Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hur rapporterar jag en biverkning?

Bild

På Läkemedelverkets hemsida kan du anmäla din biverkning som du har fått av en medicin eller ett naturläkemedel.

Hjälp all vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

De flesta mediciner ger oönskade effekter, det brukar man kalla biverkningar. Det gäller både receptbelagda mediciner, de vanligaste läkemedlen, men det kan gälla naturläkemedel också.  

Dosen, mängden läkemedel, är en viktig faktor för om medicinen ska vara bra och ge önskad effekt, eller om du tar för mycket, ge skador och vara dålig för dig. I rätt mängd ska medicinen vara verksam mot din sjukdom eller åkomma utan att skada.

Men ofta ger läkemedel ändå vissa oönskade effekter. Gamla mediciner som funnits länge har mer kända biverkningar, medan nya kan ha biverkningar som ingen tillverkare eller vårdpersonal känner till.

Får du en biverkning ska du berätta för din behandlade läkare. Det kan finnas en annan medicin som verkar på samma sätt, men utan att ge dig biverkningar. Rapporteras biverkningen kan tillverkaren utveckla receptet och göra medicin bättre.

Berätta hur du mår av din medicin! Särsklit om du mår dåligt eller känner dig konstig.

Här hittar  Läkemedelsverkets information om att anmäla biverkningar.

Där hittar du en digital anmälningssida. Vill du hellre skicka med post hämtar du blanketten på Läkemedelverkets hemsida och sedan skickar du till:

Läkemedelsverket 
Enheten för läkemedelssäkerhet
Biverkningsgruppen
Box 26 
751 03 Uppsala

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2016-06-29
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Övrigt

Kommentera artikeln

Kommentar av Linda

Skrivet 13/11

hjärtmedicin utan verkan

Lindas bild

Min gamla medicin emconcor chf avregistrerades 2013 och istället tog läkemedelsbolaget fram en ny , med samma namn emconcor chf men den hjälpte ingenting, fick istället svåra biverkningar.Läkemedelsbolaget säger att det är exakt samma ingridienser, substans, men den nya är mycket lättare och ljusare. Jag har frågat om man kan analysera men de vägrar. Hur kan man göra en billig kopia utan att Läkemedelsverket reagerar!

Kommentar av anonym

Skrivet 22/12

Läs på - sök information!

anonyms bild

Biverkningsrapportering, boktips m.m.

Det är viktigt att läsa bipacksedeln - inte bara en gång - utan varje gång man hämtar ut nu medicin. Har bipacksedelns (samma medicin/samma levernatör)datum ändrats - har bipacksedeln ändrats.

Det är viktigt att rapportera. Gäller även misstänka biverkningar - eller biverkningar som är kända.

När det gäller antidepressiva (av SSRI-typ) vill jag förutom bipacksedlar även rekommendera några böcker och hemsidor.

The Pill that Steals Lives (Katinka Blackford-Newman)

Dödlig Psykiagri och Organiserad Förnekelse (Peter C. Götsche, finns även en del videos på nätet)

The Antidepressant Fact Book (och andra böcker av Peter R. Breggin)

Piller Paradoxen (Robert Whitaker - www.madinamerica.com)

Kommentar av anonym

Skrivet 11/8

Hur veta vad som är biverkning?

anonyms bild

Jag kanske inbillar mig men känner mig yrslig sedan jag började med antidepressiv behandling men hur ska man veta att det är en biverkning?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.

Annons