Uppdaterad: 2011-12-07

Kommentera

Hemtjänst under ramadan - går det?

Bild

Vill bryta isoleringen. Tillsammans med vårdcentralen i Jordbro bjöd Kayhan Utkutug, från Eveo, in till "kundmöte".

Äldreomsorgen har förändrats. Det är i dag den gamla själv, eller dess anhöriga som väljer vilken vårdgivare som passar bäst när kommunen väl konstaterat behov. På Eveo har de specialiserat sig för människor med olika kulturella och religiösa önskemål med personal som kan tolv olika språk.

De flesta människor blir någon gång i livet beroende av mer eller mindre hjälp. Att då få prata sitt eget språk, med människor som förstår den miljön man kommer ifrån, är ingen mänsklig rättighet. Men det ger trygghet.

- Vår personal har nästan problem med att hålla den professionella distansen, jag är ju chef och vill att de ska vara effektiva, säger Kayhan Utkutug och ler stort.

Eveo finns i dag i Haninge, Järfälla, Solna, Sollentuna och Stockholm och de expanderar hela tiden. Personalen består av undersköterskor och vårdbiträden som behärskar bland annat arabiska, persiska, polska, ryska, svenska, sorani, spanska, serbiska, grekiska, syrianska /assyriska, finska och turkiska.
Halalkött och assistans vid bönestund är förstås vardag för personalen på Eveo.

Den som vill ha sin middag efter mörkrets inbrott under ramadan kan få det, även om gamla och sjuka är undantagna den högtidens restriktioner. I början på november var det den arabiska offerhelgen Eid al-Adha. Traditionellt slaktas får eller kameler för att hedra Abraham som offrade sin son till gud och det vankas stor fest.

- Vi fick inte någon förfrågan om den helgen, men många brukar vilja ha extra städning eller fönsterputs vid de religiösa helgerna.

Var går gränsen för vad ni kan erbjuda?

- Vi är begränsade i vad vi gör i form av de avtal vi har med respektive kommun, exempelvis i Haninge är nattjänsten fortfarande i kommunal regi, medan den i Stockholm ligger på de privata utförarna. Vidare är vi givetvis också beroende av att det finns ett biståndsbeslut från kommunen som täcker de insatser vi genomför.

Kayhan Utkutug jobbade tidigare som affärsutvecklingschef på it-företaget Tradedoubler, men bestämde sig för att byta inriktning på sitt liv. Istället startade han hemtjänstföretaget Eveo med pappa Husamettin, som själv jobbat länge inom vården, och två nära vänner.

- Dels ville jag ha ett eget företag, få bestämma själv, utvecklas och prova egna idéer. Sedan tyckte jag också att affärsidén var sund. Men mest var det nog känslan att få göra något som behövs. Att få göra något för andra människor, säger han.

_______________________________________________________

FAKTA OM VÅRDGIVAREN

Namn: Eveo
Affärsidé: Att erbjuda personlig och professionell hemtjänst oavsett kulturella och religiösa anspråk.
Grundare: Kayhan och Husamettin Utkutug, Mikael Kjellberg och Mattias Friberg.
Bonus: Personalen har specialistkompetens inom flera områden, som cancer, psykisk sjukdom, demens, MS med mera.
Pris: Personlig hemtjänst kostar inte mer, taxan bestäms av kommunen utifrån inkomsten precis som annan hemtjänst.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-10-31
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Samhälle Vård äldre

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons