Uppdaterad: 2010-09-21

Kommentera

"Jag har kraft och orkar – det är det viktiga"

Bild

Mathapelo Thebane, 26 åker regelbundet med bussen till kliniken med dottern Puseletso Thebane, 1, för att ta sin dos bromsmedicin och kolla nivåerna av immunförsvar.

Fakta om Reyataz

De verkar genom att minska antalet hiv-virus i blodet, detta i sin tur stärker ditt immunsystem och risken för sjukdomar förknippade med hiv, minskas. Det här är inte något botemedel mot hiv.

Varning för: Tas ej tillsammans med Johannesört och ett flertal andra...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (2 röster)

Mathapelo Thebane, 26, är en av de kvinnor som bestämt sig för att göra allt för att överleva. Hon bor i ett av världens mest drabbade länder, tillsammans med sin man som inte vill testa sig.

För ett halvår sedan tog sig Mathapelo Thebane till kliniken som ligger en bit utanför huvudstaden i hennes land Lesotho. Hon hade bestämt sig. Hon ville hellre veta om hon var sjuk och försöka göra något åt det än att bara gå och undra. Nu vet Mathapelo. Immunförsvaret mättes och hon bär på hiv-viruset.
- Jag hann aldrig känna av sjukdomen något, jag fick bromsmediciner direkt och jag har kunnat ta hand om mitt barn och göra allt som vanligt, säger Mathapelo.

Tillsammans med sin man bor hon i ett enkelt hus, byggt av lera och koexkrement, med ett rum. Det är svalt när det är varmt ute och håller värmen bra när det är kallt. Lesotho är ett bergsland och kan bli ordentligt kall nu när det är vinter. Neråt noll på natten.

- Nej, värme inomhus, Mathapelo skrattar gott på min fråga om de har element, det har de inte.

När vi pratar sitter vi utanför kliniken och solen värmer skönt som en julidag i Sverige. Det sitter några andra väntande och tittar nyfiket. Varje morgon kommer mellan 150 och 200 personer till Sankanthana-kliniken i Maseru, startad av Bristol Myers squibb. De kommer för att testa sig, konsultera inför medicinering eller mäta sina immunförsvarsnivåer och få mediciner.

Aids och hiv är konstant närvarande för alla människor som lever i Afrika, särskilt områdena söder om Sahara. I Sydafrika och här i det lilla landet Lesotho beräknar man att var tredje har hiv, i många områden är det varannan. Det är som om alla i Sverige som hade ont i ryggen skulle ha en dödlig sjukdom.

Gör det att man vänjer sig?
- Nej, vid gud, jag vänjer mig aldrig. Ibland är det olidligt. Jag ligger på natten och tänker på hur det ska gå, för oss, för min dotter, oroar mig.

För Mathapelo är det inte bara stressen kring sjukdomen, det är hela livssituationen som stressar henne. Hennes man är arbetslös och när han någon gång får ett jobb kan han vara borta i flera månader på annan ort. Så är det för många av de fattiga i länderna runt Sydafrika, att man jobbar i gruvindustrin. Det är de jobb som finns att få.

När jag frågar om hon tänker på hur hon blev smittad avbryter tolken mig. Han jobbar som rådgivare på kliniken och säger att de jobbar mycket med att de sjuka ska försöka låta bli att tänka på det och vara bitter över smittan. Det tar för mycket energi. Istället frågar jag:

Vad gör du om tio år?
- Just nu känns det inte som om vi överlever, om min man lyckas inte få jobb och maten inte räcker till.

Mathapelo har svårt att hålla tillbaka gråten och ledsenheten över hur tungt allt blivit. Hiv är inte det enda som tynger denna kvinna. Resan till kliniken kostar 12 rand, det är samma som 12 kronor. Det är mycket pengar för familjen. Även maken är hiv-positiv och de måste båda åka den långa vägen från sin lilla bergsby till kliniken varje månad.

Vi pratar vidare allmänt om Lesotho. Ekonomin i landet har blivit bättre sedan de börjat exportera vatten till Sydafrika och nu börjar kineserna intressera sig för att bygga fabriker i området. Där finns mycket och billig arbetskraft. Kanske kommer det att finnas jobb för henne och hennes man i framtiden, säger hon.

- Jag är så tacksam över att jag känner mig frisk och att min lilla flicka är frisk. Det gör att jag orkar och blir stark.

Det var ett besked hon nyligen fått. Att flickan visat sig vara negativ.

- Jag har varit så fruktansvärt orolig, dragit mig för att testa henne, och försökt vara så försiktig jag bara kunnat. Men hon är frisk, det är ett mirakel. Nu ska jag skydda henne.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-08-11
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Infektion Kvinna hiv

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.

Annons