptäcks i tid. Men kan säga att man har en chans, säger han.

Sveriges framgång beror på att det införts en formaliserad form av samarbete kring varje patient.

- Ingen läkare i Sverige sitter själv och funderar ut hur en patient ska behandlas utan det gör tillsammans med flera olika specialister, det har varit en väl fungerande metod, berättar Jonas Bergh. 

En av de nya stora forskningsområdena är att att skräddarsy medicineringen för olika kvinnor. Här finns mycket att göra, säger Bergh. Vissa kvinnor har till exempel ingen nytta av Tamoxifen, då kroppens celler
inte kan ta upp det verksamma ämnet. För dem finns andra läkemedel, och eftersom cancer är en kamp om tiden, kan det vara avgörande att få inte rätt medicin snabbt. Bergh och flera forskare tittar just nu på vilka gener som svarar på vilka mediciner.

Om du fick bröstcancer i dag, skulle du gentesta dig inför medicineringen då?

- Nej, det skulle jag nog inte göra ännu, idag skule jag nog testa lite olika behandlingar blint, men ganska snart skulle jag vilja kategorisera tumörcellen,  kolla upp rubbningar i DNA och så vidare, säger Bergh. Men det görs redan en del tester i USA.

Faktorer som ger ökad risk för bröstcancer:

  • Oerhörd anhopning av fall i famljen, ett fall säger ingenting.

 

  • Bärare av generna BRCA 1 och 2, som går att testa privat i dag. Vissa kvinnor har också mutationer i genen p53, den påverkar också eventuellt förmågan att bryta ner medicinerna.

 

  • Täta bröst, det vill säga tjock vävnad som ger mycket vitt på röntgenplåtarna i stället för svart. Dessa kvinnor bör inte heller göra mammografi för ofta.

 

Vanligaste behandligen av bröstcancer:

 

  • Kirurgi

 

  • Kemoterapi, det vill säga medicinera efter operation, vanligast är Tamoxifen, eller Anastrazol, Letrozole, säljs som Femara, Exemestane, som säljs som Aromasin.

 

  • Förebyggande åtgärder, som livstil, sluta röka och i vissa specifika fall förebygga med mediciner som Tamoxifen.
Artikel skriven av Hanna Brodda, hanna.brodda@dinamediciner.se 2010-01-27
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Cancer Kvinna bröstcancer

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 1/7

Tamoxifen-Letrozole

anonyms bild

Hej
Opererades för bröstcancer i jan 2015 gjorde en mastektomi (Lobulär). Fick besked att jag skulle äta Letrozole i 2,5 år och därefter Tamoxifen under lika lång period. Då jag inte kunde säga till 100% att jag var i menopause började jag med Tamoxifen. Spelar det ngn roll vilket läkemedel man börjar med??
Jag har fått inf om att vissa kvinnor inte har nytta av Tamoxifen, då kroppens celler
inte kan ta upp det verksamma ämnet. Hur kan man ktr det??
Tacksam för svar på mina frågor.
/Anna-Karin

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons