Uppdaterad: 2011-11-10

Kommentera

Hallå där, Christian Kinch, vd på Bactiguard, vad gör ni?

Bild

Christian Kinch, vd på Bactiguard, om deras verksamhet.

Bactiguard  har en uppfinning som förhindrar att farliga bakterier sprids på sjukhus. Det är ett svenskt företag med de flesta kunder utomlands. De säljer bland annat sin produkt till 5000 sjukhus i Kina. Men vad vad är det de gör egentligen? Vd Christian Kinch ger svar här.

 - Vi förhindrar sjukhussjukan, minskar spridningen av antibiotikaresistenta bakterier, ja, räddar liv och samtidigt som vi sparar pengar åt sjukvården, säger Christian Kinch.

Men vad är det ni säljer?

- Vår produkt är en extremt tunn antibakteriell coating av ädelmetall som hindrar bakterier att få fäste. Uppfinnaren heter Billy Söderström, han fick idén från Axel Bergström, som i sin tur varit lärling hos nobelpristagaren i fysik, Gustaf Dahlén, som kommit på ett sätt att göra en tunn metallhinna på glas. Det var då avsett för fyrar, men vår uppfinnare Billy Söderström, förstod att det där skulle kunna gå att använda inom vården och vidareutvecklade idén. Nu kapslar Bactiguards skyddsfilm in all sorts vårdutrustning som kan föras in i människan, via blodet, urin- eller luftvägarna.

Vad består ytan av?

- Ytan består av olika ädelmetaller som till exempel guld och palladium. Det gör ytan biokompatibel (vävnadsvänlig), det vill säga kroppen uppfattar ytan som ett kroppseget ämne.

Är det miljöfarligt?

- Nej, inte det minsta. Coatingen frisläpper ingenting, det har vi flera studier som visar. Metallerna dödar heller ingenting, de är alltså inte bakteriedödande. Det fungerar som när du sätter tungan mot ett batteri, det uppstår en laddning och bakterierna kan inte fästa. Ingenting lossnar eller kommer ut i miljön.

Var har ni er marknad?

- Vi har 99,5 procent av omsättningen utomlands. Sverige är litet, men duktiga på infektionskontroll och vi väntade fem år innan vi adresserade hemmamarknaden. USA är en viktig marknad, men asien, sydamerika och övriga europa växer snabbt.

Hur sparar ni pengar åt sjukvården?

- Bakterier och sjukdomar som sprids på sjukhus är ett gigantiskt problem. I USA räknar man med att sjukhussjukan kostar cirka 30 miljarder dollar och cirka 110 000 människor dör årligen. I Sverige kostar sjukhussjukan nära fem miljarder kronor och skördar drygt 1 000 dödsfall per år. Enbart urinvägsinfektioner kostar knappt en miljard kronor och skördar 300 dödsfall per år. Vi har omfattande kliniska studier på 80 000 patienter som visar att Bactiguard minskar infektioner med upp till 72 procent. Det är sådant som får mig att hoppa ur sängen på morgonen.

Kan man be att få katetern med er behandling, innan man tar den själv som patient?

- Nej, tyvärr, men det lönar sig att fråga. Det var en kvinna, en patient, som visade intresse och det påverkade visst ett avtal vi fick här i Sverige, så absolut, säg till. Patienter har ändå en hel del att säga till om.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-07-19
Dina mediciners bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons