bli gravid balk

Uppdaterad: 2012-11-09

1 kommentar

"Gravida bör vaccineras fort"

Bild

De här magarna kommer inte hinna att få ett fullgott skydd, vaccinet Pandremix mot svininfluensan kommer i oktober, sedan tar det ett par veckor till innan skyddet bildas. Helst ska vaccinet ges i början av graviditeten, är de nya rekomendationerna. Foto. Hasse Holmberg/Scanpix

Fakta om Pandremix

Vaccin mot det som kallas Svininfluensan. För alla, barn kan ta det från 6 månaders ålder.

Varning för: Livsfarligt för äggallergiker.

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

I går kom beslutet i Stockholms län att vaccinera gravida mot svininfluensa, så fort vaccinet kommit. - Influensan i sig är en risk för gravida kvinnor och många kommer att bli sjuka om man inte vaccinerar, säger professor Jan Liliemark, Läkemedelsverket.

– Vi rekommenderar nu vaccination mot den nya influensan under hela graviditeten, eftersom influensan i sig är en risk för gravida kvinnor och många kommer att bli sjuka om man inte vaccinerar, säger professor Jan Liliemark vid Läkemedelsverket till landstingets Janusinfo.

Det nya i Pandemrix är kombinationen av squalen, som utvinns ur hajfena, och vitamin E, som båda förstärker effekten av vaccinet. Vaccinet har ännu inte testats på gravida, utan antagandet utgår ifrån andra tester på liknande ämnen och vacciner. Bolaget bakom Pandremix, Glaxosmithkline, hänvisar till svårigheterna att etiskt genomföra ett test på gravida.

De nya rekomendationerna är alltså att ta vaccinet tidigt, helst under de tre första månaderna, för att sedan vara
För att vara skyddad under den senare, mer infektionskänsliga delen av graviditeten. Vaccinet ska tas med ett par veckors mellanrum för ge skydd.

Det innebär att de som i dagarna fått veta att de är gravida, kan gå iväg och vaccinera sig när vaccinet kommer i mitten på oktober.

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-09-08
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Bettanspettan

Skrivet 8/9

Förjävligt att vaccinet inte

Bettanspettans bild

Förjävligt att vaccinet inte är färdigt, fattar inte hur det kan bli så. Jag vill ha den där sprutan illa kvickt, blir ledsen varje kväll av oro. Min bäbis ska inte få grisen, det har jag bestämt.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons