Uppdaterad: 2011-12-07

Kommentera

Hemtjänst under ramadan - går det?

Bild

Vill bryta isoleringen. Tillsammans med vårdcentralen i Jordbro bjöd Kayhan Utkutug, från Eveo, in till "kundmöte".

Äldreomsorgen har förändrats. Det är i dag den gamla själv, eller dess anhöriga som väljer vilken vårdgivare som passar bäst när kommunen väl konstaterat behov. På Eveo har de specialiserat sig för människor med olika kulturella och religiösa önskemål med personal som kan tolv olika språk.

De flesta människor blir någon gång i livet beroende av mer eller mindre hjälp. Att då få prata sitt eget språk, med människor som förstår den miljön man kommer ifrån, är ingen mänsklig rättighet. Men det ger trygghet.

- Vår personal har nästan problem med att hålla den professionella distansen, jag är ju chef och vill att de ska vara effektiva, säger Kayhan Utkutug och ler stort.

Eveo finns i dag i Haninge, Järfälla, Solna, Sollentuna och Stockholm och de expanderar hela tiden. Personalen består av undersköterskor och vårdbiträden som behärskar bland annat arabiska, persiska, polska, ryska, svenska, sorani, spanska, serbiska, grekiska, syrianska /assyriska, finska och turkiska.
Halalkött och assistans vid bönestund är förstås vardag för personalen på Eveo.

Den som vill ha sin middag efter mörkrets inbrott under ramadan kan få det, även om gamla och sjuka är undantagna den högtidens restriktioner. I början på november var det den arabiska offerhelgen Eid al-Adha. Traditionellt slaktas får eller kameler för att hedra Abraham som offrade sin son till gud och det vankas stor fest.

- Vi fick inte någon förfrågan om den helgen, men många brukar vilja ha extra städning eller fönsterputs vid de religiösa helgerna.

Var går gränsen för vad ni kan erbjuda?

- Vi är begränsade i vad vi gör i form av de avtal vi har med respektive kommun, exempelvis i Haninge är nattjänsten fortfarande i kommunal regi, medan den i Stockholm ligger på de privata utförarna. Vidare är vi givetvis också beroende av att det finns ett biståndsbeslut från kommunen som täcker de insatser vi genomför.

Kayhan Utkutug jobbade tidigare som affärsutvecklingschef på it-företaget Tradedoubler, men bestämde sig för att byta inriktning på sitt liv. Istället startade han hemtjänstföretaget Eveo med pappa Husamettin, som själv jobbat länge inom vården, och två nära vänner.

- Dels ville jag ha ett eget företag, få bestämma själv, utvecklas och prova egna idéer. Sedan tyckte jag också att affärsidén var sund. Men mest var det nog känslan att få göra något som behövs. Att få göra något för andra människor, säger han.

_______________________________________________________

FAKTA OM VÅRDGIVAREN

Namn: Eveo
Affärsidé: Att erbjuda personlig och professionell hemtjänst oavsett kulturella och religiösa anspråk.
Grundare: Kayhan och Husamettin Utkutug, Mikael Kjellberg och Mattias Friberg.
Bonus: Personalen har specialistkompetens inom flera områden, som cancer, psykisk sjukdom, demens, MS med mera.
Pris: Personlig hemtjänst kostar inte mer, taxan bestäms av kommunen utifrån inkomsten precis som annan hemtjänst.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-10-31
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Samhälle Vård äldre

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons