Nacke_Sandra_Qvist_Scanpix_250
"Förr fick jag aldrig nackspärr, men nu är det som om det kommer oftare och oftare. Ibland varannan månad. Oftast äter jag Diklofenak, det lindrar, men vad kan jag göra för att förebygga?" undrar 41-årig mamma.

Svar: Det finns en rad tänkbara orsaker till uppkomsten av de akuta smärtor och spänningar i nacken som vi kallar nackspärr. Ofta handlar det om ensidiga arbetsställningar och dålig ergonomi, dålig sovställning eller nedkylning av nacken på grund av att man har suttit i drag. Hos vissa individer kan även psykiska problem eller stress skapa spänningar i nackens muskler och frambringa stelhet och smärtor. Nackspärr kan också uppkomma vid strukturella förändringar i diskar och halskotpelaren. Det som händer är att lederna mellan kotorna ”fastnar” och till följd av detta uppstår kramp i närliggande muskulatur. Området blir då irriterat och svullet. För att förebygga nackproblemen har jag några förslag till dig:

 

  • Jobba bekvämt. Se över din arbetsställning och kroppshållning. Tänk på att sitta rak i ryggen, låta underarmarna och händerna vila skönt på armstöd eller bord.
  • Sov bra. Se till att huvudkudden samt sängmadrassen komfortabelt stöttar kropp och nacke och undvika att sova på mage med huvudet roterat.
  • Stärk upp din kropp. Att träna rygg- och hals- och nackmuskulaturen är av mycket stor vikt för att orka hålla upp huvudet och halskotpelaren i en bra och avlastande position.


André Hansson, naprapat på kliniken Helheten i Hammarby sjöstad i Stockholm och Dina mediciners expert på smärta. Mejla dina frågor på:

naprapaten@dinamediciner.se

Av Hanna Brodda
23 mars, 2010