Uppdaterad: 2019-04-01

Kommentera

Är skönhetsbehandlingen säker?

Bild

Gurka på ögonen är troligen ofarligt, men många kliniker och mottagningar erbjuder betydlig större ingrepp med allvarliga konsekvenser om något går fel.

Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.

Det finns många olika typer av skönhetsbehandlingar. De kan vara mer eller mindre avancerade. Men bara för att en skönhetsbehandling enbart innebär lättare massage med en olja så ska du inte räkna med att den är säker. Innan du bokar in en behandling så är det alltid klokt att först se lite närmre på hur seriös och säker den är.

1. Vem utför behandlingen?

Det här är en mycket viktigt fråga att ställa inför en skönhetsbehandling. Beroende på vad som ska göras så kan det krävas en licens. När den som erbjuder en viss typ av behandling hävdar att hon eller han är läkare så kan du be om att få se på licens. Samma sak för den som säger sig vara sjuksköterska eller ha en annan längre utbildning inom vård.

Förutom korrekt utbildning är det förstås också viktigt att se på erfarenheten. För mer komplicerade skönhetsbehandlingar som kan innebära nålstick och injektioner av olika slag så känns det tryggt att veta att det är en van hand som jobbar med nål och annan utrustning.

Du kan be om referenser och så kan du göra en snabb sökning online.

I forum är det lätt att få information av andra som har gått till samma klinik. Nöjda kunder är ett gott tecken på att du har valt en seriös skönhetsklinik som jobbar på ett säkert sätt.


2. Vilka ämnen används?

Du kan också fråga vilka ämnen som kommer att användas under din behandling. Det finns regler för detta i Sverige. En tatuerare kan inte använda vilken färg som helst. Det här regleras av Läkemedelsverket. Du kan själv kontakta Läkemedelsverket om du är osäker på om ett visst ämne är säkert och lagligt.


3. Finns det anmälningar?

Ibland rapporteras det i media om skönhetssalonger som fuskar. Det här kan få oss att tro att många kliniker sysslar med behandlingar som inte är säkra. Men så är det förstås inte. Om du är orolig så kan du kontakta Inspektionen för vård och omsorg för att fråga om det finns en anmälan mot den klinik som du är intresserad av.


4. Besök kliniken och ställ frågor!

Nu kan du ju inte bara gå på det som sägs i forum online och de licenser som en skönhetsklinik kan visa upp. Det är viktigt att besöka skönhetskliniken för att få en känsla för den. När du gör ett besök och får mer information om den metod som du vill bli behandlad med så kommer du att lära dig mycket.

Du ska få en förklaring av skönhetsbehandlingen som du förstår och som hjälper dig att utvärdera om den är värd att genomgå eller inte.

Du bör få information både om fördelar och om risker. Seriösa skönhetskliniker är öppna och ärliga med vilka resultat som kan förväntas och kommer inte att försöka sälja dig guld och gröna skogar.

Källa: Lasercenter

Artikel skriven av Gunnel Lindström 2019-03-28
redaktionens bild

Kategorier:

Skönhet

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.

Annons