Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Julkryddornas biverkningar

Bild

Saffran, kryddnejlika och kanel kan hjälpa mot både diabetes och håravfall, men inte utan biverkningar. Stora mängder saffran kan orsaka missfall.

För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och allergichock. "Det är så mycket mer kanel i pepparkakorna nu för tiden", säger apotekare Maryam Rasti Nosrani.

  • Stora mängder saffran kan orsaka missfall

 

Den dyraste kryddan av alla - och farligast om det används fel. På grund av sin exklusivitet har många myter bildats kring det flyktiga pulvret som bildas på ståndarna i krokusen. Saffrans sägs skydda mot cancer, håravfall och till och med impotens, allt är kanske inte sant, men se ändå upp om du är gravid.

- Saffran har använts för att framkalla abort, det är en väldigt stark krydda som påverkar muskeln i livmoderhalsen, förklarar Maryam Rasti Nosrani, apotekare och expert här på Dina mediciner.

Saffran har visat viss antidepressiv effekt i vissa studier.

  • Kanel kan ge allergi

 

En riktig dundermedicin! Kanel har visat sig stabilisera blodsockret, vilket kan hjälpa diabetiker. Den har även en starkt bakterie- och svamp-dödande verkan.

Kanelinmarinering kan hålla kött färskt längre, skriver läkaren Per Ove Lind i sin bok Maten som botar. Det räcker med att strö lite över filen eller gröten, men helst varje dag. Och ta en extra pepparkaka nu i jul.
Med potenta substanser kommer också biverkningar. Många är allergiska mot kanel. Bland annat artisten Charlotte Perelli är kanelallergiker, enligt egna uppgifter på hennes blogg. Kanelallergi kan ge sveda på tungan, kli i halsen eller rinnande ögon.

- Jag hade en 27-årig kund som kom till mig och sa att hon alltid får ögoninfektion så här års, då frågade jag om hon åt mycket pepparkakor och, mycket riktigt, när hon slutade med det gick ögoninfektionen över, berättar Maryam Rasti Nosrani.

 

  • Kryddnejlika stark mot huden

 

Kan användas som smärtstillande, vid till exempel tandvärk. Håll en bomullstuss med kryddnejlik-olja mot den onda tanden, sägs även ta bort mindre kariesangrepp eftersom den är antiseptisk. Akta läppar och hud, den kan ge utslag.  

 

  • Kardemumma ökar aptiten

 

Kardemumma stimulerar aptiten, det underlättar matsmältningen och används i många kulturer för att motverka ballongmage och andra magbesvär.
- Kardemumma kan vara bra mot mensvärk eftersom den lugnar spända muskler, det är inte ett läkemedel, men det kan vara värt att testa om det gör ont, säger Maryam Nosrani Rasti.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-12-22
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Diabetes Naturligt Kryddor

Kommentera artikeln

Kommentar av Kaneliadamen

Skrivet 20/11

Allergisk mot kanel

Kaneliadamens bild

Jag är allergisk mot kanel. Får svårt att andas, ont i halsen, ont i leder osv. Tål inte lukten heller, vilket är svårt då jag bor ganska nära en pepparkaksfabrik. Kan inte vistas i ett rum där någon äter pepparkakor, kanelbullar eller gröt med kanel på. Kan inte låta barnen ha ett pepparkakshus på julen...

Kommentar av Camillak

Skrivet 11/11

Allergisk mot saffran

Camillaks bild

Om jag får i mig lite saffran så blir jag så sjuk.Magsjuk och hög feber i ca 2 veckor. Julen är så jobbig,nu finns det så mycket med saffran tex godis,glass ,kaffebröd och mat.Får inte köpa baguetter nu för dom gräddar saffrans bullar på samma plåt.

Kommentar av Inga pepparkakor i Jul

Skrivet 12/12

Allergisk mot Kryddnejlika

Inga pepparkakor i Jul s bild

Jag är allegisk mot kryddnejlika och mina besvär har blivit värre med åren, jag får feber och får röda utslag på kroppen som kliar detta varar i ca 2 dagar för mig. En tråkig allergi att ha framför allt kring jul.

tips för er andra som är allergiska mot kryddnejlika är att undvika:
1. alla glöggsorter (om du inte gjort egen glögg hemma utan Kryddnejlika i)
2. Pepparkakor mjuka som hårda.
3. Vörtbröd.
4. Många jul teer, och uppiffade juldrycker.
5. Flera griljerings recept innehåller kryddnejlika samt andra julrecept.
6. En del Indisk mat då kryddnejlika är populärt i matlagningen och ofta också finns i curry.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons