Uppdaterad: 2010-09-28

4 kommentarer

Forskning - och hälsadag i Kungsträdgården

Bild

Karin Schenck Gustafsson, överläkare och forskare som länge intresserat sig för kvinnliga hjärtproblem, kommer till Kungsträdgården 13.40, den 20 maj.

Torsdagen den 20 maj bjuder Karolinska Institutet med flera in till en dag i Kungsträdgården i Stockholm för att hylla forskning och sprida kunskap. Dina mediciner finns på plats och leder Kvinnohälsodebatten.

All behandling och vård startar med någon typ av forskning. Substanser ska testas och resultat utvärderas och när det är gjort kan vi få behandling för våra sjukdomar och krämpor.

För att forskningen ska bli intressant och användbar måste i något skede testerna göras på människa. På dig och mig.

Mycket av den livsviktiga behandlingen som går att få på sjukhus i dag kräver blod, organ och andra mänskliga delar. Från sådana som dig och mig.

 

Du behövs för att vården ska bli bra. Ungefär det är budskapet med Forskning- och hälsadagen som arrangeras idag den 20 maj 2010, kl 11.00-19.30 i Kungsträdgården Stockholm. Här hittar du hela programmet.

 

Dina medciner och Hanna Brodda leder diskussionen om Kvinnohälsa, kl 13.40 på debattscenen.

Kvinnor och män är inte helt lika, inte medicinskt, det här börjar bli en allt viktigare fråga när det kommer till läkemedel och behandlingar. Vad görs för att könsanpassa läkemedlen? Kanske diagnosen blivit fel från början för att referensvärdena utgår ifrån manliga normer?

 

Det och många fler frågor kommer kvinnohjärtexperten och överläkaren Karin Schenck Gustafsson, 1,6 miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles och Bettina Kashefi, statssekreterare på Socaildepartementet.

Kom och ställ frågor du med! Eller ställ en fråga här nedan i kommentarsfältet - så framförs den.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-05-17
anonyms bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Hanna Brodda

Skrivet 10/1

Kvinna - om du vill ha med fler kvinnor, erbjud dig!

Hanna Broddas bild

Här kan ni som vill erbjuda er att vara med i en studie med nya läkemedel: Karolinska Trial alliance försökspersoner

Kommentar av Lisa

Skrivet 30/12

Japaner och fransmän lever länge

Lisas bild

Japaner äter inte mättat fett och de dör heller inte i hjärt-kärlsjukdomar. Men vem vet, det kanske inte alls har något samband. De äter sjögräs, kanske är det det som räddar dem. Längst i Europa lever fransmännen och de är riktiga gottegrisar. Äter chokladgodisar till frukost, supersöta youghurtar och sås på smör. Massor av vitt mjöl i baugetten där i mellan. De äter dock mindre pasta, potatis och ris tror jag. Mer bara sallad och kött till middag.

Kommentar av anonym

Skrivet 30/12

Böcker/hemsidor kan vara hjälp på vägen!

anonyms bild

Nej, det är inte lätt att ta rätt beslut.
Det bästa man kan göra är att läsa på och försöka att bilda sig en egen uppfattning.

Det finns väldigt många ekonomiska intressen - men jag är helt övertygad om att Annika Dahlqvist och Andreas Eenfeldt har helt andra motiv. De drivs av en övertygelse och vill hjälpa andra.

Här några andra namn som Du kan googla - Uffe Ravnskov, Duane Graveline, Malcolm Kendrick, Shane Ellison, Gary Taubes, Anthony Colpo, Joel F. Kauffman, John Abramson, Mary Enig och Sally Fallon.

Ytterligare några namn om Du vill lära dig mer om läkemedel, läkemedelsindustri, behandlingsmetoder och psykiatri.

Melody Petersen, David T. Fuller, Ray D. Strand, Jerry Avorn, Marcia Angell, Shannon BrownLee, Peter R. Breggin och Robert Whitaker.

Tyärr är väldigt få böcker översatta till svenska.

Kommentar av Britt-Mari

Skrivet 29/12

Hjärta/kärl

Britt-Maris bild

Så svårt med dubbla budskap från experter. Forskningen ger också olika budskap. Har tagit del av vad Kostdoktorn Andreas rekommederar, LCHF, smör, kokosfett och grädde är inte skadligt för hjärtat. Läkaren Karin Schenk-Gustavsson menar att det är jätteskadligt för hjärtat. Det är verkligen inte lätt att ta rätt beslut!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons