sjuktbarn_GormKallestadScanpix250

Barn med vanlig öroninflammation ska inte behandlas med antibiotika enligt nya rekommendationer från Läkemedelsverket idag.

De behandlingar som använts fram till i dag har ingen, eller för liten, effekt på tillfrisknandet, menar myndigheten.

Alla som kommit till läkaren med svullna och röda örongångar har fått penicillin och det är många. Öroninflammation är vanligt. Vid två års ålder har cirka 70 procent av barnen redan haft sin första öroninflammation.

Nu visar forskningen att infektionen ofta läker ut av sig själv.

– Syftet med rekommendationerna är att ge stöd till vården vid val av behandling, till exempel att inte sätta in antibiotika när den inte har någon effekt, säger Charlotta Edlund, terapiområdesansvarig vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Fortfarande ska vissa grupper ha antibiotika direkt. Det gäller riktigt små barn under ett år och vuxna och barn över 12 år. Även de barn som får öroninfallation i båda öronen eller där trumhinnan brustit ska behandlas med en penicillinkur. I vissa fall, föreslår myndigheten, att läkarna skriver ut ett recept som föräldern kan gå och hämta ut i fall det inte blivit bättre inom ett par dagar.

För vissa människor gör öroninflammation väldigt ont och smärtan eller hög feber behöver fortfarande behandling. Då rekommenderas smärtstillande mediciner med ibuprofen, till exempel Burana, Ibumetin eller Ipren, eller paracetamol, som finns i till exempel Alvedon.

De nya riktilnijerna har tagit fram tillsammans med experter och Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens, Strama.kåv

Av dmadmin
6 oktober, 2010