Uppdaterad: 2010-11-24

12 kommentarer

Har du artros? Träning är det enda som hjälper!

Bild

Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet, står och njuter av ett dansevenemang som arrangerades på Stockholms centralstation av förbundet i oktober 2010, just för att hylla träning och rörelse som en viktig behandlingsform vid artros, artrit och reumatiska sjukdomar. Foto: Reumatikerförbundets hemsida

Fakta om Synvisc

Behandling av smärta vid mild till måttlig artros.

Varning för: Bör bland annat inte användas vid infekterade eller svårt...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Artrox

Innehåller glukosamin är ett kroppseget ämne som använts för lindring av artros.

Varning för: Kan påverka dig med känslig mage. Kan påverka användningen av...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (7 röster)

Fakta om Ipren

Smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande. Verkar snabbt. Effekt fås i regel inom 30 minuter och maximal effekt nås inom 1-2 timmar.

Varning för: Vid vattkoppor bör inte detta läkemedel användas....

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (3 röster)

Fakta om Ibuprofen

Ett smärtstillande läkemedel som är febernedsättande och inflammationsdämpande.

Varning för: Kan försvåra möjligheten att bli gravid. Använd inte Ibuprofen...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (5 röster)

Inga läkemedel hjälper, operation är meningslöst och sprutor med hyaluron ger ingen effekt. Det enda som läker och lindrar vid artros är träning, enligt Socialstyrelsens utredning. "Det är faktiskt det vi kommit fram till också", säger Anne Carlsson, ordförande på Reumatikerförbundet.

När höfter, knän och de andra lederna vi har i kroppen utsätts för stötar och belastning bildas smörjmedlet synovialvätska och brosket blir tjockare och starkare och bindväven stärks. Vid inaktivitet minskar smörjfunktionen och till slut går ben mot ben. Resultatet är fruktansvärd smärta.

Vid artros, artrit och vid reumatiska besvär påskyndas nedbrytnings-processen, men träning stoppar upp och kan läka skadade leder.

- För trettio år sedan skulle patienter med inflammerade leder ligga i gipsvagga, men nu vet vi bättre. Även de med svår smärta måste röra på sig, säger Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet.

Läs mer om de nya behandlings-riktlinjerna här.

Men hur ska människor med smärta kunna börja träna, när många utan smärta inte ens orkar?

- Nej, precis. Det är inte alltid rätt att läkaren säger att man ska börja gå till sjukgymnast, för då bli sjukgymnastiken snabbt förknippat med något ont.  Vi har sett att det är bättre att börja i hemmet. Att låta en arbetsterapeut visa hur vardagen hemma ska gå till, därefter kan det vara möjligt att komma till en sjukgymnast.

På flera håll i landet har Reumatikerförbundet startat upp rörelse-grupper. Patientskolor, som de kallar det, där smärtpatienter får träffas och träna på sina villkor.

- Här får man klaga och gnälla på att det gör helt för jävligt ont, men vi har kul samtidigt, det måste få vara lustbetonat, fortsätter Anne Carlsson.

De har både sittgympa, stavgång och tuffare gympapass för de som är redo för sådant. Här kan du hitta mer, på irorelse.org.

För de autoimmuna sjukdomarna, som reumatoid artrit, finns framgångsrika läkemedelsbehandlingar som ska kombineras med anpassad rörelse. Men vid artros, vanlig knäsmärta som ungefär 15 procent av alla mellan 35 och 55 år har, finns inget annat förutom smärtstillande med viss antiinflammatorisk effekt, som Burana och Ipren, visar Socialstyrelsens utredning som bygger på flera olika vetenskapliga studier.

Men att röra sig, när hela kroppen skriker att man ska vila och akta sig, går emot mycket av det vi fått lära oss under de senaste decenierna. Att man ska lyssna på sin kropp.

Ska man inte lyssna på kroppen längre?

- Nej, ju mer man kan röra på sig, ju mer ledvätska producerar kroppen och ju mindre ont får man. Jag har pratat med många som har en sådan smärta att de inte kan gå, inte kan sova och inte kan leva ett vanligt liv, det är klart att det är en utmaning för vården att få igång dem. Jag tror att vi på patientföreningarna kan, med ledare som själva har ont, jag hoppas på att vi får hjälpa till, avslutar Anne Carlsson och sträcker därmed ut en välkomnande hand till beslutsfattarna inom landstingen.


Dina medciner har redan tidigare rapporterat om att glukosamin saknar vetenskapligt stöd, vilket också Socialstyrelsen kom fram till. Även operationer vid artros görs många gånger i onödan, menar experterna, liksom behandling av artros med hyaluronan, till exempel Synvisc.

Artikel skriven av Hanna Brodda, hanna.brodda@dinamediciner.se 2010-11-17
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 27/12

har atros i fingrarna

anonyms bild

Hej jag har atros i knogarna på händerna och det är olidligt har slitsamt jobb men min styrka i hänerna är nu 50 och 40 behöver hjälp sover med ipren ca 4 tim eller 2 tim i stöten är totalt slut men jag älskar mitt jobb så mycket i bland blirjobben bra och ibland dåliga beror vilken smärta jag har för varje dag vill ha svar vad jag ska göra äter Glucosamine sen 2 år till baks
önskar svar är snart 59 år

Kommentar av Bine

Skrivet 29/5

Knäet

Bines bild

För knäet hur tränar man.... Himmlaont. Vilken sorts träning?

Kommentar av bernt

Skrivet 12/4

atros

bernts bild

Hej jag har rensat båda knäna för 10-15 år sen,som nu börgar att krångla igen ,jag tappar balansen ibland för att det gör ont i knät,vilken gymnastik skall jag göra.
tacksam för svar till:berntwesslen@gmail.com

Kommentar av "T3-knän"...

Skrivet 24/4

Glädjande förbättring!

"T3-knän"...s bild

Jag påbörjade behandling med Liothyronin (sköldkörtelhormon) för några månader sedan och smärtorna i mina knän har minskat markant. Tidigare kunde jag ex vis inte sitta med uppvikta knän i soffan (p g a olidlig värk), men det kan jag nu.

Kommentar av Mjukstut

Skrivet 4/1

Joyaskor

Mjukstuts bild

Jag har efter en fallolycka för 8 år sedan skadat mina knän. Efter två år gjordes en magnetröntgen som visade att jag hade artros i det ens knät, efter tre år sprack menisken i det andra knät och det visade sig att det knät var värre srtrosdrabbat än det andra. För ett och ett halvt år sedan kunde jag gå 200 meter, sen blev smärtan olidlig, jag fick själv bestämma när jag ville bli opererad. Jag hade då hört talas om skor som såldes i Lifebutikerna som hette Joya. I dag kan jag vara ute och promenera i flera timmar utan värk. Jag använder de både ute och inne. Varför är det ingen som föreslår dessa skor i stället för operation. Skorna anpassar sig till kroppen, det är det närmaste man kan komma att gå på luft med. Barfota för mig innebär svår smärta. Jag har rekommenderat 12 personer som köpt dessa och alla har bara positivt att säga. Jag tror att jag har 6 par Ecco skor i garderoben som jag aldrig skulle kunna använda i dag utan att få smärta.

Kommentar av NN

Skrivet 2/9

Träning är bra för alla

NNs bild

Träning är bra för alla sjukdomar men när man kommer till det att träning och rörelse gör smärtan så illa att man inte kan stå på benen då är en sådan forskning ett hån...jag har atros i båda höfterna prommenader, ridning, simning klarar inget av det längre utan att få så ont att jag inte kan stå på benen. Jag äter alldeles för mycket smärtstillande bara för att kunna leva ett någorlunda normalt liv. Jag är 43 år och ska nu äntligen få operation och byte av höftkula först den ena och nästa år den andra.

Kommentar av anonym 16

Skrivet 29/8

Träning i all ära ja

anonym 16s bild

Har tränat halva mitt liv, till slut var knäna helt utslitna och jag kunde inte gå eller träna. Har fått ett nytt knä och väntar den andra op.
Knäträning är inte fel men när problemet redan börjat är det försent. Alla idrottare borde träna rätt knä-träning från början och som extra träning. Då går det säkert att skjuta upp vissa operationer. Vid meniskskador så bör träning komma först och artroskopi senare, det har ju vissa kommit fram till att det är bättre och det tror jag också.

Kommentar av davfin

Skrivet 7/5

En tim massage i veckan räcker vid knäartros

davfins bild

Hej

Jag vill tipsa om en studie som visar att redan 1 tim massage i veckan hjälper mot förslitning i knäna - artros. Ja, undersökningen visar t o m att en tim/v är den optimala massagedosen. Läs mer på:

http://www.integrativecare.se/massera-1-timvecka-optimalt-vid-knaartros-...

Kommentar av anonym

Skrivet 18/5

Till slut måste kniven fram

anonyms bild

Jag har artos i bägge höfter. Jag är 53 och haft detta besvär sedan 30-års ålder. Jag tränar mycket och är väldigt rörlig. Jag får även massage. Jag äter antiinflammatoriskt varje dag. Jag har inte sovit en hel natt på flera år i och med att jag har vilovärk.

Det enda som läker och lindrar vid artros är träning, enligt Socialstyrelsens utredning, om det säger jag att det läker inte för då vore jag ihopläkt för länge sedan!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons