Uppdaterad: 2011-12-07

Kommentera

Hemtjänst under ramadan - går det?

Bild

Vill bryta isoleringen. Tillsammans med vårdcentralen i Jordbro bjöd Kayhan Utkutug, från Eveo, in till "kundmöte".

Äldreomsorgen har förändrats. Det är i dag den gamla själv, eller dess anhöriga som väljer vilken vårdgivare som passar bäst när kommunen väl konstaterat behov. På Eveo har de specialiserat sig för människor med olika kulturella och religiösa önskemål med personal som kan tolv olika språk.

De flesta människor blir någon gång i livet beroende av mer eller mindre hjälp. Att då få prata sitt eget språk, med människor som förstår den miljön man kommer ifrån, är ingen mänsklig rättighet. Men det ger trygghet.

- Vår personal har nästan problem med att hålla den professionella distansen, jag är ju chef och vill att de ska vara effektiva, säger Kayhan Utkutug och ler stort.

Eveo finns i dag i Haninge, Järfälla, Solna, Sollentuna och Stockholm och de expanderar hela tiden. Personalen består av undersköterskor och vårdbiträden som behärskar bland annat arabiska, persiska, polska, ryska, svenska, sorani, spanska, serbiska, grekiska, syrianska /assyriska, finska och turkiska.
Halalkött och assistans vid bönestund är förstås vardag för personalen på Eveo.

Den som vill ha sin middag efter mörkrets inbrott under ramadan kan få det, även om gamla och sjuka är undantagna den högtidens restriktioner. I början på november var det den arabiska offerhelgen Eid al-Adha. Traditionellt slaktas får eller kameler för att hedra Abraham som offrade sin son till gud och det vankas stor fest.

- Vi fick inte någon förfrågan om den helgen, men många brukar vilja ha extra städning eller fönsterputs vid de religiösa helgerna.

Var går gränsen för vad ni kan erbjuda?

- Vi är begränsade i vad vi gör i form av de avtal vi har med respektive kommun, exempelvis i Haninge är nattjänsten fortfarande i kommunal regi, medan den i Stockholm ligger på de privata utförarna. Vidare är vi givetvis också beroende av att det finns ett biståndsbeslut från kommunen som täcker de insatser vi genomför.

Kayhan Utkutug jobbade tidigare som affärsutvecklingschef på it-företaget Tradedoubler, men bestämde sig för att byta inriktning på sitt liv. Istället startade han hemtjänstföretaget Eveo med pappa Husamettin, som själv jobbat länge inom vården, och två nära vänner.

- Dels ville jag ha ett eget företag, få bestämma själv, utvecklas och prova egna idéer. Sedan tyckte jag också att affärsidén var sund. Men mest var det nog känslan att få göra något som behövs. Att få göra något för andra människor, säger han.

_______________________________________________________

FAKTA OM VÅRDGIVAREN

Namn: Eveo
Affärsidé: Att erbjuda personlig och professionell hemtjänst oavsett kulturella och religiösa anspråk.
Grundare: Kayhan och Husamettin Utkutug, Mikael Kjellberg och Mattias Friberg.
Bonus: Personalen har specialistkompetens inom flera områden, som cancer, psykisk sjukdom, demens, MS med mera.
Pris: Personlig hemtjänst kostar inte mer, taxan bestäms av kommunen utifrån inkomsten precis som annan hemtjänst.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-10-31
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Samhälle Vård äldre

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons