Uppdaterad: 2010-09-28

4 kommentarer

Forskning - och hälsadag i Kungsträdgården

Bild

Karin Schenck Gustafsson, överläkare och forskare som länge intresserat sig för kvinnliga hjärtproblem, kommer till Kungsträdgården 13.40, den 20 maj.

Torsdagen den 20 maj bjuder Karolinska Institutet med flera in till en dag i Kungsträdgården i Stockholm för att hylla forskning och sprida kunskap. Dina mediciner finns på plats och leder Kvinnohälsodebatten.

All behandling och vård startar med någon typ av forskning. Substanser ska testas och resultat utvärderas och när det är gjort kan vi få behandling för våra sjukdomar och krämpor.

För att forskningen ska bli intressant och användbar måste i något skede testerna göras på människa. På dig och mig.

Mycket av den livsviktiga behandlingen som går att få på sjukhus i dag kräver blod, organ och andra mänskliga delar. Från sådana som dig och mig.

 

Du behövs för att vården ska bli bra. Ungefär det är budskapet med Forskning- och hälsadagen som arrangeras idag den 20 maj 2010, kl 11.00-19.30 i Kungsträdgården Stockholm. Här hittar du hela programmet.

 

Dina medciner och Hanna Brodda leder diskussionen om Kvinnohälsa, kl 13.40 på debattscenen.

Kvinnor och män är inte helt lika, inte medicinskt, det här börjar bli en allt viktigare fråga när det kommer till läkemedel och behandlingar. Vad görs för att könsanpassa läkemedlen? Kanske diagnosen blivit fel från början för att referensvärdena utgår ifrån manliga normer?

 

Det och många fler frågor kommer kvinnohjärtexperten och överläkaren Karin Schenck Gustafsson, 1,6 miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles och Bettina Kashefi, statssekreterare på Socaildepartementet.

Kom och ställ frågor du med! Eller ställ en fråga här nedan i kommentarsfältet - så framförs den.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-05-17
anonyms bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Hanna Brodda

Skrivet 10/1

Kvinna - om du vill ha med fler kvinnor, erbjud dig!

Hanna Broddas bild

Här kan ni som vill erbjuda er att vara med i en studie med nya läkemedel: Karolinska Trial alliance försökspersoner

Kommentar av Lisa

Skrivet 30/12

Japaner och fransmän lever länge

Lisas bild

Japaner äter inte mättat fett och de dör heller inte i hjärt-kärlsjukdomar. Men vem vet, det kanske inte alls har något samband. De äter sjögräs, kanske är det det som räddar dem. Längst i Europa lever fransmännen och de är riktiga gottegrisar. Äter chokladgodisar till frukost, supersöta youghurtar och sås på smör. Massor av vitt mjöl i baugetten där i mellan. De äter dock mindre pasta, potatis och ris tror jag. Mer bara sallad och kött till middag.

Kommentar av anonym

Skrivet 30/12

Böcker/hemsidor kan vara hjälp på vägen!

anonyms bild

Nej, det är inte lätt att ta rätt beslut.
Det bästa man kan göra är att läsa på och försöka att bilda sig en egen uppfattning.

Det finns väldigt många ekonomiska intressen - men jag är helt övertygad om att Annika Dahlqvist och Andreas Eenfeldt har helt andra motiv. De drivs av en övertygelse och vill hjälpa andra.

Här några andra namn som Du kan googla - Uffe Ravnskov, Duane Graveline, Malcolm Kendrick, Shane Ellison, Gary Taubes, Anthony Colpo, Joel F. Kauffman, John Abramson, Mary Enig och Sally Fallon.

Ytterligare några namn om Du vill lära dig mer om läkemedel, läkemedelsindustri, behandlingsmetoder och psykiatri.

Melody Petersen, David T. Fuller, Ray D. Strand, Jerry Avorn, Marcia Angell, Shannon BrownLee, Peter R. Breggin och Robert Whitaker.

Tyärr är väldigt få böcker översatta till svenska.

Kommentar av Britt-Mari

Skrivet 29/12

Hjärta/kärl

Britt-Maris bild

Så svårt med dubbla budskap från experter. Forskningen ger också olika budskap. Har tagit del av vad Kostdoktorn Andreas rekommederar, LCHF, smör, kokosfett och grädde är inte skadligt för hjärtat. Läkaren Karin Schenk-Gustavsson menar att det är jätteskadligt för hjärtat. Det är verkligen inte lätt att ta rätt beslut!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons