Uppdaterad: 2013-03-27

1 kommentar

Gör din egen influensa-medicin

Bild

Fläderbären skördas i augusti, men ät de inte råa, då är de livsfarliga.

Fakta om Relenza

Minskar influensasymtomen och hjälper dig att bli frisk snabbare. Relenza används också för att förebygga influensa.

Varning för: Kan ge svårigheter att andas. Ta helst inte när du är gravid...

1
Ditt betyg: Inget Medel: 1 (1 röst)

Fakta om Esberitox

Ett naturläkemedel som kan lindra förkylningssymptom.

Varning för: Ta inte om du är gravid eller ammar.

2.6
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (5 röster)

Fakta om Tamiflu

Begränsar spridningen av influensa i kroppen, samt mildrar eller tar bort symptomen helt och hållet. Går att ta även om du blivit vaccinerad mot influensa.

Varning för: Se upp om du har njurproblem....

4.5
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (6 röster)

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Fläderbär och echinacea kan minska symptomen av influensa.

Flera studier har gjorts på effekten av naturmediciner mot influensa. Bäst effekt gav fläderbär och echinacea. I London 2005 gjordes tester på fläderbär mot fågelinfluensan. De testpersoner som fick fläderbär på ett tidigt stadium blev friska efter två till tre dagar, i snitt tre dagar snabbare än de som inget fick.

- Jo, det stämmer att de är antivirala, sedan går det inte att säga att de fungerar på alla olika virus, säger Jan G Bruhn, läkare på InBio och Läkemedelsverkets vetenskapliga råd. Men det är ett intressant forskningsområde.

Fläderbär växer på en stor buske eller litet träd som blir upp till fyra, fem meter hög och lika bred. Busken blommar i juni, juli och sedan kommre de röda bären som efter hand blir svarta och är redo att skördas. Bären har visat sig innehålla mycket antioxidanter. Det preparat som är mest undersökt är Sambucol.

- Sambucol är för behandling, inte för prevention, säger Andrew Weil, forskare på Arizona University till Webmd.

Exakt hur preparatet fungerar vet forskarna inte, men de tittar på om det kan vara en kombination av antioxidanter, flavonider och ett protein som skyddar cellväggen.

Echinacea upptäcktes troligen av amerikas indianer och används i dag i hela världen mot förkylningssymptom. Flera studier är gjorda, flera tyska visar att echinacea är nativiralt och kan bland annat förkorta sjukdomstiden vid bronkiter.

Här i Sverige vill Jan G Bruhn vill inte uttala sig positivt förrän studier gjorda på svininfluensan har publicerats, men som han säger:

- Det är inte farligt att prova, det är plånboken som mår dåligt om det inte fungerar, säger Jan G Bruhn.

Men han lägger ändå till en varning:

- Det är ett problem att folk inte har tillräcklig respekt för naturläkemedel, de kan ibland ha väldigt starka effekter och interagerar med andra mediciner.

Behandla så här:
* Börja tidigt, samma dag eller vid första känningen.

* Ta regelbundet under den första dagen, sedan minskande under sjukdomstiden.

* Ät aldrig fläderbär eller blommor råa, de innehåller ett gift som utsöndrar blåsyra.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-08-04
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Jättesjuk

Skrivet 10/1

Svininfluensa behandlingar

Jättesjuks bild

Det här ska jag prova nu, är det försent om man redan är sjuk?
Jag blev sjuk i början på helgen och nu är jag jättedålig och orkar knappt sitta med datorn i sängen. Om barnen får det av mig kanske de kan få antiviral behandling. Går det att köpa Sambucol på Apoteket?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons