Uppdaterad: 2014-10-20

2 kommentarer

Forskarens tips som hjälper dig att sova bättre

Bild

Skriv ned dina funderingar på natten så blir de lättare att släppa. Det rådet kommer från Susanna Jernelöv, psykolog som skrivit boken "Sov gott! Råd och tekniker från KBT". Foto: Anders Wiklund, Scanpix.

Fakta om Circadin

Innehåller melatonin, ett kroppseget hormon som ger signal när det är dags att sova.

Varning för: Kombinera inte med alkohol....

3.210525
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (19 röster)

För lite sömn kan leda till utmattning, depression, fetma och ökad risk för olyckor och sjukdomar. Här är några tips på hur du kan sova bättre. 

Olika sorters sömnmediciner som Imovane eller Propavan kan hjälpa vid tillfälliga problem, men för många handlar det om att ändra sina rutiner.

 

Det här är sömnforskaren bästa tips:

 • Ha mörkt och svalt i sovrummet. Det ska vara kall i rummet och varmt under täcket så att kylan kommer genom munnen. 
 • Investera i en bra säng. 
 • Undvik kaffe, te, cola, alkohol och energidryck sex timmar före sånggåendet. Så långt tid tar det nämligen innan hälften av koffeinet har försvunnit.
 • Gå inte och lägg dig hungrig.
 • Ha regelbundna tider.
 • Fysisk aktivitet är bra.
 • Undvik att ta tupplurar under dagen och att sova för länge på morgonen - hur lite du än sovit natten innan.
 • Öva avslappning.
 • Ta ett varmt bad någon timme innan du går och lägger dig.
 • Ha nedvarvningstid innan du lägger dig.
 • Ha sänggåenderutiner.
 • Gå inte och lägg dig om du inte är trött.
 • Undvik annat än sömn i sängen (arbete, TV och så vidare.) 
 • Om du inte kan sova, gå upp och gör något annat tills du blir sömnig.
 • För vissa blir dygnsrytmen störd av att hormonet melatonin inte fungerar som det ska. Vid oregelbundna tider och för många äldre kan kroppens egna produktion helt enkelt försämras. 

 

Läs mer om Melatonin

Läs även: Prylarna som ger dig bättre sömn

 

Källa: Torbjörn Åkerstedt, Karolinska Institutet 

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-11-21
redaktionens bild

Kategorier:

Sömn

Kommentera artikeln

Kommentar av Eima

Skrivet 27/7

Sömn

Eimas bild

Jag har testat allt som står i artikeln om råd för att kunna sova. Jag lyssnar även på avslappningsband och sömnband. Men inget hjälpte. När jag drabbades av fruktansvärda kramper från knäna och neråt och fötterna kändes helt förfrusna och läkaren sa att det är iallafall inget med cirkulationen men varken Husläkare eller Neurologläkare vet vad det är. Då fick jag först från Neurologläkaren prova många olika mediciner och även mediciner som Parkinsonssjuka tar men inget hjälpte. Då fick jag till slut prova Lyrica och det hjälpte. Jag tar 75mg till natten. Jag sover också bra på det och vaknar utvilad. Så vad är det i Lyrica som gör att jag inte bara sover bra och slipper kramperna och köldkänslan i fötterna utan dessutom vaknar utvilad och känner mig pigg? Jag är rädd för Lyrica. Behöver jag vara rädd för Lyrica? Jag tar ju bara 75 mg till natten. Är Lyrica ett medel som effekten avtar efter en tid och man behöver öka dosen?

Eima

Kommentar av nettis

Skrivet 30/4

Hej Lyrika är väldigt

nettiss bild

Hej
Lyrika är väldigt beroende framkallande och brukar vara svårt att avsluta tänk på det
det är narkotika klassat är väl därför du sover så bra

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.

Annons