Uppdaterad: 2012-11-09

5 kommentarer

"Jag har gula tänder, är det farligt att bleka dem?

Bild

"Blek inte själv", det är tandläkare Louise Myréns råd när det gäller gula tänder. Louise Myrén har en egen praktik vid Norrmalmstorg i Stockholm och är rådgivare här på Dina mediciner.

"Jag har gula, nästan gråa, tänder och jag har börjat tänka väldigt mycket på det. Inte blir det bättre att borsta med specialtandkrämer heller! Är det farligt att bleka, kan de bli skörare av det?" Hälsningar Camela

 

Svar: Hej Camela!

Att bleka tänderna är inte farligt, om det görs på rätt sätt. Blekning bör alltid utföras av utbildad tandvårdspersonal, som kan kontrollera att inga tänder eller fyllningar är trasiga. Materialen och metoderna du väljer måste vara godkända i Sverige. Man får inte riskera att tänderna utsätts för värme eller torkar ut.

Så här fungerar det: Färgämnen från mat, kaffe te, tobak, och vin tränger in i emaljen och missfärgar den. Blekmedlet går in i emaljen och bryter ner dessa färgämnen och tänderna ser ljusare ut.

Det verksamma ämnet (karbamidperoxid) är ofarligt för tänderna och kroppen.

Gör så här: Jag rekommenderar nattblekning med individuellt avpassade skenor. Tandläkaren, eller hygienist eller liknande, tar avtryck av tänderna

och gör modeller i gips. På dessa tillverkar man skenor som passar precis till tandbågarna och har ett litet utrymme för blekmedlet. Skenorna bär man på natten. Fyra nätter brukar räcka, men man kan fortsätta om man inte är riktigt nöjd.

Fördelarna med denna metod är att man oftast får väldigt gott resultat, och att man kan använda en låg koncentration på blekmedlet, vilket ger minimalt med besvär.

Man kan få lite ilningar i tänderna, men det är övergående.

Efter några år kanske tänderna har blivit lite mörkare igen, och man vill bättra på blekningen lite grann. Har man då sparat sina skenor, är det enkelt och billigt att göra en ny behandling.

Man brukar få bra resultat på gulaktiga tänder. Gråa missfärgningar är svårare att bleka. Det går bra att bleka ”gamla tänder”, men där sitter ofta missfärgningarna djupare och tar längre tid att få bort.

Undvik: Man ska inte bleka skadade tänder, eller tänder med trasiga eller helt nygjorda fyllningar. Inte heller genomskinliga tänder ska blekas, de kan se mörkare ut efter behandlingen.

Man kan testa själv om emaljen är genomskinlig, genom att sätta ett vitt papper bakom tänderna. Ser de då ljusare ut, är emaljen genomskinlig.

Kostnad: Alla tar olika och det beror också på hur mycket blekmedel som går åt. Men ett vanligt pris är mellan 3000 kronor och 3500 kronor.

Som sagt, ring en tandvårdsmottagning och beställ tid!

Lycka till

Louise Myren, tandläkare med egen praktik vid Norrmalmstorg i Stockholm.

PS. Ställ gärna frågor till mig, mejla på tandlakaren@dinamediciner.se Säg om du vill vara anonym!

 

(Copyright Louise Myrén)

Artikel skriven av Louise Myrén 2011-09-05
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Kajsa Gustafsson Åberg

Skrivet 24/9

Blek tänderna hemma

Kajsa Gustafsson Åbergs bild

Hej!

Jag tycker att det är både enkelt och säkert att bleka tänderna själv. Har köpt ett kit från Tandblekningsbutiken, och har nu riktigt vita tänder :) Och det är mycket billigare än att gå till tandläkaren! Deras hemsida har adressen:

www.tandblekningsbutiken.se

Lycka till allesammans!

Hälsn,

Kajsa

Kommentar av Betty

Skrivet 11/2

tandblekning

Bettys bild

ev,lagningar,rotfyllningar,plast och sånt hur gör man då?Funkar det på dem med?

Kommentar av Betty

Skrivet 11/2

tandblekning

Bettys bild

ev,lagningar,rotfyllningar,plast och sånt hur gör man då?Funkar det på dem med?

Kommentar av Gugge

Skrivet 29/9

Lång tid

Gugges bild

Jag blekte med skena och gel i ca en timme varje dag i ca två månader. Min tandläkare sa att det skulle ta 14 dagar. Jag hade väldigt gula tänder och det tog ca 14 dagar innan jag kunde se en förändring. Jag fick aldrig några ilningar. Jag tyckte det var värt priset. Jag avstod från allt onyttigt, inga resor mm.för att ha råd med detta, tänderna var väldigt viktiga för mig.

Kommentar av Gugge

Skrivet 28/9

Nöjd med min blekning

Gugges bild

Jag har blekt mina tänder och jag blev mycket nöjd.

//Gunilla

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons