Uppdaterad: 2013-03-21

1 kommentar

Inga bevis för att Tamiflu fungerar

Bild

Förkortar influensa med en dag, i snitt. Foto: Scanpix

Fakta om Tamiflu

Begränsar spridningen av influensa i kroppen, samt mildrar eller tar bort symptomen helt och hållet. Går att ta även om du blivit vaccinerad mot influensa.

Varning för: Se upp om du har njurproblem....

4.5
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (6 röster)

Fakta om Relenza

Minskar influensasymtomen och hjälper dig att bli frisk snabbare. Relenza används också för att förebygga influensa.

Varning för: Kan ge svårigheter att andas. Ta helst inte när du är gravid...

1
Ditt betyg: Inget Medel: 1 (1 röst)

WHO och de svenska myndigheterna är överens. Svår svininfluensa ska behandlas med medicinerna Relenza och Tamilfu. Trots att inga bevis finns för att de fungerar.

Allt fler patienter kommer in till akuterna runt om i landet, med följdsjukdomar till svininfluensan som lunginflammation och andningssvårigheter. Tamiflu och Relenza är de mediciner som finns att ta till vid svårare fall och ska ges inom 48 timmar från de första symptomen.

Problemet är bara att de inte fungerar. Eller, de kanske gör det, men det finns inga studier som tyder på det.

"Tyvärr så finns det inga resultat från kliniska
prövningar av oseltamivir (eller zanamivir) vid den nya influensan hos människa." De båda ämnena är de verksamma substanserna i de två ovan nämnda influensamedicinerna.


Även vid vanlig säsongsinfluensa har medicinerna begränsad effekt. Sjukdomstiden förkortas från 5,2 till 4,2 dagar, i snitt.

På Stockholms landstings interna informationssida för läkare lyser desperationen igenom. De ska behandla med Tamiflu och Relenza, trots att inga studier visar att de botar eller ens förkortar sjukdomsstiden för patienter med svininfluensa:

"I brist på annat, och i ett förtvivlat läge, bör man överväga att ge svårt sjuka patienter behandling även om mer än 48
timmar förflutit från symtomdebut, trots att det inte finns någon evidens för en positiv klinisk effekt."

Förklaringen är att Den nya influensan, eller Svininfluensan som den kallas, är ny och att någon medicin inte har hunnit utvecklas mot den.

Som rapporten säger vidare:

"Hela resonemanget bakom rekommendationen bygger på att den nya
influensan A (H1N1) in vitro är känslig för oseltamivir (och även zanamivir). Det kan tyckas rimligt att anta att den kliniska effekten
därför borde vara likartad den vid vanlig epidemisk influensa men det återstår egentligen att bevisa."

Ett annat stort problem med användningen av de två influensamedicinerna är att resistena influensastammar upptäckts. Redan nu har ett 40-tal rapporter kommit in Det vill säga överanvänds Tamiflu och Relenza finns inget att ta till vid svår säsongsinfluensa heller.

Källa: Stockholms Landstings information om Tamiflu publicerad 2009-10-15

Läs också:

Naturläkemedel mot svininfluensa

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-11-20
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Louise

Skrivet 22/11

Obehagligt, men man anade ju

Louises bild

Obehagligt, men man anade ju det.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.

Annons