Uppdaterad: 2015-01-19

12 kommentarer

Gratis självtestare till waran-patienter

Bild

Kolla blodet hemma med Coaguchek för att se att du tar Waran i rätt dos. Nu gratis för Stockholmarna. Foto: Roche

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.10204
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (49 röster)

Människor som tar blodförtunnande medlet waran måste kolla blodet ett par gånger i månaden för att inte förblöda. De flesta gör kontrollen på vårdcentralen. Nu slipper stockholmarna det.

För att få rätt dos krävs ett exakt värde på blodet. Värdet kan lätt ändras, därför har de patienter som går på waran fått åka in till vårdcentral och laboratorie och ta blodprov, så kallat PK-test, ett par gånger i månaden. Besök som kostar både tid, pengar och gör det svårt för människor att resa eller studera utomlands.

Det finns utrustning för hemmatester. De är säkra, de flesta har troligen valt bort det för att de kostar för mycket. En testapparat kostar över 5000 kronor plus förbrukningsvaror som stickor och lancetter som används vid provtagningstillfället. Läs mer: Säkert test för waran hemma

Nu ska utrustningen delas ut gratis till patienter i Stockholms landsting.

Alla kommer inte att få utrustningen. Erbjudandet gäller de bara de som har behov av hemmatestning, bedöms kunna klara den och som är vana vid att behandlas med Waran. Eller som stockholmsläkarna informeras på den egna hemsidan Janusinfo: "Patienter med erfarenhet av warfarinbehandling och behov av
självtestning som bedöms kunna klara kapillär provtagning på egen hand
och som planeras ha tillsvidarebehandling med warfarin kan remitteras."

Tillsammans med PK-testaren kommer en utbildning som innefattar två timmars föreläsning av specialistläkare sedan 8-10 timmars grupputbildning av sjuksköterska.

Gör så här: Fråga läkaren på din närmaste vårdcentral om du kan få remiss för att få en självtest-utrustning.

 

Läs även: Läkare till attack - fel att rekommendera Waran

Artikel skriven av Redaktionen 2013-02-08
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Caspern

Skrivet 12/12

Waran

Casperns bild

Det jag retar mig på att jag måste betala 350:- varje gång jag tar ett p/k på vårdcentralen en gång månaden som tar en minut och lika lång tid hos husläkaren som bara bekräftar värdet.
Varför skulle jag nekas gratis maskin som kan ta mig till vårdcentralen som ligger i samma kvarter som jag bor i.

Kommentar av MP

Skrivet 7/6

Trist, men livsviktigt

MPs bild

Jag har tagit Waran sedan jag var 18. Är 37 nu. Även om provtagningen är trist så fungerar det bra och jag tänker i princip aldrig på det. Risken för hjärnblödning finns där, men alternativet är säker död. Utan medicinen klarar jag mig knappt en vecka innan jag får nya proppar överallt i kroppen, och jag klarar mig inte speciellt länge efter det.
I mitt fall så är just Waran bäst, men många andra kan byta till Xarelto eller Elequis (sk NOAK) där man slipper provtagningen och blödningsrisken är något mindre.

Kommentar av Björn Carlsson

Skrivet 2/5

Viktigt med rätt INR

Björn Carlssons bild

Det viktiga vid Waranbehandling är att INR värdet är på rätt nivå, riktvärde 2-3 och dom fall med blödningar eller proppar beror ofta på fel waran nivåer.

Men i stort sätt alla mediciner innebär risker, så även Waran eller dom moderna dyra alternativen

Kommentar av Christina

Skrivet 29/9

Bra med hemmatest

Christinas bild

Det skulle underlätta mycket om PK-provet kunde tas hemma. Till Bus vill jag skriva; Har man förmaksflimmer som orsakat blodpropp och där Waran satts in är valet inte så svårt. Waran räddar liv.

Kommentar av ÅsaNisse

Skrivet 14/4

Waran test hemma?

ÅsaNisses bild

Jag är orolig vad som kan hända om ingen läkare ser p/k värdet. Att själv ta allt ansvar ser jag som mer riskfyllt.

Kommentar av rullis30

Skrivet 15/4

Farligt med waran

rullis30s bild

Jag är 43 år och har ätit waran sen jag var 17 år och har inte dött än..

Kommentar av AnnaSol

Skrivet 7/3

Härligt att höra då jag

AnnaSols bild

Härligt att höra då jag precis börjat!!!!!

Sol

Kommentar av bsu

Skrivet 14/2

waran

bsus bild

Hur kan man fortsätta ge den farliga medecinen waran? som man får hjärnblödning av innom 10 år, min far åt varan och mycket riktigt så gick han bort eft att tagit waran i 9 år i en hjärnblödning,samma sak .m.svärmor!så de borde totalförbjudas!!

Kommentar av Ivan

Skrivet 2/4

Synd på släkten.

Ivans bild

Men jag håller inte alls med. Efter härtklaffsoperation, har jag nu levt i 16 år utan problem. Utan Waranet = Död för länge sen. Misstänker att dom kanske åt andra mediciner också. Det ökar risken. Men inte säkert att din far levt ens i 9 år utan waranet.

Kommentar av AnnaSol

Skrivet 6/3

Härligt att höra. Vill gärna

AnnaSols bild

Härligt att höra. Vill gärna få lite råd då jag är nyopererad

Sol

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons