Uppdaterad: 2013-06-30

Kommentera

"Förebygg kvinnors bröstcancer med medicin"

Bild

Ju tidigare bröstcancer kan hittas, desto bättre prognos. Nu hoppas forskaren Per Hall snart kunna ge medicin i förebyggande syfte. Redan innan cancern upptäcks vid mammografin. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.

Fakta om Treo

Treo är ett receptfritt läkemedel som använts länge för behandling mot huvudvärk, tandvärk, menstruationssmärtor och feber.

Varning för: Treo ska inte användas av personer med magsår eller magkatarr,...

4.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (3 röster)

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.846155
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (13 röster)

Motion, vikt och kost kan påverka risken att få cancer. Men bara lite. Nu vill cancerprofessorn Per Hall studera värktabletter och vanlig diabetesmedicin som en möjlig förebyggande behandling.

 

Professor Per Hall på Karolinska Institutet har ett kontroversiellt förslag: Förebygg bröstcancer med medicin hos kvinnor med stor risk att få en tumör.


Det låter kanske inte
chockerande, men ännu är effekten av förebyggande bröstcancerbehandling inte utredd, studerad och dubbelblint genomlyst på längden och tvären som allting ska vara i Sverige innan det provas på patient.

Det är förstås bra för en befolkning att läkarna inte får genomföra experiment i stor skala, men om du är en, säg 39-årig kvinna med väldigt stor risk att få dödlig bröstcancer, då kanske du är villig att experimentera för att eventuellt minska risken att insjukna. Du vill inte vara en av de kvinnor som får beskedet att det växer en knöl i bröstet. Ett besked som ges i snitt nästan en gång i timmen dygnet runt.

Nyttan måste förstås vägas mot de möjliga biverkningarna. När det gäller de läkemedel som Per Hall nämner har de använts under väldigt lång tid och de är några av Sverige mest knaprade mediciner. Biverkningarna vet man allt om.

Per Hall är forskare och han skriver förstås att han vill utreda om det är möjligt att förebygga med medicin, men han uttalar sig ovanligt konkret för att vara forskare.

Så här skriver Per Hall i sin krönika:

"Ett alternativ är att medicinskt behandla kvinnor med hög risk ungefär
som man gör med högt blodtryck eller höga blodfetter. Det finns ett
flertal mediciner som visat sig minska risken för bröstcancer.
Acetylsalicylsyra (ingår i bland annat Treo och Trombyl), metformin (mot
diabetes) och statiner (sänker kolesterolnivåerna) har förvånande nog
visat sig sänka risken för bröstcancer med 10-20 procent. Mindre
förvånande är att den hormonella medicinering man ger
bröstcancerpatienter efter operationen, för att förebygga återfall, även
hindrar ny cancer från att uppkomma hos friska kvinnor med cirka 40-60
procent. De stora utmaningarna är att förstå vilka doser som behövs och
hur länge en kvinna måste använda preparaten för att de ska ge effekt"

Bakgrunden till krönikan är att Karolinska Institutet och Per Hall håller på med Karma, den hittills största studien i Sverige om vad som ökar riskerna för att få bröstcancer. Överraskande många har velat vara med. Forskarna trodde att de skulle få tjata in kvinnorna fram till 2014, men redan nu är målet för deltagande nått.

Hela krönikan på KIs hemsida

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-11-27
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons