Uppdaterad: 2011-11-02

1 kommentar

"Jag vill sluta med Waran, vad tror du?"

Bild

Patrik Söderberg, överläkare och dubbelspecialist i akut- och allmänmedicin på Södersjukhuset i Stockholm svarar på frågor på Dina mediciner.

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.17647
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (51 röster)

Fråga: Hej Patrik, Det finns risker med Waran har jag just läst.  Här är min historia. 1999 fick jag en blodpropp i höger ben varefter det svullnade. Jag var då på en 1-veckas kurs med mitt arbete. Med andra ord en lite väl stillasittande vecka.

"Jag blev behandlad för detta och blev satt på Waran. Därefter gjordes det en blodutredning. Då de fastställde att jag hade protein C-brist och att de rekommenderade att jag skulle fortsätta med Waran resten av livet. Men jag gjorde inte detta utan tog bara den perioden som de först ordinerat.

Nio år därefter fick jag en propp i höger armväck efter en stillasittande 4-veckers semester i Filippinerna.
Från den tiden har jag fortsatt med Waran.
Det här med stillasittandet kopplar jag ihop med mina blodproppar.

Helst vill jag sluta med Waran. Vad har du för tankegångar kring detta?"

Med vänliga hälsningar

Anders

___________________________________________________

Överläkare Patrik Söderberg ger svar:

Hej Anders!

"Waran är förstås ingen jättekul medicin att ta. Man är tvungen att gå på kontroller med jämna mellanrum och hålla koll på vad man äter och dricker, dessutom är det en hel del andra läkemedel som man inte bör ta samtidigt som man tar waran. Medicineringen inkräktar en hel del på friheten i livet, och det är ingen som är helt nöjd med det. Det finns dessutom en liten risk för att man ska få en blödning som kan ställa till det för en.

Jag förstår verkligen alla som tvekar över att ta waran. Å andra sidan har du oturen att ha en koagulationsrubbning som redan har givit dig proppar i djupa vener två gånger. Sannolikheten för att du kommer få flera om du inte tar någon medicin är mycket stor.

Propparna kan i värsta fall hamna i lungan och göra stor skada. Just nu är waran den medicin som är bäst utprövad, och används av miljontals människor över hela världen. Om jag vore i din situation skulle jag nog försöka intala mig att det är bättre att ta waran än att inte göra det trots allt.

Sedan är det på gång med nya mediciner som verkar lovande, står du inte ut med waranet kanske du ska fråga din behandlande läkare om det finns möjlighet att prova en annan medicin."

Bästa hälsningar Patrik

doktorn@dinamediciner.se

 

Artikel skriven av Patrik Söderberg 2011-10-27
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Åsa Iggström

Skrivet 23/8

Vågar INTE sluta med Waran tabletterna !!

Åsa Iggströms bild

Hej !! Fick en djup ventrombos i vänster ben för 1 år sedan. Har nu ätit waran i 1 år. Idag ringde dom från Waranmottagnongen och sa att jag kunde sluta ta dom. Mitt PK var denna vecka 1.8. Jag vågar nu inte sluta äta, då jag är rädd att få en till. HJÄLP !!! Hur ska jag göra ?? Tacksam för snabbt svar. Ska träffa min husläkare den 11 september o be om en koagultionsutredning.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons