eveokollage450
Äldreomsorgen har förändrats. Det är i dag den gamla själv, eller dess anhöriga som väljer vilken vårdgivare som passar bäst när kommunen väl konstaterat behov.
På Eveo har de specialiserat sig för människor med olika kulturella och religiösa önskemål med personal som kan tolv olika språk.

De flesta människor blir någon gång i livet beroende av mer eller mindre hjälp. Att då få prata sitt eget språk, med människor som förstår den miljön man kommer ifrån, är ingen mänsklig rättighet. Men det ger trygghet.

- Vår personal har nästan problem med att hålla den professionella distansen, jag är ju chef och vill att de ska vara effektiva, säger Kayhan Utkutug och ler stort.

Eveo finns i dag i Haninge, Järfälla, Solna, Sollentuna och Stockholm och de expanderar hela tiden. Personalen består av undersköterskor och vårdbiträden som behärskar bland annat arabiska, persiska, polska, ryska, svenska, sorani, spanska, serbiska, grekiska, syrianska /assyriska, finska och turkiska. Halalkött och assistans vid bönestund är förstås vardag för personalen på Eveo.

Den som vill ha sin middag efter mörkrets inbrott under ramadan kan få det, även om gamla och sjuka är undantagna den högtidens restriktioner. I början på november var det den arabiska offerhelgen Eid al-Adha. Traditionellt slaktas får eller kameler för att hedra Abraham som offrade sin son till gud och det vankas stor fest.

- Vi fick inte någon förfrågan om den helgen, men många brukar vilja ha extra städning eller fönsterputs vid de religiösa helgerna.

Var går gränsen för vad ni kan erbjuda?

- Vi är begränsade i vad vi gör i form av de avtal vi har med respektive kommun, exempelvis i Haninge är nattjänsten fortfarande i kommunal regi, medan den i Stockholm ligger på de privata utförarna. Vidare är vi givetvis också beroende av att det finns ett biståndsbeslut från kommunen som täcker de insatser vi genomför.

Kayhan Utkutug jobbade tidigare som affärsutvecklingschef på it-företaget Tradedoubler, men bestämde sig för att byta inriktning på sitt liv. Istället startade han hemtjänstföretaget Eveo med pappa Husamettin, som själv jobbat länge inom vården, och två nära vänner.

- Dels ville jag ha ett eget företag, få bestämma själv, utvecklas och prova egna idéer. Sedan tyckte jag också att affärsidén var sund. Men mest var det nog känslan att få göra något som behövs. Att få göra något för andra människor, säger han.

_______________________________________________________

FAKTA OM VÅRDGIVAREN

Namn: Eveo Affärsidé: Att erbjuda personlig och professionell hemtjänst oavsett kulturella och religiösa anspråk. Grundare: Kayhan och Husamettin Utkutug, Mikael Kjellberg och Mattias Friberg. Bonus: Personalen har specialistkompetens inom flera områden, som cancer, psykisk sjukdom, demens, MS med mera. Pris: Personlig hemtjänst kostar inte mer, taxan bestäms av kommunen utifrån inkomsten precis som annan hemtjänst.

 

Av Hanna Brodda
31 oktober, 2011