Uppdaterad: 2014-12-08

1 kommentar

Illamående, tandvärk eller halsbränna? – Här är kuren för dig!

Bild

Madelaine Andersson har varit intresserad av huskurer hela livet. Hon har till och med utvecklat en app inom området.

Men enkla medel och med ingredienser du ofta redan har hemma kan du blanda till huskurer mot många åkommor som du helst vill slippa. Här tipsar huskursgurun Madelaine Andersson om sina bästa knep.

Madelaine Andersson är fotograf, apputvecklare och huskursguru. Hon har bland annat utvecklat en huskursapp för att dela med sig av sina tips som hon samlat på sig ända sedan barndomen.

Här är listan på Madelaines bästa huskurer:

Ingefärste vid illamående, fungerar även jättebra mot åksjuka. Gör så här: Skala en bit ingefära, stor som en tumme och hacka i bitar. Koka i cirka 3 dl vatten i 5-10 minuter. Låt sedan drycken dra en stund och drick varmt eller kallt.

Hela vitpepparkorn mot kräksjuka. Så fort någon i omgivningen insjuknar svälj ner några hela vitpepparkorn med vatten.

Ögonskölj vid ögoninflammation. Koka 1 liter vatten och tillsätt 1 tsk salt, koka i 5 min och låt sedan svalna innan du tvättar rent ögonen med bomullstussar som du doppar i vattnet. Badda ögonen från utkanten in mot näsroten. Upprepa detta flera gånger under dagen. Förvara vattnet i kylen helst i en glasflaska/burk och högst ett par dagar.

Vid tandvärk har man sen gamla tider använt sig av kryddnejlika. Ta ett par kryddnejlikor och tugga försiktigt på dessa. Lägg sedan nejlikorna mot den onda tanden för lindring. Efter en stund kan man tugga lite till på samma nejlikor för att få fortsatt smärtlindring.

Vid svullna ögon är ett enkelt men effektivt
tips att skiva kall gurka och lägga på ögonlocken i 10 minuter.

Mot envis halsbränna är sötmandel det absolut bästa som finns. Till och med den värsta halsbränna hos höggravida avhjälps bäst med att tugga i sig en näve sötmandel.

Läs även: Gör dig redo för huskurer - detta ska du ha hemma

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-11-02
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Naturligt

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 5/11

Snart är vinterkräksjukan här

anonyms bild

Jag är alltid lätt skräckslagen när vinterkräksjukan börjar sprida sig. Så fort jag hör talas om nån på jobbet eller så som blivit sjuk sväljer jag 10 hela vitpepparkorn. Och hittills har det funkat för mig. Min mamma som var sjuksköterska och träffade massa magsjuka människor på jobbet gjorde likadant och det funkade för henne med.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons