Uppdaterad: 2012-03-07

9 kommentarer

Gränsvärde för kolesterol som bör behandlas

Fakta om Lipitor

Blodfettsänkande.

Varning för: Använd inte om du är fertil kvinna och inte använder...

1.842105
Ditt betyg: Inget Medel: 1.8 (19 röster)

Fakta om Simvastatin

Används för att sänka förhöjda kolesterolvärden och förhöjda blodfetter som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlåkommor.

Varning för: Använd inte om du har leverproblem. Inte heller lämpligt om du...

2.5
Ditt betyg: Inget Medel: 2.5 (18 röster)

Fakta om Crestor

Blodfettsänkande statin.

Varning för: Drick inte stora mängder alkohol under din behandling med...

3.77778
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (9 röster)

Höga blodfettvärden är farligt och ska enligt myndigheterna behandlas.Här hittar du gänsvärdena för när det bör sättas in läkemedel.

Sambandet mellan höga blodfetter och allvarliga sjukdomar i hjärta eller kärl är konstaterat sedan tidigare. Det har lett till en allmänt genomförd rekommendation att höga kolesterolhalter ska medicineras.

Målvärdena för de farliga halterna har Läkemedelsverket satt upp.

– Dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar har sjunkit stadigt de senaste tjugo åren. En viktig ­anledning till detta är att svenskarna har sänkt ­sina kolesterolvärden, säger Mats Eriksson, docent och överläkare vid endokrinkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande från Pfizer.

__________________________

Läkemedelsverkets riktlinjer för kolesterolnivåer.

Gränsvärdet för kolesterolnivån:

Mindre än 5,0 mmol/l för normalbefolkningen
Mindre än 4,5 mmol/l för riskgrupper

Nivån för LDL-kolesterol, det "onda" fettet:
Mindre än 3,0 mmol/l normalbefolkningen
Mindre än 2,5 mmol/l för riskgrupper

Nivån för HDL-kolesterol, det "goda" som till viss del väger upp det "onda":
Mer än 1,0 mmol/l för män
Mer än 1,3 mmol/l för kvinnor som ännu inte nått klimakteriet

_________________________________________________

Personer som tillhör en riskgrupp, exempelvis de som redan har en hjärt-kärlsjukdom, stroke eller diabetes bör dessutom sträva mot att ha ännu lägre blodfettnivåer än befolkningen i stort för att minska risken av att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom.

– Det är viktigt att känna till sina kolesterolvärden för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det gäller särskilt personer som tillhör en riskgrupp och redan har en underliggande sjukdom. För denna grupp kan det vara avgörande för hjärthälsan att nå sina uppsatta målvärden, säger Mats Eriksson.

Mer motion, mindre rökning, lägre vikt ger effekt på fler parametrar än läkemedel, men att förändra sitt liv är inte lätt. Och det kan ta tid innan allt faller på plats och förändringen är genomförd. Under tiden har blodfettsänkande läkemedel en livsförlängande effekt. 

– För de personer som har höga kolesterolvärden, ärftliga anlag eller tillhör en riskgrupp har läkemedel i form av statiner visat sig vara ett effektivt sätt att få ner kolesterolvärdena till rekommenderade nivåer och därmed minska risken för att få hjärt- och kärlsjukdom, säger Mats Eriksson i pressmeddelandet.

_____________________________________________________

Varför är kolesterol farligt?

Höga nivåer av det onda kolesterolet LDL kan bland annat orsaka:

  • Åderförfettning.
  • Förhårdning av blodkärl och aortaaneurysm.
  • Blodpropp.
  • Hjärtinfarkt.
  • Stroke och TIA-attacker.
  • Kärlkramp i hjärtat
  • Fönstertittarsjukan eller kärlkramp
  • Ökad risk för Alzheimer.
Artikel skriven av redaktionen 2012-02-15
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Ågren

Skrivet 2/2

Osanning

Ågrens bild

Alltså nu skriver jag igen. Jag fattar inte att läsa en sån smörja sponsrad av Big Pharma.
Vart skriver ni om P-Apo B/Apo A1 kvoten som är relevant att förutspå risk och är ett samlingsvärde att lita på? Ingenstans vad jag kan se. Håller med ovanstående. Ni är a bunch of dresserade cirkusjyckar som copy/paste Big Pharmas agenda.Förhoppningsvis är många tillräckligt smarta för att lära sig hur en kropp fungerar. Läs Mickes kommentar längst upp!

Kommentar av Martin

Skrivet 13/3

Idiotikommentarer

Martins bild

Ågren (som du verkar ha) sluta gnäll som en mopedunge och kom fram med källa till ditt äckliga gnäll. Att gny och böla hjälper inte oss att komma framåt. Du är det mest omogna jag sett på länge. Upp till bevis eller sluta lipa!

Kommentar av Ågren

Skrivet 2/2

Fruktansvärt!

Ågrens bild

Jamen visst känns det bra att sprida läkemedelspropaganda på idiotiska siffror. Alla skall få plats i dessa siffror annars spring till apotek och ta ut flera kartonger med Simvastatin. Ni är ju för fan inte kloka era hjärntvättade undersåtar till BIG Pharma. Å VART skriver ni om P-Apo B/ Apo A1 kvoten som är DEN som är den relevanta era töntar! Skäms!

Kommentar av Martin

Skrivet 13/3

Stackars lättledda människa

Martins bild

Känns ordet hjärntvättad igen hehe?

Du uttalar dig som Maranata eller Livets Ord och gör bara bort dig ha ha. Ignoranta mupp!

Kommentar av Micke

Skrivet 13/12

Kolesterol en av de viktigaste byggstenarna i vår kropp

Mickes bild

Alla våra celler och hjärnan har kolesterol i sig. De används för att bygga celler och föra att framställa vitamin-D. Idag vet vi att det är fruktos och omega-6 som orsakar alla dessa Åderförfettning.
Förhårdning av blodkärl och aortaaneurysm.
Blodpropp.
Hjärtinfarkt.
Stroke och TIA-attacker.
Kärlkramp i hjärtat
Fönstertittarsjukan eller kärlkramp
Ökad risk för Alzheimer

Vad som skapar alla dessa sjukdomar är när sockret skapar inflammationer och med omega-6 hjälp tar bort skydd som finns i blodkärlen. LDL är itne ett kolesterol, utan ett protein. Det finns för att transportera kolesterol till de ställen där kolesterol behövs då celler skapas. Idag ser vi hur blodkärl återskapas efter dessa sockergödda inflammationer förhindras med lågkolhydratskost och då kolesterol får åter arbeta som de är anpassade att göra, som byggstenar för våra celler. Kolesterol används för andra vikitga homonella funktioner och dessa avstannar då statiner tas. Ett högt kolesterolvärde har inen betydelse då det inte visar vad som sker. De ldl som kryper in i blodkärlen och medverkar till åderförkalkning är APOSB ldl som endast skapas av levern då kolhydratintaget är allt för högt, mer än 50 gram socker per dag. De APOSB partiklar som skapas blir mindre än 25nm i storlek. Så intag av statiner är direkt dödligt och skapar flera andra sjukdomar bland annat diabetes.

Kommentar av Ågren

Skrivet 2/2

håller med!

Ågrens bild

Alltså nu skriver jag igen. Jag fattar inte att läsa en sån smörja sponsrad av Big Pharma.
Vart skriver ni om P-Apo B/Apo A1 kvoten som är relevant att förutspå risk och är ett samlingsvärde att lita på? Ingenstans vad jag kan se. Håller med ovanstående. Ni är a bunch of dresserade cirkusjyckar som copy/paste Big Pharmas agenda.Förhoppningsvis är många tillräckligt smarta för att lära sig hur en kropp fungerar. Läs Mickes kommentar längst upp!

Kommentar av Magnus Kylander

Skrivet 4/5

h øgt kolesterol. .

Magnus Kylanders bild

Hei. Jeg har nå sjekka opp mitt og det ligger på7, 3 :(
Fikk av legen min en liste over de mest vanlige maten mm.
Mosjon er bra. Men det är så att jag går minst 6 km om dagen.
Holder me om legemidler er en gull gruve og det er ingen som har skjedd då en følge med diet og mosjon. Poff da raser nivået som en stein.
Alt dette er bare en kapitalisme sykdom av aksjeselskap som tjener milliarder dollar per år.
Google p å nettet og skrive ut hva man ska göra. Og følge det i 2-4 uker som jeg. Nere på 4, 1 nå UTEN medisin.
Jeg er ikke overvektig og veger 78 kg 1, 85 lang . Det er med glede jeg deler dette med er.
Lykke til :)
Mvh Magnus Kylander

Kommentar av SEB

Skrivet 20/8

Hurra för aktieägarna!

SEBs bild

Milda makter så gammaldax och fåniga ni är. Men ni är snälla väldresserade vovvar
Går lydigt ” fot i läkemedelsindustrins strama koppel ”
Kolesterolnivåer, vem har bestämt dom? Jo de Amerikanske medicindrakarna
Och de Svenska följer lydigt efter, där finns ju enorma vinster att göra. Det finns mängder av ”forskare” anställda med HÖG LÖN där arbetsgivaren förväntar sig att de presenterar ”bevis” (skräddarsydda) Som sen världen rättar sig efter. (Bit inte handen som föder dig!)
Alla över 5.0 (total) bör medicineras, Människan är evolutionärt felkonstruerad
Eftersom de flesta överstiger denna av de Amerikanske drakarna bestämda nivå Bör alla medicineras. Hurra hör aktieägarna!

Kommentar av anonym

Skrivet 28/2

Kolla kolesterolvärdena

anonyms bild

Från när ska man kolla sina kolesterolvärden? Jag är 37 och är ganska rund.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons