Uppdaterad: 2013-06-30

Kommentera

"Förebygg kvinnors bröstcancer med medicin"

Bild

Ju tidigare bröstcancer kan hittas, desto bättre prognos. Nu hoppas forskaren Per Hall snart kunna ge medicin i förebyggande syfte. Redan innan cancern upptäcks vid mammografin. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.

Fakta om Treo

Treo är ett receptfritt läkemedel som använts länge för behandling mot huvudvärk, tandvärk, menstruationssmärtor och feber.

Varning för: Treo ska inte användas av personer med magsår eller magkatarr,...

4.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (3 röster)

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.857145
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (14 röster)

Motion, vikt och kost kan påverka risken att få cancer. Men bara lite. Nu vill cancerprofessorn Per Hall studera värktabletter och vanlig diabetesmedicin som en möjlig förebyggande behandling.

 

Professor Per Hall på Karolinska Institutet har ett kontroversiellt förslag: Förebygg bröstcancer med medicin hos kvinnor med stor risk att få en tumör.


Det låter kanske inte
chockerande, men ännu är effekten av förebyggande bröstcancerbehandling inte utredd, studerad och dubbelblint genomlyst på längden och tvären som allting ska vara i Sverige innan det provas på patient.

Det är förstås bra för en befolkning att läkarna inte får genomföra experiment i stor skala, men om du är en, säg 39-årig kvinna med väldigt stor risk att få dödlig bröstcancer, då kanske du är villig att experimentera för att eventuellt minska risken att insjukna. Du vill inte vara en av de kvinnor som får beskedet att det växer en knöl i bröstet. Ett besked som ges i snitt nästan en gång i timmen dygnet runt.

Nyttan måste förstås vägas mot de möjliga biverkningarna. När det gäller de läkemedel som Per Hall nämner har de använts under väldigt lång tid och de är några av Sverige mest knaprade mediciner. Biverkningarna vet man allt om.

Per Hall är forskare och han skriver förstås att han vill utreda om det är möjligt att förebygga med medicin, men han uttalar sig ovanligt konkret för att vara forskare.

Så här skriver Per Hall i sin krönika:

"Ett alternativ är att medicinskt behandla kvinnor med hög risk ungefär
som man gör med högt blodtryck eller höga blodfetter. Det finns ett
flertal mediciner som visat sig minska risken för bröstcancer.
Acetylsalicylsyra (ingår i bland annat Treo och Trombyl), metformin (mot
diabetes) och statiner (sänker kolesterolnivåerna) har förvånande nog
visat sig sänka risken för bröstcancer med 10-20 procent. Mindre
förvånande är att den hormonella medicinering man ger
bröstcancerpatienter efter operationen, för att förebygga återfall, även
hindrar ny cancer från att uppkomma hos friska kvinnor med cirka 40-60
procent. De stora utmaningarna är att förstå vilka doser som behövs och
hur länge en kvinna måste använda preparaten för att de ska ge effekt"

Bakgrunden till krönikan är att Karolinska Institutet och Per Hall håller på med Karma, den hittills största studien i Sverige om vad som ökar riskerna för att få bröstcancer. Överraskande många har velat vara med. Forskarna trodde att de skulle få tjata in kvinnorna fram till 2014, men redan nu är målet för deltagande nått.

Hela krönikan på KIs hemsida

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-11-27
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons