Uppdaterad: 2011-02-10

7 kommentarer

Hanna Hellquist mår fint med sin diabetes

Bild

Först spruta, sedan buffé. Sedan ska Hanna Hellquist upp på scenen på Nalen i Stockholm, inbjuden av läkemedelsbolaget Eli Lilly, för att berätta för sjukvårdspersonal och andra om hur hon lever sitt liv med sin diabetes. "Jag får alltid uppmuntrande beröm av min diabetessjuksköterska för mina värden, det är så skönt."

Fakta om Insulatard

Mänskligt insulin med långtidsverkande effekt för människor som helt eller delvis saknar egenproduktion av insulin.

Varning för: Se över dosen vid motion och träning, eftersom dosen ofta bör...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Novorapid

Mänskligt insulin med snabb effekt för människor som helt eller delvis saknar egen insulinproduktion.

Varning för: Alkohol påverkar blodsockret och det kan påverka din...

0
Ditt betyg: Inget

 Sedan Hanna Hellquist var 12 år har hon vetat att hon har diabetes . Den sortens ärftliga, som man föds med och som vanligen debuterar någongång under barndomen. Alltså typ 1.

Idag den 14 november 2010 firas Världsdiabetesdagen, för att uppmärksamma forskningen kring denna allvarliga, men behandlingsbara, sjukdom.

Dina mediciner träffar en av de som lever med diabetes.

- Ja, jag fattar inte ens att jag sitter här och pratar om "min sjukdom". Det är inte så att den gör mig sjuk alls, jag fixar med mina sprutor i några sekunder och mår hur bra som helst, säger hon själv.På morgonen går Hanna Hellquist i ottan för att sända Morgonpasset i P3, sedan går hon till SVT för att spela in ett nytt TV-program som ska visas i vår, om lycka, och senare på kvällen ska hon formulera en lämplig krönika för Dagens Nyheters fredagsbilaga.
Att hon på något sätt skulle vara sjuk märks inte.

- Nej, jag är inte sjuk, inte av diabetesen i alla fall, säger hon låter som om hon funderar på om just diabetesen påverkar hennes liv överhuvudtaget. Det är väl ofta så om man haft en sjukdom sedan man var ett barn, barn anpassar sig.

Kan du äta godis och grejer?

- Ja, ja mensan, i morse åt jag prinsesstårta till frukost. Producenten ville fira att vi fått så fina lyssnarsiffror.

Men hur mår du då?

- Absolut inga problem. Känns inget.

Den sortens typ 1 diabetes som Hanna Hellquist har innebär att hon har ungefär hälften av sin egen insulinproduktion kvar. Andra kan helt sakna insulin och måste tillsätta allt för att överleva. För Hanna är sprutorna en förutsättning för ett normalt liv, men har hon glömt, eller tappat bort dem en dag kan den dagen fungera hyfsat ändå.

- Det är klart att jag blir trött. Men jag sköter mig egentligen inte perfekt alls. Jag hoppar ofta över frukosten, hinner inte träna vad än Blossom Tainton hävdar, och äter på oregelbundna tider, men mina värden håller sig bra ändå.

Ungefär fyra gånger per år går Hanna på kontroller hos läkare eller diabetessjuksköterska. Nu går besöken på rutin, men första gången var jobbig. När Hanna och hennes mamma var hos läkaren första gången och fick beskedet att hon hade diabetes blev hon livrädd.

- Jag hade en morbror som haft diabetes, han blev blind vid trettio, fick amputera fot, ben och gick på dialys och dog redan vid 52, så det var ju det jag såg framför mig, men allt har ju förändrats sedan dess, berättar Hanna. Men gud jag var helt knäckt.

Hur upptäckte du att du var dålig?

- Drack väldigt mycket och var törstig jämt, kissade mycket och var väldigt trött. Kände mig knepig på något sätt, jag hade alla symptom kan man säga.

I dag är Hanna "frisk" i diabetes. Hon tar sin insulinbehandling och tänker sällan på sjukdomen, berättar hon.
Behandlingen för Hanna går ut på att ta två sprutor Insulatard i låret med 12 timmars mellanrum. Oftast 11.00 och 23.00. Sedan tar hon en spruta med Novorapid i lmagen före maten för att klara matsmältningen. Mäter sitt blodsocker gör hon aldrig, det intresserar henne inte, förklarar hon.

Är du nöjd med din behandling?

- Ja, jag är helnöjd. Om någon sa att jag skulle sluta ta mina sprutor som jag tar flera gånger om dagen skulle det verkligen kännas konstigt. Jag skulle sakna dem!

Det är nog skönt för föräldrar och nyblivna diabetesbarn att höra, eller hur?

- Ja, fyfan, det är väl därför jag berättar!

____________________________________________________

Namn: Hanna Hellquist. Bor: Stockholm, ursprungligen från Värmland Ålder: 30 Familj: Mamma. Kille. Katt. Jobb: Krönikör, författare och radiopratare.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-11-14
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Mor

Skrivet 2/4

Typ 1

Mors bild
Väldigt märklig intervju som skadar tyvärr. Har den typ som är ärftlig säger hon, alltså typ 1 men menar typ 2, kan ju vara reportern som tokat till det också men borde korrigerats, usch det gör så mycket skada detta, men Hanna har väl någon variant kanhända med egen insulinproduktion men som kanske avtagit. Har vetat att hon har diabetes sen hon var 12, ingen som uttrycker sig, det blir ju ett kaos och är en katastrof med typ 1 och så skolan och allt, hela livet ställs på ända och aldrig blir en dag till orosfri, räcker ju med allt som händer ändå för barn men dessa barn måste vara outstanding och det är ju faktiskt så att den är både obotlig och livsfarlig, ingen har blivit botat av typ 1 medan 80 & av alla barncancerfall botas. Och att möta all denna okunskap från lärare och andra är livsfarligt så de små barnen blir vuxna direkt, har ingen att lite på men när de är medvetslösa kan de inget göra mer.

Kommentar av anonym

Skrivet 29/5

dålig koll

anonyms bild

Snarare verkar Hanna ha dålig koll på sin diabetes. Har man hälften av sin insulinproduktion kvar så har man inte utvecklat symptom för diabetes typ 1 ännu. Jag har fått lära mig att symptomen uppträder när man ligger på 10-20% av sin produktion. Och har hon gått med diabetes typ 1 sen hon var 12 är den nog lägre än så just nu.
Och att inte ha koll på sitt blodsocker mer än nån enstaka gång per vecka, samtidigt som hon äter godis och prinsesstårta till frukost. Det åter som hon behandlar sin diabetes typ 1 som en typ 2:a. Inte så bra i det långa loppet för hennes egen del.

Kommentar av anonym

Skrivet 29/2

Herregud

anonyms bild

Fantastiskt faktafel i artikeln. Vid diabetes typ 1 har man INGEN insulinproduktion kvar.

Kommentar av anonym

Skrivet 18/3

Märkligt...

anonyms bild

Va kul att Hannas diabetes verkar sköta sig själv. Om vi skulle missa att ge våran son insulin en dag skulle han hamna akut på sjukhus. Som föräldrar sliter vi som svin dygnet runt för att hålla sjukdomen under kontroll. Mäter blodsockret varannan timma och att äta rätt kost och på regelbundet tider är ett måste. Jag tycker att artikeln är otroligt missvisande. Det är inte så det är att leva med sjukdomen. Det finns tillräckligt med missuppfattningar o myter kring sjukdomen som det är. Och det är inte alls lugnande och skönt att läsa detta. Tvärtom mycket provocerande och ger inte en rättvis bild hur det är att leva med denna obotliga och livsfarliga sjukdom. Hälsningar en mamma som vet hur det är på riktigt...

Kommentar av lillavild

Skrivet 20/3

Olika för olika personer!

lillavilds bild

Men herregud!? En diabetikers liv skiljer sig väldigt mycket från en annan diabetikers liv. Saker jag tycker är svåra tycker andra är lätta, medan saker jag tycker är lätta tycker andra är svåra. Det går inte att jämföra varandras sjukdomar på det sättet för diabetes ser väldigt olika ut för olika personer. Det är olika lättreglerat för olika personer också. Personligen har jag ingen insulinproduktion alls, som Hanna verkar ha, men jag formulerade senast igår att jag inte betraktar min diabetes som en sjukdom utan snarare ett kroniskt tillstånd.

Kommentar av anonym

Skrivet 27/4

roligt liv???

anonyms bild

Har Haft diabetes i ca 30 år. Och visst man måste tänka sig för och anpassa sig.
Men att kalla sjukdomen Obotlig och Livsfarlig - det är provocerande. De flesta med diabets kan leva ett normalt liv, jobba, träna, festa osv.
Har man isnställningen som mamman (Märkligt...) här ovan så får man inget roligt liv....
/Lasse

Kommentar av anonym

Skrivet 14/11

Söt tjej

anonyms bild

Hur orkar hon? Jag har inte ens diabetes och jag orkar knappt gå fram till teven och stänga av. Imponerande kvinna söt och intelligent. Henne skulle man ha. Vad hade hon för nummer sa du?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons