Uppdaterad: 2014-12-08

Kommentera

Grönt te-ämne mot diabetes

Bild

Grönt te är inte bara bra, utan verkar i viss mån kunna bota diabetes hos möss. "Drick två-tre koppar om dagen" är forskningsledaren Åke Sjöholms råd.

Fakta om Daonil

Används vid diabetes typ 2 för att göra det kroppsegna insulinet mer effektivt.

Varning för: Alkohol kan förstärka eller försvaga den blodsockersänkande...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.933335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (15 röster)

Fakta om Byetta

Byetta är ett läkemedel som ska injiceras och används för att förbättra blodsockerkontrollen hos vuxna med typ 2-diabetes.

Varning för: Gå inte för länge med för lågt blodsocker. Se upp om du har en...

4.2
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (5 röster)

Fakta om Victoza

Ny behandling som används för att sänka blodsockret hos patienter med diabetes typ 2.

Varning för: Rekommenderas för närvarande inte till patienter dålig...

3.916665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (48 röster)

Svenska forskare har lyckats identifiera det verksamma ämnet i grönt te och nu misstänker de att de kan öka produktionen av insulinproducerande celler.- I Kina har de använt grönt te på diabetes länge, men vi ville se vad det verksamma ämnet var, säger läkare Marie Gullstrand.

Diabetesforskaren kallar sjukdomen lömsk och farlig. Diabetes ökar dramatiskt och tidig diagnos kan förutspå ännu farligare sjukdomar.

- Om en person får diabetes typ 2 i 20-års åldern, är risken stor att personen får en hjärtinfarkt före 40-års ålder, säger Marie Gullstrand, läkare och diabetesforskare på Södersjukhuset i Stockholm.

Ämnet är en sorts antioxidant som kallas EGCG, en polyferol, som utvinns ur grönt te. Vid tester på möss med diabetes sågs en dramatisk minskning av blodsockret. Forskarna såg effekt även på de insulinproducerande cellerna.

- Vi börjar förstå hur teet fungerar lite bättre. Teet påverkar betacellerna, det kan till och med öka antalet insulinproducerande celler, säger Marie Gullstrand.

Upptäckten har ännu inte genererat i någon medicin och tester har bara gjorts på möss. Men Marie Gullstrand och hennnes chef Åke Sjöholm har ändå formulerat ett råd:

- Drick två till tre koppar grönt te om dagen. Bra, fint och färskt grönt te går att köpa på nätet eller hos tehandlare.

Teet i Kina torkas genom en ångprocess som bevarar antioxidanterna, det går alltså inte lika bra med vilket örtte som helst.

Te kan intas efter behag, men det kan inte ersätta läkemedelsbehandling. Prover är än så länge bara gjorda på möss. Läkemedlet Metformin är förstahands behandlingen för diabetspatienter och doseras efter individuella prover.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-11
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons