Uppdaterad: 2014-12-08

1 kommentar

Illamående, tandvärk eller halsbränna? – Här är kuren för dig!

Bild

Madelaine Andersson har varit intresserad av huskurer hela livet. Hon har till och med utvecklat en app inom området.

Men enkla medel och med ingredienser du ofta redan har hemma kan du blanda till huskurer mot många åkommor som du helst vill slippa. Här tipsar huskursgurun Madelaine Andersson om sina bästa knep.

Madelaine Andersson är fotograf, apputvecklare och huskursguru. Hon har bland annat utvecklat en huskursapp för att dela med sig av sina tips som hon samlat på sig ända sedan barndomen.

Här är listan på Madelaines bästa huskurer:

Ingefärste vid illamående, fungerar även jättebra mot åksjuka. Gör så här: Skala en bit ingefära, stor som en tumme och hacka i bitar. Koka i cirka 3 dl vatten i 5-10 minuter. Låt sedan drycken dra en stund och drick varmt eller kallt.

Hela vitpepparkorn mot kräksjuka. Så fort någon i omgivningen insjuknar svälj ner några hela vitpepparkorn med vatten.

Ögonskölj vid ögoninflammation. Koka 1 liter vatten och tillsätt 1 tsk salt, koka i 5 min och låt sedan svalna innan du tvättar rent ögonen med bomullstussar som du doppar i vattnet. Badda ögonen från utkanten in mot näsroten. Upprepa detta flera gånger under dagen. Förvara vattnet i kylen helst i en glasflaska/burk och högst ett par dagar.

Vid tandvärk har man sen gamla tider använt sig av kryddnejlika. Ta ett par kryddnejlikor och tugga försiktigt på dessa. Lägg sedan nejlikorna mot den onda tanden för lindring. Efter en stund kan man tugga lite till på samma nejlikor för att få fortsatt smärtlindring.

Vid svullna ögon är ett enkelt men effektivt
tips att skiva kall gurka och lägga på ögonlocken i 10 minuter.

Mot envis halsbränna är sötmandel det absolut bästa som finns. Till och med den värsta halsbränna hos höggravida avhjälps bäst med att tugga i sig en näve sötmandel.

Läs även: Gör dig redo för huskurer - detta ska du ha hemma

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-11-02
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Naturligt

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 5/11

Snart är vinterkräksjukan här

anonyms bild

Jag är alltid lätt skräckslagen när vinterkräksjukan börjar sprida sig. Så fort jag hör talas om nån på jobbet eller så som blivit sjuk sväljer jag 10 hela vitpepparkorn. Och hittills har det funkat för mig. Min mamma som var sjuksköterska och träffade massa magsjuka människor på jobbet gjorde likadant och det funkade för henne med.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons