Uppdaterad: 2011-11-10

Kommentera

Hallå där, Christian Kinch, vd på Bactiguard, vad gör ni?

Bild

Christian Kinch, vd på Bactiguard, om deras verksamhet.

Bactiguard  har en uppfinning som förhindrar att farliga bakterier sprids på sjukhus. Det är ett svenskt företag med de flesta kunder utomlands. De säljer bland annat sin produkt till 5000 sjukhus i Kina. Men vad vad är det de gör egentligen? Vd Christian Kinch ger svar här.

 - Vi förhindrar sjukhussjukan, minskar spridningen av antibiotikaresistenta bakterier, ja, räddar liv och samtidigt som vi sparar pengar åt sjukvården, säger Christian Kinch.

Men vad är det ni säljer?

- Vår produkt är en extremt tunn antibakteriell coating av ädelmetall som hindrar bakterier att få fäste. Uppfinnaren heter Billy Söderström, han fick idén från Axel Bergström, som i sin tur varit lärling hos nobelpristagaren i fysik, Gustaf Dahlén, som kommit på ett sätt att göra en tunn metallhinna på glas. Det var då avsett för fyrar, men vår uppfinnare Billy Söderström, förstod att det där skulle kunna gå att använda inom vården och vidareutvecklade idén. Nu kapslar Bactiguards skyddsfilm in all sorts vårdutrustning som kan föras in i människan, via blodet, urin- eller luftvägarna.

Vad består ytan av?

- Ytan består av olika ädelmetaller som till exempel guld och palladium. Det gör ytan biokompatibel (vävnadsvänlig), det vill säga kroppen uppfattar ytan som ett kroppseget ämne.

Är det miljöfarligt?

- Nej, inte det minsta. Coatingen frisläpper ingenting, det har vi flera studier som visar. Metallerna dödar heller ingenting, de är alltså inte bakteriedödande. Det fungerar som när du sätter tungan mot ett batteri, det uppstår en laddning och bakterierna kan inte fästa. Ingenting lossnar eller kommer ut i miljön.

Var har ni er marknad?

- Vi har 99,5 procent av omsättningen utomlands. Sverige är litet, men duktiga på infektionskontroll och vi väntade fem år innan vi adresserade hemmamarknaden. USA är en viktig marknad, men asien, sydamerika och övriga europa växer snabbt.

Hur sparar ni pengar åt sjukvården?

- Bakterier och sjukdomar som sprids på sjukhus är ett gigantiskt problem. I USA räknar man med att sjukhussjukan kostar cirka 30 miljarder dollar och cirka 110 000 människor dör årligen. I Sverige kostar sjukhussjukan nära fem miljarder kronor och skördar drygt 1 000 dödsfall per år. Enbart urinvägsinfektioner kostar knappt en miljard kronor och skördar 300 dödsfall per år. Vi har omfattande kliniska studier på 80 000 patienter som visar att Bactiguard minskar infektioner med upp till 72 procent. Det är sådant som får mig att hoppa ur sängen på morgonen.

Kan man be att få katetern med er behandling, innan man tar den själv som patient?

- Nej, tyvärr, men det lönar sig att fråga. Det var en kvinna, en patient, som visade intresse och det påverkade visst ett avtal vi fick här i Sverige, så absolut, säg till. Patienter har ändå en hel del att säga till om.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-07-19
Dina mediciners bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons