Uppdaterad: 2010-09-21

Kommentera

"Jag har kraft och orkar – det är det viktiga"

Bild

Mathapelo Thebane, 26 åker regelbundet med bussen till kliniken med dottern Puseletso Thebane, 1, för att ta sin dos bromsmedicin och kolla nivåerna av immunförsvar.

Fakta om Reyataz

De verkar genom att minska antalet hiv-virus i blodet, detta i sin tur stärker ditt immunsystem och risken för sjukdomar förknippade med hiv, minskas. Det här är inte något botemedel mot hiv.

Varning för: Tas ej tillsammans med Johannesört och ett flertal andra...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (2 röster)

Mathapelo Thebane, 26, är en av de kvinnor som bestämt sig för att göra allt för att överleva. Hon bor i ett av världens mest drabbade länder, tillsammans med sin man som inte vill testa sig.

För ett halvår sedan tog sig Mathapelo Thebane till kliniken som ligger en bit utanför huvudstaden i hennes land Lesotho. Hon hade bestämt sig. Hon ville hellre veta om hon var sjuk och försöka göra något åt det än att bara gå och undra. Nu vet Mathapelo. Immunförsvaret mättes och hon bär på hiv-viruset.
- Jag hann aldrig känna av sjukdomen något, jag fick bromsmediciner direkt och jag har kunnat ta hand om mitt barn och göra allt som vanligt, säger Mathapelo.

Tillsammans med sin man bor hon i ett enkelt hus, byggt av lera och koexkrement, med ett rum. Det är svalt när det är varmt ute och håller värmen bra när det är kallt. Lesotho är ett bergsland och kan bli ordentligt kall nu när det är vinter. Neråt noll på natten.

- Nej, värme inomhus, Mathapelo skrattar gott på min fråga om de har element, det har de inte.

När vi pratar sitter vi utanför kliniken och solen värmer skönt som en julidag i Sverige. Det sitter några andra väntande och tittar nyfiket. Varje morgon kommer mellan 150 och 200 personer till Sankanthana-kliniken i Maseru, startad av Bristol Myers squibb. De kommer för att testa sig, konsultera inför medicinering eller mäta sina immunförsvarsnivåer och få mediciner.

Aids och hiv är konstant närvarande för alla människor som lever i Afrika, särskilt områdena söder om Sahara. I Sydafrika och här i det lilla landet Lesotho beräknar man att var tredje har hiv, i många områden är det varannan. Det är som om alla i Sverige som hade ont i ryggen skulle ha en dödlig sjukdom.

Gör det att man vänjer sig?
- Nej, vid gud, jag vänjer mig aldrig. Ibland är det olidligt. Jag ligger på natten och tänker på hur det ska gå, för oss, för min dotter, oroar mig.

För Mathapelo är det inte bara stressen kring sjukdomen, det är hela livssituationen som stressar henne. Hennes man är arbetslös och när han någon gång får ett jobb kan han vara borta i flera månader på annan ort. Så är det för många av de fattiga i länderna runt Sydafrika, att man jobbar i gruvindustrin. Det är de jobb som finns att få.

När jag frågar om hon tänker på hur hon blev smittad avbryter tolken mig. Han jobbar som rådgivare på kliniken och säger att de jobbar mycket med att de sjuka ska försöka låta bli att tänka på det och vara bitter över smittan. Det tar för mycket energi. Istället frågar jag:

Vad gör du om tio år?
- Just nu känns det inte som om vi överlever, om min man lyckas inte få jobb och maten inte räcker till.

Mathapelo har svårt att hålla tillbaka gråten och ledsenheten över hur tungt allt blivit. Hiv är inte det enda som tynger denna kvinna. Resan till kliniken kostar 12 rand, det är samma som 12 kronor. Det är mycket pengar för familjen. Även maken är hiv-positiv och de måste båda åka den långa vägen från sin lilla bergsby till kliniken varje månad.

Vi pratar vidare allmänt om Lesotho. Ekonomin i landet har blivit bättre sedan de börjat exportera vatten till Sydafrika och nu börjar kineserna intressera sig för att bygga fabriker i området. Där finns mycket och billig arbetskraft. Kanske kommer det att finnas jobb för henne och hennes man i framtiden, säger hon.

- Jag är så tacksam över att jag känner mig frisk och att min lilla flicka är frisk. Det gör att jag orkar och blir stark.

Det var ett besked hon nyligen fått. Att flickan visat sig vara negativ.

- Jag har varit så fruktansvärt orolig, dragit mig för att testa henne, och försökt vara så försiktig jag bara kunnat. Men hon är frisk, det är ett mirakel. Nu ska jag skydda henne.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-08-11
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Infektion Kvinna hiv

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons