Uppdaterad: 2011-12-07

Kommentera

Hemtjänst under ramadan - går det?

Bild

Vill bryta isoleringen. Tillsammans med vårdcentralen i Jordbro bjöd Kayhan Utkutug, från Eveo, in till "kundmöte".

Äldreomsorgen har förändrats. Det är i dag den gamla själv, eller dess anhöriga som väljer vilken vårdgivare som passar bäst när kommunen väl konstaterat behov. På Eveo har de specialiserat sig för människor med olika kulturella och religiösa önskemål med personal som kan tolv olika språk.

De flesta människor blir någon gång i livet beroende av mer eller mindre hjälp. Att då få prata sitt eget språk, med människor som förstår den miljön man kommer ifrån, är ingen mänsklig rättighet. Men det ger trygghet.

- Vår personal har nästan problem med att hålla den professionella distansen, jag är ju chef och vill att de ska vara effektiva, säger Kayhan Utkutug och ler stort.

Eveo finns i dag i Haninge, Järfälla, Solna, Sollentuna och Stockholm och de expanderar hela tiden. Personalen består av undersköterskor och vårdbiträden som behärskar bland annat arabiska, persiska, polska, ryska, svenska, sorani, spanska, serbiska, grekiska, syrianska /assyriska, finska och turkiska.
Halalkött och assistans vid bönestund är förstås vardag för personalen på Eveo.

Den som vill ha sin middag efter mörkrets inbrott under ramadan kan få det, även om gamla och sjuka är undantagna den högtidens restriktioner. I början på november var det den arabiska offerhelgen Eid al-Adha. Traditionellt slaktas får eller kameler för att hedra Abraham som offrade sin son till gud och det vankas stor fest.

- Vi fick inte någon förfrågan om den helgen, men många brukar vilja ha extra städning eller fönsterputs vid de religiösa helgerna.

Var går gränsen för vad ni kan erbjuda?

- Vi är begränsade i vad vi gör i form av de avtal vi har med respektive kommun, exempelvis i Haninge är nattjänsten fortfarande i kommunal regi, medan den i Stockholm ligger på de privata utförarna. Vidare är vi givetvis också beroende av att det finns ett biståndsbeslut från kommunen som täcker de insatser vi genomför.

Kayhan Utkutug jobbade tidigare som affärsutvecklingschef på it-företaget Tradedoubler, men bestämde sig för att byta inriktning på sitt liv. Istället startade han hemtjänstföretaget Eveo med pappa Husamettin, som själv jobbat länge inom vården, och två nära vänner.

- Dels ville jag ha ett eget företag, få bestämma själv, utvecklas och prova egna idéer. Sedan tyckte jag också att affärsidén var sund. Men mest var det nog känslan att få göra något som behövs. Att få göra något för andra människor, säger han.

_______________________________________________________

FAKTA OM VÅRDGIVAREN

Namn: Eveo
Affärsidé: Att erbjuda personlig och professionell hemtjänst oavsett kulturella och religiösa anspråk.
Grundare: Kayhan och Husamettin Utkutug, Mikael Kjellberg och Mattias Friberg.
Bonus: Personalen har specialistkompetens inom flera områden, som cancer, psykisk sjukdom, demens, MS med mera.
Pris: Personlig hemtjänst kostar inte mer, taxan bestäms av kommunen utifrån inkomsten precis som annan hemtjänst.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-10-31
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Samhälle Vård äldre

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons