Uppdaterad: 2010-03-16

Kommentera

Hopp för kvinnor med bröstcancer

Bild

Mediciner räddar liv, men viktigast är att finna cancern på ett tidigt stadium och sätta in rätt behandling. Känn på dina bröst, en knöl behöver inte vara cancer, men den kan vara bra att ta bort i alla fall.

Fakta om Zometa

Medicinen används för att behandla metastaser i skelettet efter att cancern har spridit sig till just benvävnaden.

Varning för: Medicinen bör inte ätas ifall du är gravid eller vid amning.

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (3 röster)

Fakta om Femar

Medicinen används för att förebygga återfall av bröstcancer, men även göra så att sjukdomen inte återkommer eller sprids till andra delar av kroppen.

Varning för: Kan orsaka benskörhet. Ska inte användas av barn och ungdomar....

3.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (3 röster)

Fakta om Tamoxifen / Nolvadex

Behandlar bröstcancer genom att minska upptaget av östrogen i cancercellerna.

Varning för: Använd inte om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar....

2.6
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (5 röster)

Kampen för att hitta botemedlet mot cancer fortsätter. Nu har Novartis kommit med två nya mediciner för att förebygga och stoppa bröstcancer hos kvinnor.

Bröscancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och stora resurser satsas på att ta fram botemedel. Nyligen lanserades två nya läkemedel som visat sig ha en skyddande effekt mot återfall vid bröstcancer men även spridning av sjukdomen.

De heter Zometa och Femar och är riktade till kvinnor under klimakteriet respektive till kvinnor som har lämnat klimakteriet.

- Många kvinnor med bröstcancer får återfall i sin sjukdom trots dagens behandling. Vår studie visar att denna nya behandlingsmöjlighet med Zometa som tillägg, förutom att minska antalet återfall, dessutom är mycket kostnadseffektiv, säger Henrik Lindman, överläkare vid onkologiska
kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av författarna till studien om läkemedlet, i ett pressmeddelande från tillverkaren Novartis.

Zometa har enligt studien visat sig skyddar mot återfall av tidig bröstcancer
hos kvinnor som ännu inte hade passerat klimakteriet och lider av hormonkänslig bröstcancer. Att ta Zometa som tillägg till antihormonell behandling har visat sig minska risken för återfall i bröstcancer med 36 procent.

Läkemedlet har tidigare används för att förhindra att skelettkomplikationer och benbrott
inträffar vid skelettmetastaser, men nu har forskare sett att läkemedlet kan vara bra även vid behandling av bröstcancer.

Femar har visat efter annan  långtidsstudie vid namn BIG 1-98, att kvinnor med tidig hormonkänslig bröstcancer och som har passerat klimakteriet löper en minskad risk att dö om de medicineras med läkemedlet. Femar är även den enda aromatashämmaren som kunnat visa att tidig
behandling minskar risken för spridning av cancern till övriga delar av kroppen. Flera studier har visat att aromatashämmare ger överlägset skydd mot återfall i bröstcancer jämfört med den tidigare standardbehandlingen
med tamoxifen i fem år.  

 

– Femar är den enda aromatashämmare som visat sig signifikant minska risken för återfall
och tidig spridning av bröstcancern till andra delar av kroppen och som visat förlängd överlevnad, jämfört med behandling med Tamoxifen
i fem år. Denna extra analys är viktig och visar att fördelarna med Femar är större än vad vi först trott och dessutom nu signifikanta, skriver docent Stig Holmberg, Kirurgiska kliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i studiens sammanfattning.

Bröstcancer är den näst vanligaste orsaken till dödsfall i cancer bland kvinnor och i Sverige dör omkring 1 500 kvinnor varje år på grund av bröstcancer. Ungefär en tredjedel av kvinnor med tidig hormonberoende bröstcancer får återfall av sin sjukdom. Hälften av dessa återfall är tidiga, inom fem år efter operation, men merparten av dessa sker redan under
de första två till tre åren.

Studierna presenterades vid den årliga internationella bröstcancerkongressen i San Antonio, USA, i december och medicinerna har nu blivit godkända för att använda i cancervården.

Artikel skriven av Ellinor Daniels 2010-03-10
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Cancer Kvinna bröstcancer

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons