Uppdaterad: 2012-11-09

4 kommentarer

Gonorré börjar bli svår att behandla

Bild

Gonorré kan börja som en halsinfektion om den smittats via oralsex.

Fakta om Ceftriaxon Copyfarm

Bredspektrum antibiotika som används vid svåra infektioner.

Varning för: Kan minska effekten av p-piller och andra hormonbaserade...

0
Ditt betyg: Inget

Se upp för att ha oskyddat sex. Fall av svårbotlig gonorre´har upptäckts i Sverige. I bland annat asien och östra europa är det vanligt förekommande.

Gonorré är en sexuellt överförd sjukdom som behandlas med antibiotika. Sedan 80-talet har fallen av gonorré i Sverige länge minskat, men nu ökar de igen. Behandlingen, som är viktig att sätta in tidigt, har börjat förlora i kraft. På flera håll i världen har fall av superbakterier träffats på, som inte svarar på den vanliga gonorré-behandlingen, enligt Världshälsoorganisationen WHO, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det finns ingen samlad information om hur många patienter, men fall har konstaterats på mottagningar i USA, Hong Kong, Kina, Australien och Japan. Även i Sverige har fall av resistenta gonorré-bakterier upptäckts, enligt Smittskyddsinstitutet.

Nya möjliga behandlingar och kombinationer av mediciner diskuteras just nu av företrädare från WHO på ett möte i Manila, Filipinernas huvudstad, rapporterar Reuters.

Symptomen vid gonorré är inte tydliga, bara hälften av kvinnorna får några symptom över huvudtaget. De flesta män får urinrörskatarr, med vit-gul flytning från urinröret när de kissar. Även kvinnor kan få flytning och sveda när de kissar.

Båda könen kan dessutom få en lindrig halsfluss om smittan skett vid oralsex. Symtomen kommer oftast tre till fem dagar efter smittotillfället, men
kan dröja upp till 3 veckor.

Det farliga med gonorré är att det kan leda till tråkiga komplikationer. Kvinnor kan få äggledarinflammation med risk för senare sterilitet eller
utomkvedshavandeskap, på grund av att det befruktade ägget växer fast i äggledaren i
stället för i livmodern. Män kan få bitestikelinfektion. I sällsynta
fall kan gonorré orsaka ledvärk, ögonfluss och blodförgiftning.

Gonorré ökar i Sverige. Förra året fick 786 personer veta att de smittats med gonorré, det är ungefär 200 fler än för tio år sedan.

Källa: Örebro Universitetssjukhus, WebMD, Smittskyddsinstitutet och Who

 

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-11-22
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Emma

Skrivet 29/3

vi som är 50 plus då?

Emmas bild

Men jag ska inte ha fler barn. Behöver jag bry mig då? Ja, "anonym", männens symptom var äckligt, vit-gul flytning från urinröret när de kissar :-( Hur länge har de det då? Jag tycker informationen var dålig. Har männen vit-gul flytning resten av livet??

Kommentar av Herr K

Skrivet 16/12

Könssjukdomar och behandling

Herr Ks bild

Jag hade gonorré om jag inte missminner mig men det var inget konstigt med behandlingen då. Det här kanske uppstått på senare tid.

Kommentar av Siri

Skrivet 14/12

Gonorré

Siris bild

Kan man få reda på om man haft gonorre till exempel?

Kommentar av anonym

Skrivet 10/12

Fan va äckligt.

anonyms bild

Fan va äckligt.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons