Uppdaterad: 2011-11-02

1 kommentar

"Jag vill sluta med Waran, vad tror du?"

Bild

Patrik Söderberg, överläkare och dubbelspecialist i akut- och allmänmedicin på Södersjukhuset i Stockholm svarar på frågor på Dina mediciner.

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.10204
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (49 röster)

Fråga: Hej Patrik, Det finns risker med Waran har jag just läst.  Här är min historia. 1999 fick jag en blodpropp i höger ben varefter det svullnade. Jag var då på en 1-veckas kurs med mitt arbete. Med andra ord en lite väl stillasittande vecka.

"Jag blev behandlad för detta och blev satt på Waran. Därefter gjordes det en blodutredning. Då de fastställde att jag hade protein C-brist och att de rekommenderade att jag skulle fortsätta med Waran resten av livet. Men jag gjorde inte detta utan tog bara den perioden som de först ordinerat.

Nio år därefter fick jag en propp i höger armväck efter en stillasittande 4-veckers semester i Filippinerna.
Från den tiden har jag fortsatt med Waran.
Det här med stillasittandet kopplar jag ihop med mina blodproppar.

Helst vill jag sluta med Waran. Vad har du för tankegångar kring detta?"

Med vänliga hälsningar

Anders

___________________________________________________

Överläkare Patrik Söderberg ger svar:

Hej Anders!

"Waran är förstås ingen jättekul medicin att ta. Man är tvungen att gå på kontroller med jämna mellanrum och hålla koll på vad man äter och dricker, dessutom är det en hel del andra läkemedel som man inte bör ta samtidigt som man tar waran. Medicineringen inkräktar en hel del på friheten i livet, och det är ingen som är helt nöjd med det. Det finns dessutom en liten risk för att man ska få en blödning som kan ställa till det för en.

Jag förstår verkligen alla som tvekar över att ta waran. Å andra sidan har du oturen att ha en koagulationsrubbning som redan har givit dig proppar i djupa vener två gånger. Sannolikheten för att du kommer få flera om du inte tar någon medicin är mycket stor.

Propparna kan i värsta fall hamna i lungan och göra stor skada. Just nu är waran den medicin som är bäst utprövad, och används av miljontals människor över hela världen. Om jag vore i din situation skulle jag nog försöka intala mig att det är bättre att ta waran än att inte göra det trots allt.

Sedan är det på gång med nya mediciner som verkar lovande, står du inte ut med waranet kanske du ska fråga din behandlande läkare om det finns möjlighet att prova en annan medicin."

Bästa hälsningar Patrik

doktorn@dinamediciner.se

 

Artikel skriven av Patrik Söderberg 2011-10-27
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Åsa Iggström

Skrivet 23/8

Vågar INTE sluta med Waran tabletterna !!

Åsa Iggströms bild

Hej !! Fick en djup ventrombos i vänster ben för 1 år sedan. Har nu ätit waran i 1 år. Idag ringde dom från Waranmottagnongen och sa att jag kunde sluta ta dom. Mitt PK var denna vecka 1.8. Jag vågar nu inte sluta äta, då jag är rädd att få en till. HJÄLP !!! Hur ska jag göra ?? Tacksam för snabbt svar. Ska träffa min husläkare den 11 september o be om en koagultionsutredning.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons