Uppdaterad: 2013-06-30

Kommentera

"Förebygg kvinnors bröstcancer med medicin"

Bild

Ju tidigare bröstcancer kan hittas, desto bättre prognos. Nu hoppas forskaren Per Hall snart kunna ge medicin i förebyggande syfte. Redan innan cancern upptäcks vid mammografin. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.

Fakta om Treo

Treo är ett receptfritt läkemedel som använts länge för behandling mot huvudvärk, tandvärk, menstruationssmärtor och feber.

Varning för: Treo ska inte användas av personer med magsår eller magkatarr,...

4.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (3 röster)

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.933335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (15 röster)

Motion, vikt och kost kan påverka risken att få cancer. Men bara lite. Nu vill cancerprofessorn Per Hall studera värktabletter och vanlig diabetesmedicin som en möjlig förebyggande behandling.

 

Professor Per Hall på Karolinska Institutet har ett kontroversiellt förslag: Förebygg bröstcancer med medicin hos kvinnor med stor risk att få en tumör.


Det låter kanske inte
chockerande, men ännu är effekten av förebyggande bröstcancerbehandling inte utredd, studerad och dubbelblint genomlyst på längden och tvären som allting ska vara i Sverige innan det provas på patient.

Det är förstås bra för en befolkning att läkarna inte får genomföra experiment i stor skala, men om du är en, säg 39-årig kvinna med väldigt stor risk att få dödlig bröstcancer, då kanske du är villig att experimentera för att eventuellt minska risken att insjukna. Du vill inte vara en av de kvinnor som får beskedet att det växer en knöl i bröstet. Ett besked som ges i snitt nästan en gång i timmen dygnet runt.

Nyttan måste förstås vägas mot de möjliga biverkningarna. När det gäller de läkemedel som Per Hall nämner har de använts under väldigt lång tid och de är några av Sverige mest knaprade mediciner. Biverkningarna vet man allt om.

Per Hall är forskare och han skriver förstås att han vill utreda om det är möjligt att förebygga med medicin, men han uttalar sig ovanligt konkret för att vara forskare.

Så här skriver Per Hall i sin krönika:

"Ett alternativ är att medicinskt behandla kvinnor med hög risk ungefär
som man gör med högt blodtryck eller höga blodfetter. Det finns ett
flertal mediciner som visat sig minska risken för bröstcancer.
Acetylsalicylsyra (ingår i bland annat Treo och Trombyl), metformin (mot
diabetes) och statiner (sänker kolesterolnivåerna) har förvånande nog
visat sig sänka risken för bröstcancer med 10-20 procent. Mindre
förvånande är att den hormonella medicinering man ger
bröstcancerpatienter efter operationen, för att förebygga återfall, även
hindrar ny cancer från att uppkomma hos friska kvinnor med cirka 40-60
procent. De stora utmaningarna är att förstå vilka doser som behövs och
hur länge en kvinna måste använda preparaten för att de ska ge effekt"

Bakgrunden till krönikan är att Karolinska Institutet och Per Hall håller på med Karma, den hittills största studien i Sverige om vad som ökar riskerna för att få bröstcancer. Överraskande många har velat vara med. Forskarna trodde att de skulle få tjata in kvinnorna fram till 2014, men redan nu är målet för deltagande nått.

Hela krönikan på KIs hemsida

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-11-27
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons