Uppdaterad: 2013-12-19

Kommentera

Ingen behandling mot TBE

Fakta om Burana

Smärtstillande, febernedsättande och minskar inflammationer. Innehåller ibuprofen.

Varning för: Använd inte Burana vid vattkoppor. Ibuprofen-preparaten är inte...

4.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 4.7 (3 röster)

Fakta om FSME - Immun

Vaccin mot fästingburen TBE.

Varning för: Mild äggallergi är oftast inget hinder, men patienter med grav...

4.5
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (2 röster)

TBE är en sjukdom du bör undvika. Den gör en ordentligt sjuk, och ungefär var fjärde får hjärnskador som kan kräva månader av sjukskrivning och sjukgymnastik i flera år. Men det finns vaccin! Här går Dina mediciner igenom symptom, riskområden och de nya rekommendationerna kring vaccination för barn och gamla.

Ungefär 150 - 200 människor får varje år fästingburen hjärninflammation, TBE, och av dem är det en tredjedel som får de allvarligare symptomen. Det är alltså inte en vanlig sjukdom.

Behandling ges mot symptomen. Febernedsättande och värktabletter är det första akuta som kan lindra symptomen vid TBE. För de som får svåra neurologiska skador i hjärnan av sjukdomen gäller det att återigen lära hjärnan att tala, gripa i saker och få benen att lyda. Det görs på rehabiliteringscenter runt om i landet.

 

Symptom på TBE

 • Omkring en till två veckor efter fästingbettet insjuknar de flesta i något som liknar en vanlig virussukdom. Med feber, trötthet, huvudvärk och muskelvärk.
 • Besvären försvinner efter ett par dagar, för att sedan komma tillbaka.
 • Då kan också symptom som illamående, yrsel, ibland nackstelhet uppträda och kan tyda på hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation.
 • Symptom som påminner om hjärnblödning kan uppträda. Koncentrationssvårigheter, problem med minnet, allvarliga förlamningar, ofta i ena sidan av kroppen, drabbar ungefär var tionde med TBE.

 Källa: Vårdguiden


Fästingarna färre i år

Även om fästingarna är fler än för trettio år sedan har de senste två årens tuffa vintrar stoppat upp den utvecklingen. Inte för att fästingarna tar stryk av kylan, men värddjuren gör det. Det är mycket färre rådjur efter en svår vinter. Det är färre rapporterade fall av TBE och färre fästingar i norra Götaland,
Svealand och längs Norrlandskusten.

källa: Smittskyddsinstitutet


De ska vaccineras enligt Läkemedelsverket:

 • Riskområden. Permanentboende, sommarboende och andra som ofta vistas längs ostkusten, Upplands och Södermanlands skärgårdar och de östra samt
  mellersta delarna av Mälaren. Smittan har också påträffats kring Vättern och Vänern. Några
  personer har även blivit smittade vid Omberg invid Vättern.
 • Skogstokiga bör vaccineras. Ornitologer, orienterare, svampplockare och de som vet med sig att de gärna är i skogen där fästingarna är. 
 • Fästingfångare. Precis som med myggor föredrar fästingarna vissa människor, tillhör du dem är det extra viktigt att du vaccinerar dig.
  Inte barn.
 • Inte barn från skolåldern och upp. Vaccinering av förskolebarn anses vara mindre angeläget eftersom svåra fall av TBE är ovanligt hos barn före sju års ålder. Barn under ett år skall inte vaccineras.

 Källa: Läkemedelsverket 

 

Nya rekommendationer för barn och gamla:

 • Ja till barn, om föräldrarna vill. Enligt läkarnas egen information i Stockholms landsting behöver inte barn före skolåldern vaccineras, men om föräldrarna vill ha vaccinering ska de ändå göra det. Orsaken de uppger är att barn som är under sju år inte blir särskilt sjuka, även om de skulle smittas.
 • Inte baby. Ingen vaccinering för barn under ett år, oavsett vad föräldrarna vill.
 • Äldre behöver mer, människor över 60 år, kan ibland behöva stärkt skydd, med kortare intervall mellan sprutorna. Den tredje dosen ska helst ges två månader efter dos två, istället för att vänta i ett år för att de äldre ska vara skyddande mot TBE.

Källa: Janusinfo

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-07-20
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons