Christian200

Bactiguard  har en uppfinning som förhindrar att farliga bakterier sprids på sjukhus. Det är ett svenskt företag med de flesta kunder utomlands. De säljer bland annat sin produkt till 5000 sjukhus i Kina.

Men vad vad är det de gör egentligen?

Vd Christian Kinch ger svar här.

 - Vi förhindrar sjukhussjukan, minskar spridningen av antibiotikaresistenta bakterier, ja, räddar liv och samtidigt som vi sparar pengar åt sjukvården, säger Christian Kinch.

Men vad är det ni säljer?

- Vår produkt är en extremt tunn antibakteriell coating av ädelmetall som hindrar bakterier att få fäste. Uppfinnaren heter Billy Söderström, han fick idén från Axel Bergström, som i sin tur varit lärling hos nobelpristagaren i fysik, Gustaf Dahlén, som kommit på ett sätt att göra en tunn metallhinna på glas. Det var då avsett för fyrar, men vår uppfinnare Billy Söderström, förstod att det där skulle kunna gå att använda inom vården och vidareutvecklade idén. Nu kapslar Bactiguards skyddsfilm in all sorts vårdutrustning som kan föras in i människan, via blodet, urin- eller luftvägarna.

Vad består ytan av?

- Ytan består av olika ädelmetaller som till exempel guld och palladium. Det gör ytan biokompatibel (vävnadsvänlig), det vill säga kroppen uppfattar ytan som ett kroppseget ämne.

Är det miljöfarligt?

- Nej, inte det minsta. Coatingen frisläpper ingenting, det har vi flera studier som visar. Metallerna dödar heller ingenting, de är alltså inte bakteriedödande. Det fungerar som när du sätter tungan mot ett batteri, det uppstår en laddning och bakterierna kan inte fästa. Ingenting lossnar eller kommer ut i miljön.

Var har ni er marknad?

- Vi har 99,5 procent av omsättningen utomlands. Sverige är litet, men duktiga på infektionskontroll och vi väntade fem år innan vi adresserade hemmamarknaden. USA är en viktig marknad, men asien, sydamerika och övriga europa växer snabbt.

Hur sparar ni pengar åt sjukvården?

- Bakterier och sjukdomar som sprids på sjukhus är ett gigantiskt problem. I USA räknar man med att sjukhussjukan kostar cirka 30 miljarder dollar och cirka 110 000 människor dör årligen. I Sverige kostar sjukhussjukan nära fem miljarder kronor och skördar drygt 1 000 dödsfall per år. Enbart urinvägsinfektioner kostar knappt en miljard kronor och skördar 300 dödsfall per år. Vi har omfattande kliniska studier på 80 000 patienter som visar att Bactiguard minskar infektioner med upp till 72 procent. Det är sådant som får mig att hoppa ur sängen på morgonen.

Kan man be att få katetern med er behandling, innan man tar den själv som patient?

- Nej, tyvärr, men det lönar sig att fråga. Det var en kvinna, en patient, som visade intresse och det påverkade visst ett avtal vi fick här i Sverige, så absolut, säg till. Patienter har ändå en hel del att säga till om.

Av Dina mediciner
19 juli, 2011