Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hur rapporterar jag en biverkning?

Bild

På Läkemedelverkets hemsida kan du anmäla din biverkning som du har fått av en medicin eller ett naturläkemedel.

Hjälp all vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

De flesta mediciner ger oönskade effekter, det brukar man kalla biverkningar. Det gäller både receptbelagda mediciner, de vanligaste läkemedlen, men det kan gälla naturläkemedel också.  

Dosen, mängden läkemedel, är en viktig faktor för om medicinen ska vara bra och ge önskad effekt, eller om du tar för mycket, ge skador och vara dålig för dig. I rätt mängd ska medicinen vara verksam mot din sjukdom eller åkomma utan att skada.

Men ofta ger läkemedel ändå vissa oönskade effekter. Gamla mediciner som funnits länge har mer kända biverkningar, medan nya kan ha biverkningar som ingen tillverkare eller vårdpersonal känner till.

Får du en biverkning ska du berätta för din behandlade läkare. Det kan finnas en annan medicin som verkar på samma sätt, men utan att ge dig biverkningar. Rapporteras biverkningen kan tillverkaren utveckla receptet och göra medicin bättre.

Berätta hur du mår av din medicin! Särsklit om du mår dåligt eller känner dig konstig.

Här hittar  Läkemedelsverkets information om att anmäla biverkningar.

Där hittar du en digital anmälningssida. Vill du hellre skicka med post hämtar du blanketten på Läkemedelverkets hemsida och sedan skickar du till:

Läkemedelsverket 
Enheten för läkemedelssäkerhet
Biverkningsgruppen
Box 26 
751 03 Uppsala

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2016-06-29
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Övrigt

Kommentera artikeln

Kommentar av Linda

Skrivet 13/11

hjärtmedicin utan verkan

Lindas bild

Min gamla medicin emconcor chf avregistrerades 2013 och istället tog läkemedelsbolaget fram en ny , med samma namn emconcor chf men den hjälpte ingenting, fick istället svåra biverkningar.Läkemedelsbolaget säger att det är exakt samma ingridienser, substans, men den nya är mycket lättare och ljusare. Jag har frågat om man kan analysera men de vägrar. Hur kan man göra en billig kopia utan att Läkemedelsverket reagerar!

Kommentar av anonym

Skrivet 22/12

Läs på - sök information!

anonyms bild

Biverkningsrapportering, boktips m.m.

Det är viktigt att läsa bipacksedeln - inte bara en gång - utan varje gång man hämtar ut nu medicin. Har bipacksedelns (samma medicin/samma levernatör)datum ändrats - har bipacksedeln ändrats.

Det är viktigt att rapportera. Gäller även misstänka biverkningar - eller biverkningar som är kända.

När det gäller antidepressiva (av SSRI-typ) vill jag förutom bipacksedlar även rekommendera några böcker och hemsidor.

The Pill that Steals Lives (Katinka Blackford-Newman)

Dödlig Psykiagri och Organiserad Förnekelse (Peter C. Götsche, finns även en del videos på nätet)

The Antidepressant Fact Book (och andra böcker av Peter R. Breggin)

Piller Paradoxen (Robert Whitaker - www.madinamerica.com)

Kommentar av anonym

Skrivet 11/8

Hur veta vad som är biverkning?

anonyms bild

Jag kanske inbillar mig men känner mig yrslig sedan jag började med antidepressiv behandling men hur ska man veta att det är en biverkning?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Nu sprider sig vinterkräksjukan på skolor och arbetsplatser. För de allra flesta är det över på några dagar, men för svårt sjuka och äldre kan sjukdomen leda till döden.  Nu kan ett enkelt test visa hur allvarligt sjukdomsförloppet är och vilken behandling som ska sättas in.

Annons