Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hur rapporterar jag en biverkning?

Bild

På Läkemedelverkets hemsida kan du anmäla din biverkning som du har fått av en medicin eller ett naturläkemedel.

Hjälp all vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

De flesta mediciner ger oönskade effekter, det brukar man kalla biverkningar. Det gäller både receptbelagda mediciner, de vanligaste läkemedlen, men det kan gälla naturläkemedel också.  

Dosen, mängden läkemedel, är en viktig faktor för om medicinen ska vara bra och ge önskad effekt, eller om du tar för mycket, ge skador och vara dålig för dig. I rätt mängd ska medicinen vara verksam mot din sjukdom eller åkomma utan att skada.

Men ofta ger läkemedel ändå vissa oönskade effekter. Gamla mediciner som funnits länge har mer kända biverkningar, medan nya kan ha biverkningar som ingen tillverkare eller vårdpersonal känner till.

Får du en biverkning ska du berätta för din behandlade läkare. Det kan finnas en annan medicin som verkar på samma sätt, men utan att ge dig biverkningar. Rapporteras biverkningen kan tillverkaren utveckla receptet och göra medicin bättre.

Berätta hur du mår av din medicin! Särsklit om du mår dåligt eller känner dig konstig.

Här hittar  Läkemedelsverkets information om att anmäla biverkningar.

Där hittar du en digital anmälningssida. Vill du hellre skicka med post hämtar du blanketten på Läkemedelverkets hemsida och sedan skickar du till:

Läkemedelsverket 
Enheten för läkemedelssäkerhet
Biverkningsgruppen
Box 26 
751 03 Uppsala

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2016-06-29
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Övrigt

Kommentera artikeln

Kommentar av Linda

Skrivet 13/11

hjärtmedicin utan verkan

Lindas bild

Min gamla medicin emconcor chf avregistrerades 2013 och istället tog läkemedelsbolaget fram en ny , med samma namn emconcor chf men den hjälpte ingenting, fick istället svåra biverkningar.Läkemedelsbolaget säger att det är exakt samma ingridienser, substans, men den nya är mycket lättare och ljusare. Jag har frågat om man kan analysera men de vägrar. Hur kan man göra en billig kopia utan att Läkemedelsverket reagerar!

Kommentar av anonym

Skrivet 22/12

Läs på - sök information!

anonyms bild

Biverkningsrapportering, boktips m.m.

Det är viktigt att läsa bipacksedeln - inte bara en gång - utan varje gång man hämtar ut nu medicin. Har bipacksedelns (samma medicin/samma levernatör)datum ändrats - har bipacksedeln ändrats.

Det är viktigt att rapportera. Gäller även misstänka biverkningar - eller biverkningar som är kända.

När det gäller antidepressiva (av SSRI-typ) vill jag förutom bipacksedlar även rekommendera några böcker och hemsidor.

The Pill that Steals Lives (Katinka Blackford-Newman)

Dödlig Psykiagri och Organiserad Förnekelse (Peter C. Götsche, finns även en del videos på nätet)

The Antidepressant Fact Book (och andra böcker av Peter R. Breggin)

Piller Paradoxen (Robert Whitaker - www.madinamerica.com)

Kommentar av anonym

Skrivet 11/8

Hur veta vad som är biverkning?

anonyms bild

Jag kanske inbillar mig men känner mig yrslig sedan jag började med antidepressiv behandling men hur ska man veta att det är en biverkning?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons