Uppdaterad: 2012-11-09

4 kommentarer

Gonorré börjar bli svår att behandla

Bild

Gonorré kan börja som en halsinfektion om den smittats via oralsex.

Fakta om Ceftriaxon Copyfarm

Bredspektrum antibiotika som används vid svåra infektioner.

Varning för: Kan minska effekten av p-piller och andra hormonbaserade...

0
Ditt betyg: Inget

Se upp för att ha oskyddat sex. Fall av svårbotlig gonorre´har upptäckts i Sverige. I bland annat asien och östra europa är det vanligt förekommande.

Gonorré är en sexuellt överförd sjukdom som behandlas med antibiotika. Sedan 80-talet har fallen av gonorré i Sverige länge minskat, men nu ökar de igen. Behandlingen, som är viktig att sätta in tidigt, har börjat förlora i kraft. På flera håll i världen har fall av superbakterier träffats på, som inte svarar på den vanliga gonorré-behandlingen, enligt Världshälsoorganisationen WHO, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det finns ingen samlad information om hur många patienter, men fall har konstaterats på mottagningar i USA, Hong Kong, Kina, Australien och Japan. Även i Sverige har fall av resistenta gonorré-bakterier upptäckts, enligt Smittskyddsinstitutet.

Nya möjliga behandlingar och kombinationer av mediciner diskuteras just nu av företrädare från WHO på ett möte i Manila, Filipinernas huvudstad, rapporterar Reuters.

Symptomen vid gonorré är inte tydliga, bara hälften av kvinnorna får några symptom över huvudtaget. De flesta män får urinrörskatarr, med vit-gul flytning från urinröret när de kissar. Även kvinnor kan få flytning och sveda när de kissar.

Båda könen kan dessutom få en lindrig halsfluss om smittan skett vid oralsex. Symtomen kommer oftast tre till fem dagar efter smittotillfället, men
kan dröja upp till 3 veckor.

Det farliga med gonorré är att det kan leda till tråkiga komplikationer. Kvinnor kan få äggledarinflammation med risk för senare sterilitet eller
utomkvedshavandeskap, på grund av att det befruktade ägget växer fast i äggledaren i
stället för i livmodern. Män kan få bitestikelinfektion. I sällsynta
fall kan gonorré orsaka ledvärk, ögonfluss och blodförgiftning.

Gonorré ökar i Sverige. Förra året fick 786 personer veta att de smittats med gonorré, det är ungefär 200 fler än för tio år sedan.

Källa: Örebro Universitetssjukhus, WebMD, Smittskyddsinstitutet och Who

 

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-11-22
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Emma

Skrivet 29/3

vi som är 50 plus då?

Emmas bild

Men jag ska inte ha fler barn. Behöver jag bry mig då? Ja, "anonym", männens symptom var äckligt, vit-gul flytning från urinröret när de kissar :-( Hur länge har de det då? Jag tycker informationen var dålig. Har männen vit-gul flytning resten av livet??

Kommentar av Herr K

Skrivet 16/12

Könssjukdomar och behandling

Herr Ks bild

Jag hade gonorré om jag inte missminner mig men det var inget konstigt med behandlingen då. Det här kanske uppstått på senare tid.

Kommentar av Siri

Skrivet 14/12

Gonorré

Siris bild

Kan man få reda på om man haft gonorre till exempel?

Kommentar av anonym

Skrivet 10/12

Fan va äckligt.

anonyms bild

Fan va äckligt.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons