Uppdaterad: 2012-11-09

5 kommentarer

"Jag har gula tänder, är det farligt att bleka dem?

Bild

"Blek inte själv", det är tandläkare Louise Myréns råd när det gäller gula tänder. Louise Myrén har en egen praktik vid Norrmalmstorg i Stockholm och är rådgivare här på Dina mediciner.

"Jag har gula, nästan gråa, tänder och jag har börjat tänka väldigt mycket på det. Inte blir det bättre att borsta med specialtandkrämer heller! Är det farligt att bleka, kan de bli skörare av det?" Hälsningar Camela

 

Svar: Hej Camela!

Att bleka tänderna är inte farligt, om det görs på rätt sätt. Blekning bör alltid utföras av utbildad tandvårdspersonal, som kan kontrollera att inga tänder eller fyllningar är trasiga. Materialen och metoderna du väljer måste vara godkända i Sverige. Man får inte riskera att tänderna utsätts för värme eller torkar ut.

Så här fungerar det: Färgämnen från mat, kaffe te, tobak, och vin tränger in i emaljen och missfärgar den. Blekmedlet går in i emaljen och bryter ner dessa färgämnen och tänderna ser ljusare ut.

Det verksamma ämnet (karbamidperoxid) är ofarligt för tänderna och kroppen.

Gör så här: Jag rekommenderar nattblekning med individuellt avpassade skenor. Tandläkaren, eller hygienist eller liknande, tar avtryck av tänderna

och gör modeller i gips. På dessa tillverkar man skenor som passar precis till tandbågarna och har ett litet utrymme för blekmedlet. Skenorna bär man på natten. Fyra nätter brukar räcka, men man kan fortsätta om man inte är riktigt nöjd.

Fördelarna med denna metod är att man oftast får väldigt gott resultat, och att man kan använda en låg koncentration på blekmedlet, vilket ger minimalt med besvär.

Man kan få lite ilningar i tänderna, men det är övergående.

Efter några år kanske tänderna har blivit lite mörkare igen, och man vill bättra på blekningen lite grann. Har man då sparat sina skenor, är det enkelt och billigt att göra en ny behandling.

Man brukar få bra resultat på gulaktiga tänder. Gråa missfärgningar är svårare att bleka. Det går bra att bleka ”gamla tänder”, men där sitter ofta missfärgningarna djupare och tar längre tid att få bort.

Undvik: Man ska inte bleka skadade tänder, eller tänder med trasiga eller helt nygjorda fyllningar. Inte heller genomskinliga tänder ska blekas, de kan se mörkare ut efter behandlingen.

Man kan testa själv om emaljen är genomskinlig, genom att sätta ett vitt papper bakom tänderna. Ser de då ljusare ut, är emaljen genomskinlig.

Kostnad: Alla tar olika och det beror också på hur mycket blekmedel som går åt. Men ett vanligt pris är mellan 3000 kronor och 3500 kronor.

Som sagt, ring en tandvårdsmottagning och beställ tid!

Lycka till

Louise Myren, tandläkare med egen praktik vid Norrmalmstorg i Stockholm.

PS. Ställ gärna frågor till mig, mejla på tandlakaren@dinamediciner.se Säg om du vill vara anonym!

 

(Copyright Louise Myrén)

Artikel skriven av Louise Myrén 2011-09-05
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Kajsa Gustafsson Åberg

Skrivet 24/9

Blek tänderna hemma

Kajsa Gustafsson Åbergs bild

Hej!

Jag tycker att det är både enkelt och säkert att bleka tänderna själv. Har köpt ett kit från Tandblekningsbutiken, och har nu riktigt vita tänder :) Och det är mycket billigare än att gå till tandläkaren! Deras hemsida har adressen:

www.tandblekningsbutiken.se

Lycka till allesammans!

Hälsn,

Kajsa

Kommentar av Betty

Skrivet 11/2

tandblekning

Bettys bild

ev,lagningar,rotfyllningar,plast och sånt hur gör man då?Funkar det på dem med?

Kommentar av Betty

Skrivet 11/2

tandblekning

Bettys bild

ev,lagningar,rotfyllningar,plast och sånt hur gör man då?Funkar det på dem med?

Kommentar av Gugge

Skrivet 29/9

Lång tid

Gugges bild

Jag blekte med skena och gel i ca en timme varje dag i ca två månader. Min tandläkare sa att det skulle ta 14 dagar. Jag hade väldigt gula tänder och det tog ca 14 dagar innan jag kunde se en förändring. Jag fick aldrig några ilningar. Jag tyckte det var värt priset. Jag avstod från allt onyttigt, inga resor mm.för att ha råd med detta, tänderna var väldigt viktiga för mig.

Kommentar av Gugge

Skrivet 28/9

Nöjd med min blekning

Gugges bild

Jag har blekt mina tänder och jag blev mycket nöjd.

//Gunilla

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons