Uppdaterad: 2015-01-19

12 kommentarer

Gratis självtestare till waran-patienter

Bild

Kolla blodet hemma med Coaguchek för att se att du tar Waran i rätt dos. Nu gratis för Stockholmarna. Foto: Roche

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.17647
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (51 röster)

Människor som tar blodförtunnande medlet waran måste kolla blodet ett par gånger i månaden för att inte förblöda. De flesta gör kontrollen på vårdcentralen. Nu slipper stockholmarna det.

För att få rätt dos krävs ett exakt värde på blodet. Värdet kan lätt ändras, därför har de patienter som går på waran fått åka in till vårdcentral och laboratorie och ta blodprov, så kallat PK-test, ett par gånger i månaden. Besök som kostar både tid, pengar och gör det svårt för människor att resa eller studera utomlands.

Det finns utrustning för hemmatester. De är säkra, de flesta har troligen valt bort det för att de kostar för mycket. En testapparat kostar över 5000 kronor plus förbrukningsvaror som stickor och lancetter som används vid provtagningstillfället. Läs mer: Säkert test för waran hemma

Nu ska utrustningen delas ut gratis till patienter i Stockholms landsting.

Alla kommer inte att få utrustningen. Erbjudandet gäller de bara de som har behov av hemmatestning, bedöms kunna klara den och som är vana vid att behandlas med Waran. Eller som stockholmsläkarna informeras på den egna hemsidan Janusinfo: "Patienter med erfarenhet av warfarinbehandling och behov av
självtestning som bedöms kunna klara kapillär provtagning på egen hand
och som planeras ha tillsvidarebehandling med warfarin kan remitteras."

Tillsammans med PK-testaren kommer en utbildning som innefattar två timmars föreläsning av specialistläkare sedan 8-10 timmars grupputbildning av sjuksköterska.

Gör så här: Fråga läkaren på din närmaste vårdcentral om du kan få remiss för att få en självtest-utrustning.

 

Läs även: Läkare till attack - fel att rekommendera Waran

Artikel skriven av Redaktionen 2013-02-08
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Caspern

Skrivet 12/12

Waran

Casperns bild

Det jag retar mig på att jag måste betala 350:- varje gång jag tar ett p/k på vårdcentralen en gång månaden som tar en minut och lika lång tid hos husläkaren som bara bekräftar värdet.
Varför skulle jag nekas gratis maskin som kan ta mig till vårdcentralen som ligger i samma kvarter som jag bor i.

Kommentar av MP

Skrivet 7/6

Trist, men livsviktigt

MPs bild

Jag har tagit Waran sedan jag var 18. Är 37 nu. Även om provtagningen är trist så fungerar det bra och jag tänker i princip aldrig på det. Risken för hjärnblödning finns där, men alternativet är säker död. Utan medicinen klarar jag mig knappt en vecka innan jag får nya proppar överallt i kroppen, och jag klarar mig inte speciellt länge efter det.
I mitt fall så är just Waran bäst, men många andra kan byta till Xarelto eller Elequis (sk NOAK) där man slipper provtagningen och blödningsrisken är något mindre.

Kommentar av Björn Carlsson

Skrivet 2/5

Viktigt med rätt INR

Björn Carlssons bild

Det viktiga vid Waranbehandling är att INR värdet är på rätt nivå, riktvärde 2-3 och dom fall med blödningar eller proppar beror ofta på fel waran nivåer.

Men i stort sätt alla mediciner innebär risker, så även Waran eller dom moderna dyra alternativen

Kommentar av Christina

Skrivet 29/9

Bra med hemmatest

Christinas bild

Det skulle underlätta mycket om PK-provet kunde tas hemma. Till Bus vill jag skriva; Har man förmaksflimmer som orsakat blodpropp och där Waran satts in är valet inte så svårt. Waran räddar liv.

Kommentar av ÅsaNisse

Skrivet 14/4

Waran test hemma?

ÅsaNisses bild

Jag är orolig vad som kan hända om ingen läkare ser p/k värdet. Att själv ta allt ansvar ser jag som mer riskfyllt.

Kommentar av rullis30

Skrivet 15/4

Farligt med waran

rullis30s bild

Jag är 43 år och har ätit waran sen jag var 17 år och har inte dött än..

Kommentar av AnnaSol

Skrivet 7/3

Härligt att höra då jag

AnnaSols bild

Härligt att höra då jag precis börjat!!!!!

Sol

Kommentar av bsu

Skrivet 14/2

waran

bsus bild

Hur kan man fortsätta ge den farliga medecinen waran? som man får hjärnblödning av innom 10 år, min far åt varan och mycket riktigt så gick han bort eft att tagit waran i 9 år i en hjärnblödning,samma sak .m.svärmor!så de borde totalförbjudas!!

Kommentar av Ivan

Skrivet 2/4

Synd på släkten.

Ivans bild

Men jag håller inte alls med. Efter härtklaffsoperation, har jag nu levt i 16 år utan problem. Utan Waranet = Död för länge sen. Misstänker att dom kanske åt andra mediciner också. Det ökar risken. Men inte säkert att din far levt ens i 9 år utan waranet.

Kommentar av AnnaSol

Skrivet 6/3

Härligt att höra. Vill gärna

AnnaSols bild

Härligt att höra. Vill gärna få lite råd då jag är nyopererad

Sol

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons