Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Julkryddornas biverkningar

Bild

Saffran, kryddnejlika och kanel kan hjälpa mot både diabetes och håravfall, men inte utan biverkningar. Stora mängder saffran kan orsaka missfall.

För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och allergichock. "Det är så mycket mer kanel i pepparkakorna nu för tiden", säger apotekare Maryam Rasti Nosrani.

  • Stora mängder saffran kan orsaka missfall

 

Den dyraste kryddan av alla - och farligast om det används fel. På grund av sin exklusivitet har många myter bildats kring det flyktiga pulvret som bildas på ståndarna i krokusen. Saffrans sägs skydda mot cancer, håravfall och till och med impotens, allt är kanske inte sant, men se ändå upp om du är gravid.

- Saffran har använts för att framkalla abort, det är en väldigt stark krydda som påverkar muskeln i livmoderhalsen, förklarar Maryam Rasti Nosrani, apotekare och expert här på Dina mediciner.

Saffran har visat viss antidepressiv effekt i vissa studier.

  • Kanel kan ge allergi

 

En riktig dundermedicin! Kanel har visat sig stabilisera blodsockret, vilket kan hjälpa diabetiker. Den har även en starkt bakterie- och svamp-dödande verkan.

Kanelinmarinering kan hålla kött färskt längre, skriver läkaren Per Ove Lind i sin bok Maten som botar. Det räcker med att strö lite över filen eller gröten, men helst varje dag. Och ta en extra pepparkaka nu i jul.
Med potenta substanser kommer också biverkningar. Många är allergiska mot kanel. Bland annat artisten Charlotte Perelli är kanelallergiker, enligt egna uppgifter på hennes blogg. Kanelallergi kan ge sveda på tungan, kli i halsen eller rinnande ögon.

- Jag hade en 27-årig kund som kom till mig och sa att hon alltid får ögoninfektion så här års, då frågade jag om hon åt mycket pepparkakor och, mycket riktigt, när hon slutade med det gick ögoninfektionen över, berättar Maryam Rasti Nosrani.

 

  • Kryddnejlika stark mot huden

 

Kan användas som smärtstillande, vid till exempel tandvärk. Håll en bomullstuss med kryddnejlik-olja mot den onda tanden, sägs även ta bort mindre kariesangrepp eftersom den är antiseptisk. Akta läppar och hud, den kan ge utslag.  

 

  • Kardemumma ökar aptiten

 

Kardemumma stimulerar aptiten, det underlättar matsmältningen och används i många kulturer för att motverka ballongmage och andra magbesvär.
- Kardemumma kan vara bra mot mensvärk eftersom den lugnar spända muskler, det är inte ett läkemedel, men det kan vara värt att testa om det gör ont, säger Maryam Nosrani Rasti.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-12-22
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Diabetes Naturligt Kryddor

Kommentera artikeln

Kommentar av Kaneliadamen

Skrivet 20/11

Allergisk mot kanel

Kaneliadamens bild

Jag är allergisk mot kanel. Får svårt att andas, ont i halsen, ont i leder osv. Tål inte lukten heller, vilket är svårt då jag bor ganska nära en pepparkaksfabrik. Kan inte vistas i ett rum där någon äter pepparkakor, kanelbullar eller gröt med kanel på. Kan inte låta barnen ha ett pepparkakshus på julen...

Kommentar av Camillak

Skrivet 11/11

Allergisk mot saffran

Camillaks bild

Om jag får i mig lite saffran så blir jag så sjuk.Magsjuk och hög feber i ca 2 veckor. Julen är så jobbig,nu finns det så mycket med saffran tex godis,glass ,kaffebröd och mat.Får inte köpa baguetter nu för dom gräddar saffrans bullar på samma plåt.

Kommentar av Inga pepparkakor i Jul

Skrivet 12/12

Allergisk mot Kryddnejlika

Inga pepparkakor i Jul s bild

Jag är allegisk mot kryddnejlika och mina besvär har blivit värre med åren, jag får feber och får röda utslag på kroppen som kliar detta varar i ca 2 dagar för mig. En tråkig allergi att ha framför allt kring jul.

tips för er andra som är allergiska mot kryddnejlika är att undvika:
1. alla glöggsorter (om du inte gjort egen glögg hemma utan Kryddnejlika i)
2. Pepparkakor mjuka som hårda.
3. Vörtbröd.
4. Många jul teer, och uppiffade juldrycker.
5. Flera griljerings recept innehåller kryddnejlika samt andra julrecept.
6. En del Indisk mat då kryddnejlika är populärt i matlagningen och ofta också finns i curry.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons