Insemination sker med spermier som kan komma från mannen i paret eller en annan donator. Koncipieringen sker på en klinik eller sjukhus och spermierna förs in med en liten slang. Det gör inte ont.

Insemination innebär att kvinnan får spermier insprutade direkt i livmodern med en liten slang istället för samlag. Tidpunkten är viktig, det är bara när kvinnan har ägglossning och några dagar innan det som hon kan bli gravid och då ska spermierna in.

Först ska kvinnan kartlägga sin menscykel för att ta reda på när ägglossningen inträffar. Det går att göra med hemmatester. Ibland kan hon istället få hormonbehandling för att kontrollera ägglossningen och öka chanserna, till exempel med tablettbehandling med Pergotime.

Mannen som ska lämna spermier får ibland göra det hemma och ibland på kliniken. Före insemination renas spermaprovet så att det får en hög koncentration av spermier som simmar bra. Det görs i ett enklare laboratorium. Under själva inseminationen får kvinnan ligga i en vanlig gynekologstol. Inseminationen sker genom att läkaren lägger in en tunn slang i livmodern. Spermierna sprutas sedan in genom slangen. Spermierna kan antingen komma från mannen i paret eller från en donator. Inseminationen gör inte ont och man behöver därför inte få någon bedövning.

Chansen att bli gravid efter en insemination är ungefär tio till femton procent vid de tre första behandlingarna.  Fungerar inte de brukar läkaren rekommendera en annan metod.

Bra för dig som: När man inte har en orsak till barnlösheten kan detta vara ett första steg. Eller om man inte har möjlighet att ha samlag eller inte har någon man att göra barn med.

Av redaktionen
7 maj, 2012