Uppdaterad: 2011-09-01

6 kommentarer

Influensavaccinet kan ge sömnsjuka

Bild

När sömnen slår till utan förvarning, förlamning på morgonen vid uppvaknandet eller plötslig muskelsvaghet är några av symptomen vid narkolepsi. Pojken på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Sex barn utvecklade narkolepsi efter att de fått vaccin mot svininfluensan. Nu utreder Läkemedelsverket om det finns något samband.

Under sommaren har sex fall rapporterats till Läkemedelsverket där läkare konstaterat narkolepsi som en möjlig biverkning efter svininfluensavaccinet Pandemrix. Barnen är mellan 6 och 12 år.

Vanligaste symptomet på narkolepsi, vardagligt kallat sömnsjukan,  är ofrivilligt
insomnande mitt på dagen. Men också plötsliga attacker av muskelsvaghet i
samband med starka känslor, hallucinationer och/eller muskelparalys vid
insomning och uppvaknande.

Läkemedelsverket kan inte konstatera att det finns ett
samband mellan vaccinet och de rapporterade symtomen ännu. Nu ska varje enskilt rapporterat fall granskas och jämföras med sjukdomens förekomst generellt.

I Sverige har 6 miljoner människor tagit vaccinet och inom EU har nära 30 miljoner personer vaccinerats med Pandemrix. I det europeiska biverkningssystemet EudraVigilance finns
endast en rapport om narkolepsi registrerad som misstänkt biverkan av
influensavaccinet, utöver de sex svenska fallen, skriver Läkemedelsverket i sitt pressmeddelande.

Nu kontaktas de andra läkemedelsmyndigheterna inom EU för att öka
vaksamheten kring denna typ av möjlig, sen biverkning. Även den svenska sjukvården uppmanas att vara uppmärksam på narkolepsi som en möjlig sen biverkning.

 

Här kan du rapportera biverkningar av influensavaccinet.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-08-19
anonyms bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 22/2

kan det vra så

anonyms bild

Vaccinerad 2010. För ca 6 mån.sedan så kan det hända att jag kan somna stående. Faller då ihop. Har vid ett tillfälle brutit revben pga detta.

Just nu kan jag knappt hålla upp ögonen. Mina barn får ropa på mig när jag står vid diskbänken och lagar mat. Jag bara somnar med en slev i handen.

Hjälp??!!

Kommentar av Olof Lindh

Skrivet 19/4

Helt fel om narkolepsi

Olof Lindhs bild

En ständigt återkommande missuppfattning om narkolepsi:

Sömnsjuka är INTE detsamma som narkolepsi. Det är fråga om två helt olika sjukdomar.

Vid sömnsjuka är dödligheten hög. Sjukdomen uppträdde epidemiskt i Europa 1916–20 och har ingenting att göra med narkolepsi. Den heter på latin encefalitis letargica epidemika.

Kan man hoppas på att ni i fortsättningen slutar skriva om sömnsjuka när Ni avser narkolepsi?

Olof Lindh
Ekenäs, Finland

Kommentar av hojman

Skrivet 15/9

Kontaktönskan

hojmans bild

Hej Olof! Tänker ofta på dig och har ringt till nummerupplysningen, men inte lyckats få nummer till varken dig, Svante eller Sue. Om du läser detta skulle jag bli mycket glad om du mailar till johnsson.johnny@tele2.se eller skriver en hälsning att skicka per "snigelposten". Adressen är nu Ängsgatan 11 a 56531 Mullsjö eller om du får syn på detta efter 1/10: Grindgatan 11C med samma postnummer. Efter 45 år som nollåtta åter-vände jag till hembygden för att liksom du gjort hjälpa skröpliga föräldrar.

Kommentar av anonym

Skrivet 9/1

Sömnsjuka-Narkolepsi

anonyms bild

hej,
jag har oxå drabbats av "svinet" har under 2010 blivit sämre och sämre,jätte trött och att efter sökt läkare fått svar att det är övergångsåldern.
När svimningsatackerna började komma i september,blev det akuten lång utredning samt bestämt att jag fått Narkolepsi och Katalepsi av trolgen "svinet"
Vem tar ansvar???

Kommentar av marie

Skrivet 27/8

brister i biverkningsrapporteringen

marie s bild

Jag misstänker att det finns stora brister i biverkningsrapporteringen/hanteringen. Finland t ex har haft bevakning på detta med narkolepsi ett bra tag, men dessa misstänkta följda fallen är alltså inte inrapporterade till det europeiska biverknngsregistret! Men misstanken om vaccinskadorna är så starka att man beslutat att dra in vaccinet i Finland! Det är väl märkligt.

Ni som misstänker att ni blivit sjuka av vaccinet KRÄV att era läkare rapporterar in till Läkemedelsverket och även till biverkningsregistret. Hur ska annars Pandemrix kunna utvärderas rättvist om inte alla biverkningar kommer fram. Man kan även rapportera själv i en sk konsumentrapport, med dessa har vi fått höra (från Läkemedelsverkets egna personal) att de inte prioriteras/hanteras på samma sätt som de från sjukvården!

Vi är många som drabbats mycket allvarligt av vaccinet. Vi har samlat oss i en facebookgrupp "livet efter sprutan". Jag har även blogg med samma namn.

Ni som är drabbade av biverkningare efter Pandemrix är välkomna att höra av er till mig för att komma med i vår grupp.

marie almquist
lindamarie74@live.se
liveteftersprutan.blogspot.com

Kommentar av Modd

Skrivet 24/8

Fan jag visste det att jag

Modds bild

Fan jag visste det att jag inte borda tagit den där sprutan. Jag är trött jämt kan det vara sovsjuka?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons